Πολλές φορές όταν πεθαίνει κάποιος ακούμε τη φράση «ο αποθανών δεδικαίωται», θέλοντας έτσι να πούμε ότι αφού πλέον είναι νεκρός δεν υπάρχει λόγος να τον κρίνουμε για όσα έκανε στη ζωή του.
Ασφαλώς ο νεκρός χρήζει του σεβασμού μας, όμως, ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να κριθεί για τις πράξεις του μοιάζει ανόητος. Ή και ύποπτος διότι έτσι «εξαγνίζονται» ακόμη και εκείνοι που έκαναν τεράστια λάθη, προκάλεσαν μαζική οργή ή έφεραν δεινά.
Κατ’ αρχάς η πλήρης φράση προέρχεται από τους Προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου είναι: «Ο γαρ αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας».
Όμως, αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι ο νεκρός απαλλάσσεται από την αμαρτία ή ότι η αμαρτία δεν έχει πλέον καμιά εξουσία πάνω του.
Σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι με το θάνατο επέρχεται και ο εξαγνισμός. Αλίμονο αν ήταν έτσι, θα είχαν περάσει από εξαγνισμό ακόμη και εγκληματίες που γράφτηκαν στην Ιστορία.
Κι όλα αυτά τα γράφω με αφορμή το θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ενός ανθρώπου που μισήθηκε όσο λίγοι εδώ στην Ελλάδα εξαιτίας της στάσης του στα χρόνια των Μνημονίων.
Κι απ’ ότι βλέπουμε στα social media ο θάνατός του χαροποίησε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.
Κατ’ αρχάς ο Σόιμπλε πρέπει να κριθεί για τις πράξεις και τα λεγόμενά του, που αφορούσαν την Ελλάδα, αλλά με βάση τα όσα ίσχυαν τότε. Χωρίς δογματισμούς, χωρίς εθνικισμούς και χωρίς να ασκούμε κριτική επειδή αυτός ήταν Γερμανός κι εμείς Ελληνες, άρα το μίσος είναι αυτονόητο.
Η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει μετά το 2004, ζούσε πάνω από τις δυνάμεις της, ξόδευε περισσότερα απ’ όσα έβγαζε, τα «έτρωγαν» και οι πολιτικοί με μίζες και εξοπλιστικά, μοίραζαν και τα ψίχουλα στους πολίτες, διόριζαν χιλιάδες από εμάς, έστησαν ένα τρελό πάρτι με τα ταμεία άδεια.
Δανειζόμασταν για να ξοδεύουμε, με αποτέλεσμα η χρεοκοπία να είναι σίγουρη.
Ας το παραδεχθούμε. Η Ελλάδα χρεοκόπησε, φταίχτες είναι πολλοί, και σίγουρα δε φταίει ο Σόιμπλε για την κατάντια μας.
Ενας σκληρός πολιτικός, που έβαζε το καθήκον πάνω απ’ όλα, ένας ψυχρός Βορειοευρωπαίος που έβλεπε το Νότο με τον τρόπο που εμείς αποφεύγαμε να δούμε. Δηλαδή όπως πραγματικά ήταν, χρεοκοπημένος.
Ναι, έπρεπε να μπει τάξη στα οικονομικά μας. Ναι τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν αδίκησαν πολλούς και κυρίως δεν συνοδεύτηκαν από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Και ναι, ο Σόιμπλε υπηρέτησε πιστά το δόγμα της σκληρής λιτότητας, αλλά και μια άγρια και αναίσθητη πολιτική που έλεγε ότι η Ελλάδα είναι το «κακό παιδί» και πρέπει να φύγει από το ευρώ.
Ναι ο Σόιμπλε μέχρι τέλους έμεινε πιστός στη λογική που λέει ότι πρέπει να «φτιάξουν» τα δημοσιονομικά, ακόμη κι αν συνθλιβούν οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις. Η λογική του ψυχρού Γερμανού δεν χωρούσε μέσα της την ανάγκη άσκησης κοινωνικής πολιτικής που θα βοηθούσε τους ασθενέστερους μέσα στην κρίση.
Η δογματική τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων που πρέσβευε κατέρρευσε στα χρόνια της υγειονομικής κρίσης, αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να βρει λεφτά αν θέλει και μπορεί να στηρίξει οικονομίες που έχουν ανάγκη.
Η σημερινή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας αποδεικνύει επίσης ότι ακόμη και οι πλούσιες χώρες του Βορρά μπορούν να βρεθούν κάποτε σε δύσκολη θέση. Και οι Γερμανοί αυτή την περίοδο δε βιώνουν και καλύτερες ημέρες, πολλοί από αυτούς να σκέφτονται τον εξευτελισμό που έκαναν στους Ελληνες όταν τους χαρακτήριζαν τεμπέληδες.
Ο Σόιμπλε από την άλλη κράτησε γερά τα γκέμια όταν η καταστροφική πολιτική Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδηγούσε την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Κι αυτό λογίζεται στα θετικά του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Η Ιστορία θα τον κρίνει. Αν θα τον κρίνει άσχημα, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ή ισορροπημένα, αυτό θα το δούμε με την πάροδο του χρόνου.
Σίγουρα ο θάνατός του είναι τέλος εποχής. Και στην Ελλάδα μπορεί να μείνει το μίσος προς το πρόσωπό του. Αλλά θα πρέπει να μείνει και το μάθημα που ελπίζω να έχουμε πάρει.
Ότι δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά. Ότι πρέπει να φτιάξουμε δια παντός το κράτος και τα οικονομικά μας.
Διαβάστε επίσης:
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Οι ατάκες «φωτιά» που έκαναν τους Ελληνες να τον μισήσουν θανάσιμα
Τσακαλώτος για Σόιμπλε: Ηταν σκληρός και πονηρός. Δεν θα τον κρίνει καλά η ιστορία