Ο Κωνσταντίνος Πατέρας
Σε δύσκολη θέση έφερε την κυβέρνηση η επιλογή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να διορίσει διοικητή στο νοσοκομείο της Καρδίτσας έναν 80χρονο πολιτευτή από τα Τρίκαλα, ο οποίος μάλιστα βγαίνοντας χθες στα κανάλια έδινε τη δική του εκδοχή για το πώς πήρε την θέση, υπονοώντας ότι ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας για να στηρίξει την ΝΔ.
Ωστόσο, τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου υπήρξαν γρήγορα και πριν κλείσει 24ωρο από τον διορισμό του Κωνσταντίνου Πατέρα, του ζητήθηκε να παραιτηθεί, όπως και έγινε.
Ο σάλος που ξεσήκωσε η επιλογή Κικίλια έφερε το θέμα στο pressroom με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να προχωρά σε διευκρινίσεις για την υπόθεση. Ο κ. Πέτσας αρνήθηκε ότι οι επιλογές για τους διοικητές νοσοκομείων ήταν κομματικές και τόνισε ότι βασική προϋπόθεση ήταν το πτυχίο, το μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό.
Παρουσίασε και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν έχουν εμπειρία, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση συνάπτει με τους νέους διοικητές συμβόλαιο αποδοτικότητας βάσει του οποίου θα κρίνονται περιοδικά.
Μεταξύ των κριτηρίων για την αξιολόγησή τους ανέφερε τη μείωση της αξίας των ληξιπρόθεσμων, τη μείωση του κόστους προμηθειών, την παρακολούθηση των δεικτών κόστους, τη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων, τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, τη μείωση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία…
«Είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για κομματικές επιλογές, αλλά για ανθρώπους που πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτό που ζητούν οι πολίτες από εμάς, δηλαδή καλύτερη υγεία για όλους» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Λάδι στην φωτιά
Ωστόσο, γεγονός που ενέτεινε την κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ήταν και η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη. Ο κ. Βορίδης, ερωτηθείς σχετικά χθες στο Open, απάντησε ότι η κυβέρνηση εγκαλείται γιατί δεν διορίζει ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Και ποιους να βάλουμε; Τους ξένους;». Προσπαθώντας στην συνέχεια να επανορθώσει είπε ότι επρόκειτο για μια αστοχία, που αμέσως διορθώθηκε.