Καθοριστικό ρόλο στην κρίσιμη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και στην παρουσία – για πρώτη φορά – Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, έπαιξε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρώτη γυναίκα Πρέσβης της Ελλάδας στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Η πρώτη γυναίκα Πρέσβης στην Ουάσινγκτον

Η ίδια δεν αρέσκεται να μιλά στον Τύπο, άνθρωποι όμως που την γνωρίζουν, υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μία διπλωμάτη με γρήγορα αντανακλαστικά και βάθος γνώσεων, με πορεία 40 ετών στο διπλωματικό σώμα, που γνωρίζει άπταιστα τον τρόπο που λειτουργεί η αμερικανική διοίκηση, η αμερικανική κοινωνία και η ελληνοαμερικανική ομογένεια.

“Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για την έμπειρη διπλωμάτη”, τονίζουν από την Κυβέρνηση, κάτι για το οποίο – όπως πληροφορούμαστε – εργαζόταν από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν πρωτο-ανέλαβε τα ηνία της Πρεσβείας μας στις ΗΠΑ.

Στην επίσκεψη συνέβαλαν πολλοί και ειδικά η ελληνική ομογένεια, όμως ήταν η Πρεσβεία μας και τα ελληνικά Προξενεία που συντόνισαν άπαντες. Ομογενείς, Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές έτσι ώστε η επίσκεψη να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Υπερκέραση εμποδίων. Η πανδημία και η Ρωσική εισβολή

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού αρχικά προγραμματιζόταν να πραγματοποιηθεί πέρυσι, με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, όμως ο κορωνοϊός προκάλεσε αλλαγή πλάνων.

Οι ΗΠΑ μπήκαν σε lockdown, μόλις δύο εβδομάδες από την ημέρα που έφτασε στην Πρεσβεία μας η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και έτσι όλα αναγκαστικά πήγαν πίσω.

Άνθρωποι της ομογένειας τονίζουν πως η Πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον έκανε κάτι το αξιοσημείωτο. Παρά την πανδημία συνέχισε να δουλεύει για την επίσκεψη. Να έχει επαφές με think tank στην αμερικανική πρωτεύουσα, με παίκτες “κλειδιά” στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο. Η Πρεσβευτική κατοικία “άνοιξε” πολλές φορές για να υποδεχθεί Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές.

Ακόμη και φέτος, όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν προμήνυε πως μία τέτοια επίσκεψη θα ήταν τελικά εφικτή. “Θα μπορούσε άνετα να έχει παραπεμφθεί στις καλένδες”, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στην οργάνωση του ταξιδιού. Άλλωστε, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έχει στραμμένο το βλέμμα του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ είναι πολλοί οι ηγέτες εκείνοι που περιμένουν να συναντηθούν μαζί του.

Ζυμώσεις στο παρασκήνιο και κρίσιμες επαφές

Σημαντικές επαφές της Πρεσβείας με ανθρώπους στο στενό περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου προηγήθηκαν του ταξιδιού Μητσοτάκη ενώ για την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο υπήρξε πολύμηνη διεργασία που περιελάμβανε – μεταξύ άλλων – συζητήσεις με τη Νάνσι Πελόζι, στις οποίες συνέβαλαν, εν πολλοίς, οι ισχυρές επαφές του ελληνικού λόμπι.

Οι έμπειροι διπλωμάτες μας ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να ζητήσουν και απο ποιον αλλά και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να εξηγήσουν τις ελληνικές θέσεις.

Στενή επαφή με την ομογένεια

Ο ισχυρός δεσμός με την ελληνική ομογένεια στην Αμερική αποτυπώθηκε και στη δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας, παρασημοφορήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον τομέα των τεχνών, των γραμμάτων, της πολιτικής και του επιχειρείν.

Μία σύνθετη ελληνοαμερικανική κοινότητα με ιστορία αιώνων απλωμένη σε όλο το φάσμα της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Αμερικής.

Λίγο πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουάσιγκτον το Delphi Forum, και εκεί φάνηκε η δυναμική της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σημαντικά μέλη του αμερικανικού κατεστημένου έδωσαν το παρών.

Από τα Φιλιατρά, στη Ν. Υόρκη, στα Βαλκάνια, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά η ίδια νιώθει Μεσσήνια. Με πατέρα από την Πύλο και μητέρα από τα Φιλιατρά. Κόρη αξιωματικού, έζησε σε όλη την Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη ως την Κομοτηνή και τη Λάρισα.

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, με υποτροφία Fullbright.
Πήγε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1976 και όπως έχει δηλώσει η ίδια, σε Μέσα της Ομογένειας, νιώθει τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν το σπίτι της.

Στην πορεία της στο διπλωματικό σώμα η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έχει περάσει από όλα τα πόστα. Μεταξύ άλλων, υπήρξε επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια από το 2007 έως το 2012 , Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ την περίοδο 2014 – 2015 και στη συνέχεια Επικεφαλής της Αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κόσοβο και το 2019 Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.