ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το άγχος της κοινής παρουσίας του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου) μαζί με τον ηγέτη της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πως έχει καταβάλει τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος σήμερα μιλώντας στη Βουλή επικαλέστηκε το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην είσοδο της γειτονικής χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Ενώ η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα άσκησης βέτο κάποια στιγμή στο μέλλον, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην γειτονική χώρα και την προοπτική να κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ) κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ξεκαθαρίσει την θέση του ενόψει της συνόδου και ο Πάνος Καμμένος είπε: «Στο ΝΑΤΟ υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας. Αν υπάρχει έστω ένας που διαφωνεί δεν μπορεί να προχωρήσει είσοδος νέου κράτους».
Για την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Η συμφωνία των Πρεσπών έτσι όπως έχει υπογραφεί ως σχέδιο συμφωνίας δεν έχει αποτέλεσμα. Είναι σαφέστατες οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ και του πρωθυπουργού που επιβεβαιώνουν ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα βήματα: εκλογές για να αλλάξει πρόεδρος Βουλής που δεν επικυρώνει την συμφωνία, δημοψήφισμα, νέα Βουλή για αναθεώρηση του Συντάγματος, επικύρωση αλλαγών από την Βουλή και επικύρωση συμφωνίας σε FYROM και σε Ελλάδα και όταν αυτά τελειώσουν, τότε θα ισχύσει η είσοδος στο ΝΑΤΟ».
Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε: «Το άρθρο 2 της συμφωνίας μιλά για προκαταρκτικές συνομιλίες. Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει από το 1999 με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Τότε ξεκίνησαν οι συνομιλίες εντάξεως στο ΝΑΤΟ. Έχουν περάσει 19 χρόνια και δεν έχουν καταλήξει πουθενά. Μην μπερδεύεστε. Ο κ. Ζάεφ καλείται ως πρωθυπουργός χώρας που μετέχει στην αποστολή στο Αφγανιστάν. Δεν θα βγάλει οικογενειακή φωτογραφία. Το κείμενο που ήδη έχουμε δει αναφέρει ότι η πρόσκληση θα γίνει μετά την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων. Όταν έρθει με 180 και αν έρθει με 180, η στάση της αντιπολίτευσης θα είναι ζητούμενο και όχι η δική μου».
«Οι σημερινές διαπραγματεύσεις είναι τελικές. Η πρόσκληση στον κ. Ζάεφ έχει ειδικό νόημα. Ο λαός θα το δει. Θα σας δει να ακούτε τις ευχαριστίες του. Για εσάς δημιουργείται πολιτικό θέμα, όχι για εμάς» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος: «Η συμφωνία θα έρθει εδώ σε δύο χρόνια και θα είμαι… η βαλβίδα ασφαλείας»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπό την πίεση Καμμένου το Μαξίμου ανοίγει παράθυρο για ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών με 180
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ αξιώνει από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους
- Wall Street: Σε νέο ρεκόρ ο S&P 500 καθώς ο Τραμπ απαιτεί μείωση επιτοκίων και τιμών πετρελαίου
- Πετρέλαιο: Ο Τραμπ έριξε WTI και Brent σε χαμηλά δύο εβδομάδων
- Παρίσι: Σε δεινή κατάσταση το Λούβρο, ζήτησε επειγόντως βοήθεια από τη γαλλική κυβέρνηση