ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Τάκης Πικραμμένος φαίνεται να είναι η πιο ασφαλής επιλογή για τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Στα βουνά και τις χαράδρες του Μετσόβου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να περάσει τις ολιγοήμερες διακοπές των Χριστουγέννων μαζί με την οικογένειά του, ο καιρός θυμίζει πλέον για τα καλά χειμώνα. Ωστόσο, παράλληλα με τις εικόνες οικογενειακής ζωής που θέλησε να μοιραστεί ο πρωθυπουργός στα social media από τις εξορμήσεις του στην περιοχή μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του, ένα έντονο παιχνίδι στην πολιτική σκακιέρα της χώρας έχει αρχίσει να μπαίνει προς την τελική του φάση.
Στον καθαρό αέρα του βουνού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τις τελευταίες του σκέψεις γύρω από το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι εισηγήσεις πολλές, τα πρόσωπα σημαντικά και οι ισορροπίες λεπτές. Έστω και με την άνεση που προσφέρει η τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία ωστόσο προσθέτει μεγαλύτερη ευθύνη στο ίδιο το κυβερνών κόμμα για την επιλογή ενός προσώπου ευρείας συναίνεσης.
Αποκλείστηκαν οι κκ. Παυλόπουλος και Σαμαράς
Η ονοματολογία καλά κρατεί, και το ίδιο και οι πληροφορίες για το ποια πρόσωπα φαίνεται να κόβονται ή τουλάχιστον να έχουν μικρότερες πιθανότητες. Το ενδεχόμενο να προταθεί η προηγούμενη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, φαίνεται να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται μεν από τη ΝΔ, έχει προκαλέσει ωστόσο αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην ευρύτερη κοινωνία με τη μετριοπαθή στάση του απέναντι σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με κυριότερο το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Από την άλλη φαίνεται να αποκλείονται, για διαφορετικούς λόγους, και οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Άλλωστε, πολύ δύσκολα τα πρόσωπα αυτά θα μπορούσαν να τύχουν ευρύτερων συναινέσεων στη Βουλή, ειδικά από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ (για τον ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, ούτε κουβέντα).
Παράλληλα, η έντονη συζήτηση που θα προκαλούσε μια τέτοια επιλογή, τόσο εντός όσο και εκτός του κοινοβουλίου, δεν θα βοηθούσε στο ενωτικό και μετριοπαθές προφίλ που θέλει να παρουσιάσει ο Μητσοτάκης, ως «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».
Όχι στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Για ανάλογους λόγους φαίνεται πως μικραίνουν και οι πιθανότητες για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και είναι δεδομένο πως θα έχει τη στήριξη της Φώφης Γεννηματά (η ίδια, άλλωστε, είχε αναφερθεί στο πρόσωπό του ως μια καλή επιλογή, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη), θεωρείται πως δύσκολα θα μπορέσει να είναι η τελική επιλογή. Και αυτό καθώς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως δεν θα λάβει τη στήριξη άλλου κόμματος, ενώ θα δώσει σήμα για μια νέα σειρά αντιπαραθέσεων, με έντονες αναφορές στο παρελθόν της κρίσης και των μνημονίων.
Άλλωστε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την άποψή του για στρατηγική ήττα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται αρκετά «σκληρός» για να μπορέσει να γίνει πρόσωπο ευρείας αποδοχής, κυρίως στην πλευρά της κοινωνίας.
Με αυτές τις σκέψεις, ο προβληματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνεται. Η λύση, πάντως, ίσως δοθεί από άλλα χαρακτηριστικά. Από την μια, η πιθανότητα το πρόσωπο που επιλεγεί για πρώτη φορά να είναι γυναίκα. Ή από την άλλη, ένα πρόσωπο που ακόμα κι αν δεν τύχει ευρείας συναίνεσης στην ψηφοφορία, να έχει την ευρύτερη εκτίμηση τόσο των κομμάτων, όσο και της κοινωνίας.
Στο μυαλό του Κυριάκου είναι ο έμπειρος νομικός
Ένα από τα πρόσωπα που η «ονοματολογία» έχει φέρει στο προσκήνιο της τελευταίες ημέρες είναι αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου. Η επιλογή του πρώην ανώτατου δικαστικού, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε αδίκως, όπως αποδείχθηκε, στο στόχαστρο της υπόθεσης Novartis (με τις τραγελαφικές μαρτυρίες για το δήθεν βίντεο που υπήρχε εναντίον του, το οποίο τελικά αποδείχθηκε πως ήταν ανύπαρκτο), είναι ίσως η πιο ασφαλής επιλογή για τον πρωθυπουργό. Άνθρωπος με κύρος, που μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στη διεθνή σκηνή και που μπορεί να επιτύχει ευρύτερη συναίνεση στο πρόσωπό του.
Με την κίνηση αυτή άλλωστε, η ευθύνη για μια πιθανή μη διαμόρφωση συναίνεσης στη Βουλή, θα περάσει από την κυβέρνηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί απορρίπτουν ένα πρόσωπο που πάντα δήλωναν ότι σέβονται και εκτιμούν.
Παράλληλα, η επιλογή θα είχε στήριξη από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, ενώ οι αντιδράσεις θα ήταν μικρές (κυρίως για το μέγεθος της στήριξης που έχει ο κ. Πικραμμένος από τον πρόεδρο της ΝΔ και όχι για σοβαρούς πολιτικούς λόγους). Το όποιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, θα είναι ασήμαντο, ακόμα και αν ο κ. Πικραμμένος ψηφιζόταν μόνο από την ΚΟ της ΝΔ.
Ενδιαφέρουσα περίπτωση η Δαμανάκη
Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση της κ. Μαρίας Δαμανάκη, το όνομα της οποίας επίσης έχει έρθει στο προσκήνιο ξανά τις τελευταίες ημέρες (ειδικά μετά από μια ανάρτηση στα social media της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη για τις Ελληνίδες που κάνουν τη διαφορά). Διαθέτει άλλωστε αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά. Είναι γυναίκα, με σημαντική πορεία στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και της Ευρώπης (πρώην Επίτροπος Αλιείας, με αρκετά επιτυχημένη πορεία), ρίζες στην Αριστερά και τον κεντρώο χώρο. Η συναίνεση από τα «Κεντροαριστερά» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα θα φέρει σε μία περίεργη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Δαμανάκη υπήρξε πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού. Ακόμα και στο πιο συντηρητικό και «σκληρό» κομμάτι της ΝΔ, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για ένα μετριοπαθές πρόσωπο με καθαρά φιλοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά (βασικό χαρακτηριστικό του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή).
Ο προβληματισμός του Μητσοτάκη έχει να κάνει κυρίως με την απήχησή της στην κοινωνία. Δίκαια ή άδικα, μια πρόταση για τη Δαμανάκη θα προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως για την πολιτική της πορεία, από τη… «φωνή του Πολυτεχνείου» προς μια υποψηφιότητα από τον πρόεδρο της ΝΔ.
Με αυτές τις σκέψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις ολιγοήμερες διακοπές του στα άγριας ομορφιάς βουνά της Ηπείρου… Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου 2020, ενώ η νέα διαδικασία στη Βουλή απαιτεί μέχρι τέσσερις ψηφοφορίες.
Ο πρωθυπουργός έχει λίγες ακόμα ημέρες για τις τελικές του αποφάσεις, με κάθε πρόβλεψη να θεωρείται ακόμα παρακινδυνευμένη. Κι ενώ ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας με έντονες διεργασίες, κυρίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι ενδιαφερόμενοι μετράνε αντίστροφα για τις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον νέο κάτοικο του Προεδρικού Μεγάρου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σολτς στο Μαγδεμβούργο: Τρομερή πράξη να τραυματίζεις και να σκοτώνεις τόσους πολλούς με τέτοια βαναυσότητα(upd)
- Σεισμός τώρα 2,1 Ρίχτερ στο Χαλάνδρι, αισθητός και στην Αθήνα
- Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη: Ανάγκασαν μαθητή να πιει «ποτό» με ακαθαρσίες
- Στέφανος Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας