ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι υποστηρικτές του σεναρίου που θέλει τις κάλπες να στήνονται την άνοιξη όμως, δεν πείθονται με τίποτα. Μετά την ακραία πόλωση των τελευταίων ημερών και την εξαγγελία Μητσοτάκη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μάλιστα, θεώρησαν ότι δικαιώνονται και πρόσθεσαν στην επιχειρηματολογία τους την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο.
Ακόμη και ο ορισμός του συνεδρίου της ΝΔ για τις 6 Μαΐου δεν κλόνισε τη σκέψη τους. «Ποιό καλύτερο βήμα από αυτό του συνεδρίου για προκήρυξη εκλογών;», επιμένουν και εκτιμούν ως πολιτικά παραπλανητική την απάντηση των επιτελών του πρωθυπουργού πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές. Γιατί, όπως εξηγούν, και τα δυο βασικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, η πανδημία και η οικονομία, πρόκειται να βελτιωθούν μετά την άνοιξη, άρα τα πολιτικά και εκλογικά οφέλη θα είναι πολύ πιο πιθανά μετά το φθινόπωρο του 2022 και στο καλύτερο σενάριο, ακόμη και την άνοιξη του 2023, στο τέλος της τετραετίας.
Τις τελευταίες ημέρες, όμως, στα σενάρια των πρόωρων εκλογών προστέθηκαν και τα σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό τον φόβο της μη επίτευξης αυτοδυναμίας, ή και του ενδεχομένου προσφυγής και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, αφού η πρώτη με την απλή αναλογική δεν οδηγεί πουθενά και η δεύτερη με την ενισχυμένη αναλογική, προμηνύει περιπέτειες.
Την φιλολογία αυτή, περί αλλαγών στον εκλογικό νόμο, ενίσχυσε και μία… όχι και τόσο απόλυτη απάντηση που έδωσε πριν από λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης όταν ρωτήθηκε για το θέμα και είπε ότι «εμένα δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου τέτοια συζήτηση, ούτε σε κυβερνητικό επίπεδο, ούτε στο εσωτερικό της ΝΔ». Το «δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου» από τον πάντα προσεκτικό στο τι λέει κ. Βορίδη, δεν ήταν ακριβώς και διάψευση…
Στη συνέχεια και αφότου αυτά τα σενάρια άρχισαν να δημοσιοποιούνται, άλλαξε κάπως και ο τρόπος της διάψευσης από την κυβέρνηση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε την Δευτέρα, ώρες μετά τον «πρωϊνό καφέ» στο Μαξίμου:
«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και θα κερδηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο από τη ΝΔ».
Είναι προφανές ότι άλλο «θα γίνουν στην ώρα τους» και άλλο «θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Όπως και είναι προφανές ότι υπάρχει μία «ασάφεια» ως προς τον «ισχύοντα εκλογικό νόμο», γιατί η διαβεβαίωση αφορά τις πρώτες εκλογές (που θα γίνουν στην ώρα τους) και όχι τις δεύτερες, για τις οποίες συζητείται η αλλαγή…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Ιδιοκτήτης εστιατορίου κρατά ομήρους εργαζομένους του
- Κώστας Καραμανλής: «Καμία προσυνεννόηση» με Σαμαρά για πρόταση Προέδρου τη Δημοκρατίας
- G7: Συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία
- Πέλλα: Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Της ζήτησαν 50 χιλ ευρώ ισχυριζόμενοι ότι η κόρη της βρίσκεται στο χειρουργείο