ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεδριάσεις κρισιμότερες από ποτέ ξεκινούν από σήμερα και τις επόμενες μέρες και από αυτές θα κριθούν πολλά, σε βραχυπρόθεσμο και ενδεχομένως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, η οποία αναγκαστικά θα δείξει τις διαθέσεις της για την νομισματική πολιτική και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, υπό την πίεση της νέας και κατά τα φαινόμενα βαθιάς κρίσης, που προξενείται από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, συνεδριάζουν στις Βερσαλλίες οι ηγέτες της ΕΕ, προκειμένου να συντονιστούν για την αντιμετώπιση της γεωπολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Ο συμβολισμός έχει τη σημασία του, καθώς εκεί υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι αποφάσεις των ημερών θα κρίνουν πολλά και παρά τα προβλήματα έχει κανείς λόγους να είναι αισιόδοξος για την επιτάχυνση των ρυθμών αντίδρασης της Ένωσης. Συγκρατημένα βέβαια, γιατί θαύματα δεν γίνονται…
Στο «κόκκινο» η αγωνία
Στη δική μας κυβέρνηση, στην οποία η ανησυχία έχει χτυπήσει «κόκκινο» για την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της βενζίνης, περιμένουν με αγωνία την σημερινή έκτακτη Σύνοδο στις Βερσαλλίες, στην οποία όπως θέλουν οι πληροφορίες από το Bloomberg θα υπάρξει απόφαση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου πολλών δεκάδων δισ. για την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και ένοπλες δυνάμεις.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, πρόκειται για δάνεια προς τις χώρες μέλη για τη χρηματοδότηση τόσο του κόστους ενέργειας, που εκτοξεύθηκε στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όσο και των αμυντικών δαπανών.
Υπενθυμίζεται ότι προ έτους, η Ε.Ε. δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης, ύψους 1,8 τρισ ευρώ που επίσης βασίστηκε στην έκδοση κοινών ομολόγων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Επιπρόσθετα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να οριστικοποιήσουν το σχέδιό τους για την σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με βασικό σενάριο τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για κοινή παραγγελία φυσικού αερίου και εντατικοποίηση των επαφών με τους προμηθευτές LNG ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη.
Η πρόταση για κοινές παραγγελίες από τις χώρες μέλη της Ε.Ε περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που έχει αποστείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, στην οποία ο πρωθυπουργός επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει γενναία ευρωπαϊκή λύση – ανάλογη με αυτές που δόθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας – προκειμένου να αντέξουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες τις αβάστακτες αυξήσεις.
Η κυβέρνηση ελπίζει οι «27» να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα που έδειξαν και με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης για το 2023, ενώ μαζί με την Ελλάδα μια σειρά από άλλες χώρες ζητούν να υπάρξει εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για την συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τουλάχιστον ως το καλοκαίρι. Άπαντες αντιλαμβάνονται, ωστόσο, ότι αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις από τις ηγεσίες της Ε.Ε, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση για τους πολίτες της.
Επιπλέον, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, αποκωδικοποιούν τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών, τα οποία είναι τα εξής:
- Δυνατότητα ρύθμισης των τιμών σε εξαιρετικές περιστάσεις
- Τα κράτη-μέλη να μπορούν να αναδιανέμουν στους καταναλωτές, τα έσοδα από τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και την εμπορία εκπομπών
- Υπό διαβούλευση νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες που έχουν πληγεί (κυρίως ενεργοβόρες)
- Για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές, μεταξύ άλλων, έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της μεταδοτικής επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προσωρινά όρια τιμών (δηλαδή πλαφόν).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή