Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο – Οι κινήσεις της κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κιρ Στάρμερ σε παλαιότερη συνάντησή τους

Για το Λονδίνο έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου το απόγευμα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο ανάκτορο Μπλένιμ στο Οξφορντσιρ.

Αν και δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με το νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ οι δυο ηγέτες αναμένεται να έχουν ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου ενώ όπως είναι φυσικό σχεδιάζεται ήδη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

Πέρα από διμερή θέματα η Αθήνα θα βάλει και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ένα ζήτημα που έχει ήδη τεθεί μεταξύ των δυο τον Νοέμβριο του 2023 στο Λονδίνο όταν ο Κυριάκος Μηταοτάκης συνάντησε τον Κιρ Στάρμερ με την ιδιότητα του αρχηγού των Εργατικών και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου τετ α τετ η ελληνική πλευρά ενημερωθηκε οτι ο τότε Άγγλος πρωθυπουργός Ρίτσι Σούνακ ακύρωνε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Η Αθήνα έχει βάλει τις βάσεις για το θέμα των γλυπτών, είναι ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζόρτζ Όσμπορν.

Ανεξάρτητα από αυτό όμως έχουν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα αφού πρόκειται για μια κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις τώρα και έχει άλλες προτεραιότητες αν και η Αθήνα θα θέσει το θέμα με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου είχε αιτήματα από βρετανικά μέσα ενημέρωσης και όπως ήταν φυσικό αναμένονταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ρωτηθεί και για τα Γλυπτά αλλά σε αυτή την φάση αποφασίστηκε να μην δώσει συνέντευξη.

Άλλωστε πέρα από το γεγονός αν οι δυο ηγέτες συναντηθούν σήμερα, τους επόμενους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο όπου θα περιλαμβάνει συνάντηση και στη Ντάουνινγκ Στρίτ 10 και εκεί εκτός των άλλων θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Να σημειωθεί ότι Μητσοτάκης – Στάρμερ τα είπαν και την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Σχέδιο

Η αλλαγή σελίδας στην Αγγλία σε κάθε περίπτωση φέρνει νέα δεδομένα. Αν και ο νέος πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως η κυβέρνησή του δεν θα αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να εκχωρεί για πάντα εκθέματα του αφού επιτρέπονται μόνο τα δάνεια θα μπορούσε να συζητήσει μια λύση που δεν θα χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση.

Πάντως πριν μερικές μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβαση σε οικονομικό φόρουμ στην Αθήνα αναφέρθηκε στην αλλαγή σελίδας στην Αγγλία αλλά έδωσε και το στίγμα της κυβέρνησης για τα Γλυπτά.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επιθυμεί να αναπτύξει «μια πιο εποικοδομητική σχέση» με τον Κιρ Στάρμερ και υποστήριξε πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και μόνο.

«Πριν από όλα να πω ότι πολλοί εξ ημών νιώσαμε ενόχληση όταν το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε την απόφαση να φύγει από την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον μας είπε ‘τα λέμε”. Και είδαμε τις συνέπειες του λαϊκισμού. Ο επόμενος πρωθυπουργός να μπει πιο ενεργά στη συζήτηση για εν μέρει ενσωμάτωση του Ηνωμένου Βασίλειου με όρους, κι αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις σε ένα ελληνικό θέμα. Να διασφαλίσουμε πως η νέα βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια διευθέτησης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου και γιατί όχι να την ενθαρρύνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι σαφές οτι η Αθήνα επιδιώκει τη μόνιμη επανασύνδεση των γλυπτών ενώ για την ώρα το Βρετανικό Μουσείο θέλει να διασφαλίσει ότι τα Γλυπτά θα γυρίζουν στο Λονδίνο έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα αποστέλλονται άλλα στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές χτυπήθηκαν από τους Χούθι
Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Ολο το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου
Sky Express: Κρατική αποζημίωση €8,5 εκατ. – Εκκρεμούσε από την εποχή της COVID