ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πολλές είναι οι αναλύσεις και οι αναζητήσεις ως προς το τι φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πως εξελίσσονται οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τι θα μπορούσε να σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά η κρίση που προκάλεσε ο Πούτιν. Η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου δε, είναι στραμμένη στην γειτονιά μας.
Όπως λένε στο πρωθυπουργικό γραφείο ,με τον επαναπροσδιορισμό των παγκόσμιων συνασπισμών και την αναδιάταξη δυνάμεων, η γειτνίαση με την Τουρκία και τα ανοιχτά ζητήματα απαιτούν περισσότερο από ποτέ επαγρύπνηση, σχεδιασμό, πρωτοβουλίες. Προφανώς και είναι στρατηγικά επιβεβλημένη η στρατιωτική θωράκιση της χώρας, φυσικά και είναι υπό αυτήν την έννοια «αυτοσκοπός», όμως δεν αρκεί.
Το τι θα επιδιώξει η Τουρκία και ο Ερντογάν στη νέα πραγματικότητα, με την ιδιότητα του δεύτερου ισχυρότερου μέλους του ΝΑΤΟ (στο στρατιωτικό πεδίο), δεν έχει φανεί ακόμη. Το θέμα είναι, όταν φανεί, να μην εμφανιστεί η Ελλάδα αιφνιδιασμένη.
Σχετικές προειδοποιήσεις έχουν διατυπώσει πολλοί διπλωμάτες αυτές τις μέρες, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε στον πρωθυπουργό να πάρει την πρωτοβουλία για μία συνάντηση με τον Ερντογάν και θέμα όχι τα διμερή, αλλά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ενότητα της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την αποφυγή μεταφοράς εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διατυπώνονται –και ορθώς– σαφείς επισημάνσεις ως προς το ότι «ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη στη βουλή, με μία φράση του, άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον βρισκόμαστε ενόψει μιας συνάντησης του με τον Ερντογάν το προσεχές διάστημα, ή τουλάχιστον, ότι ο ίδιος σκέφτεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία.
«Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση, γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, τα οποία αφορούν και την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει. Δεν είμαι, λοιπόν αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Προσερχόμαστε πάντα σε αυτή τη συζήτηση με την πίστη των επιχειρημάτων μας», είπε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.
Η φράση του πρωθυπουργού στην τοποθέτηση του μάλιστα στη συζήτηση στη βουλή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ελλάδα, φανερώνει ότι διερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Σε αυτή την περίπτωση και με την επίδραση των νέων δεδομένων, ιδιαίτερη βαρύτητα προσλαμβάνει το σχεδιαζόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Φαίνεται ότι ο πόλεμος, η στάση της Τουρκίας και η εκδήλωση των αμερικανικών διαθέσεων ως προς την κατανομή ρόλων στην περιοχή, θεωρούνται πλέον ως μία δυνάμει ευκαιρία για την κυβέρνηση και τη χώρα.
Διαβάστε επίσης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ΟΗΕ μίλησε ξεκάθαρα και ηχηρά καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike