ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν η πορεία της πανδημίας εξελιχθεί σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση από το Φεβρουάριο, η χώρα μπορεί να ελπίζει σε αποκατάσταση μιας κάποιας ομαλότητας έως το καλοκαίρι.
Βεβαίως ουδείς εκ των ειδικών ρισκάρει δημοσίως μια τέτοια δεσμευτική πρόβλεψη, αλλά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα και απεύχονται τα χειρότερα. Σε αυτές τις θετικές εκτιμήσεις προφανώς βασίζεται και η κυβέρνηση για να κάνει τους σχεδιασμούς της, αν και γνωρίζει ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα η κατάσταση θα χειροτερεύει.
Εκείνο όμως που απασχολεί τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου πέραν της πανδημίας, που έτσι κι αλλιώς στην πραγματικότητα καθορίζει τις επιλογές τους, είναι οι εξελίξεις στην οικονομία.
Μπορεί οι γενικοί δείκτες να μοιάζουν εξαιρετικοί και να προμηνύουν μια αναπτυξιακή δυναμική για το τρέχον έτος (κάποιοι οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες μιλούν για 8% ανάπτυξη), αλλά αρκούν; Για να μπορεί κανείς να σχεδιάζει την πολιτική του ασφαλώς και πρέπει πρωτίστως να γνωρίζει πώς θα κινηθούν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας αλλά και να εκτιμά τις συνέπειες από αστάθμητους παράγοντες ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεων.
Για παράδειγμα, ουδείς είχε αξιολογήσει πριν από λίγους μήνες την ένταση της ενεργειακής κρίσης που έφερε τα πάνω κάτω διεθνώς, επηρεάζοντας καθοριστικά και τη χώρα μας.
Δεν είναι μόνον οι έκτακτες δαπάνες που αναγκάστηκε να προβλέψει η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την έκρηξη των τιμών στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, όσο κυρίως οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες στην οικονομία.
Αν η ομαλότητα στις τιμές δεν επανέλθει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Η απειλή ενός πληθωριστικού κύματος ανησυχεί ιδιαιτέρως το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο γνωρίζοντας ότι πολυεθνικές αλυσίδες ασκούν πιέσεις για δεύτερη ανατίμηση των προϊόντων τους σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την απώλεια τζίρου των δύο προηγούμενων ετών, έχει ήδη δώσει εντολή να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς, ώστε να μην εδραιωθεί αντίληψη γενικευμένων ανατιμητικών προσδοκιών, που θα διαλύσουν τους προϋπολογισμούς μισθωτών – συνταξιούχων και γενικώς των χαμηλών εισοδημάτων.
Κατασκευαστικές εταιρείες και Δημόσια έργα
Παρά ταύτα, οι συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολες και προβληματικές, αλλά δεν είναι τραγικές. Το πλήθος των, ευθέως επιχορηγούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημοσίων έργων που θα εισέλθουν σε φάση υλοποίησης, θα κινητοποιήσουν πάμπολλες δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα.
Ήδη ξεκίνησαν από τον Κυριάκο Πιερρακάκη οι δημοπρασίες, με τη συμμετοχή έξι κοινοπραξιών, για τα έργα ψηφιοποίησης κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών, με πρώτα τα υποθηκοφυλακεία και τα γραφεία κτηματογράφησης, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ. Θα ακολουθήσει το έργο ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ και πλήθος άλλων εντός του πρώτου τριμήνου.
Εν όψει αντίστοιχων δημοπρασιών για εκατοντάδες έργα υποδομής, πυρετός προετοιμασίας επικρατεί και στις κατασκευαστικές εταιρείες, όπως και σε εκείνες που ειδικεύονται στην κατασκευή τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών δικτύων. Οι κατασκευαστικές θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αντιστοιχεί σε όγκο έργων 4-5 Ολυμπιάδων, γεγονός που κινητοποιεί τους πάντες.
Ήδη όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις αναζητούν μηχανικούς και σπεύδουν να αποκτήσουν εγκαίρως το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό.
Οι εκλογές και τα σενάρια
Η πορεία τους επόμενους λίγους μήνες στο μέτωπο της οικονομίας είναι καθοριστική για την ποιότητα της ζωής όλων και φυσικά θα προσδιορίσει σε μέγιστο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις. Σε μια οικονομικά ομαλή προοπτική, πολύ λογικά ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει την τετραετία του, όπως πολλές φορές έχει δηλώσει. Ποιος προκαλεί την τύχη του με πολιτικές επιλογές (εκλογές) που θα δημιουργήσουν αναταράξεις;
Σε διαφορετική περίπτωση, όλα πρέπει να ξανασχεδιαστούν από την αρχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη στιγμή αξιολογεί τις οικονομικές προοπτικές και ταυτόχρονα μετρά τις φθορές από την πανδημία, όπως και τις περιπλοκές που δημιουργεί το άνοιγμα του εκλογικού κύκλου. Στην κυβέρνηση τα εκλογικά σενάρια δίνουν και παίρνουν…
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη, η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων έχει αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις και την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Μέχρι πριν λίγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδίαζε βασιζόμενος στην αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ εναλλακτική δύναμη εξουσίας. Τώρα διαπιστώνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αφαιρεί δυνάμεις και από τη ΝΔ, βάζοντας εμπόδια στην προοπτική αυτοδυναμίας από τις δεύτερες κάλπες.
Στο επιτελείο του Μαξίμου υπολογίζουν ότι οι πρώτες κάλπες θα δώσουν ένα 32%-33% στην κυβερνητική παράταξη, ένα 22% -23% στο ΣΥΡΙΖΑ και ένα 12%-13% στο ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ). Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς εκλογολόγους το σενάριο αυτό, στο βαθμό που επιβεβαιωθεί, θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτοντας το δίλημμα «σταθερότητα ή ακυβερνησία» να ξεπεράσει το 37% που του προσφέρει την αυτοδυναμία με το νέο εκλογικό νόμο.
Οι εκλογές βέβαια είναι εκλογές και τίποτα στην παρούσα περίπλοκη φάση υψηλών προσδοκιών και αντίστοιχου μεγέθους αβεβαιοτήτων δεν μπορεί να δώσει ασφαλείς προβλέψεις.
Όλα θα εξαρτηθούν πάντως – ακόμα και ο χρόνος των εκλογών , όπως επιμένουν κάποιοι- από την πορεία της οικονομίας…
Διαβάστε επίσης
Οι 108 θάνατοι σήμαναν συναγερμό – Όλα ανοιχτά για την άρση των μέτρων
Αδιόρθωτος Τσίπρας: Χλευάζει τους πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – «Είδαν φως και μπήκαν»!
Ο Φίλης αμφισβητεί ευθέως τον Τσίπρα: Όχι σε ένα κόμμα αρχηγικό και star system
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Προτίθεται να κρατήσει «ζωντανό» το TikTok εάν υπάρξει «βιώσιμη λύση»
- Γαλλία: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης Μπαϊρού – Οι Σοσιαλιστές δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής
- Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Υπουργείου Υποδομών με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες
- Κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής: Αρνείται τα πάντα ο β’ υπαρχηγός – Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 6 συλληφθέντες