• Πολιτική

    Ο Μητσοτάκης, η Ντόρα, ο Κώστας Μπακογιάννης και τα… μεθεόρτια της ήττας στην Αθήνα

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Μπακογιάννης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Μπακογιάννης


    Τέσσερα 24ωρα μετά το β΄ γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών και τις ήττες εκλεκτών της Νέας Δημοκρατίας, και οι «πληγές» στην κυβέρνηση δε λένε να κλείσουν. Τα μηνύματα του πρωθυπουργού χθες στο υπουργικό συμβούλιο, για «όσους μιλάνε χωρίς να βουτήξουν πρώτα τη γλώσσα στο μυαλό τους», είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί, ένα κλίμα εσωστρέφειας που ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αφήσει πίσω του.

    Και η αλήθεια είναι ότι περισσότερο στη Νέα Δημοκρατία πληγώθηκαν από την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, και μάλιστα από έναν παντελώς, μέχρι πρότινος, άγνωστο καθηγητή και πολιτικό όπως ο Χάρης Δούκας.

    Βεβαίως και υπάρχει οργή και απογοήτευση για τις ήττες στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία (κατά κύριο λόγο). Βεβαίως και στο στόχαστρο του Μαξίμου έχουν μπει βουλευτές και στελέχη συγκεκριμένων εκλογικών περιφερειών που δεν στήριξαν επίσημους υποψήφιους όπως ο Αλκ. Στεφανής ή ο Κ. Αγοραστός, ο Χρ. Μέτιος ακόμη και ο Γ. Κασαπίδης στη Δυτική Μακεδονία.

    Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη επικοινωνιακή (ίσως και ουσιαστική) ήττα είναι αυτή στο δήμο Αθηναίων. Και είναι βαθιά η ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για το γεγονός ότι ο Κώστας Μπακογιάννης ηττήθηκε ενώ στον πρώτο γύρο ήταν μια ανάσα από το 43% και την αυτοδυναμία, με τον Χάρη Δούκα στο 14%, ωστόσο στον δεύτερο γύρο έγινε το απίθανο.

    Ενας υποψήφιος με διαφορά 27 μονάδων να χάσει δεν έχει ξαναγίνει και οι αναλύσεις που γίνονται για το «Βατερλώ» του Κώστα Μπακογιάννη είναι πολλές.

    Από την τεράστια αποχή, αφού 7 στους 10 πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν, μέχρι και την απογοήτευση και οργή μεγάλης μερίδας των Αθηναίων για την υπόθεση του «Μεγάλου Περιπάτου». Συναισθήματα που όπως φαίνεται ούτε ο δήμαρχος Αθηναίων αντιλήφθηκε, ούτε και η ίδια η κυβέρνηση.

    Πολύ περισσότερο απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του Κώστα Μπακογιάννη, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς πρόκειται και για μια ενδοοικογενειακή υπόθεση που ενδεχομένως να προκαλέσει τριβές και στις σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και με τον ίδιο τον Κώστα Μπακογιάννη.

    Ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος στην πλατεία Βικτωρίας
    Ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος στην πλατεία Βικτωρίας

    Πολλά λέγονται εδώ και καιρό άλλωστε για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με την αδερφή του, βουλευτή Χανίων, κ. Μπακογιάννη, φήμες που όμως πολλές φορές έχουν πάρει υπερβολική διάσταση.

    Ενδεχομένως η προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού να μη δώσει σε καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα υπουργικό θώκο στην Ντόρα Μπακογιάννη, να δυναμώνει αυτές τις φήμες, όμως, πρόκειται για μια καθαρή στάση του κ. Μητσοτάκη που έχει γίνει σεβαστή από όλους, και από την κ. Μπακογιάννη.

    Η στήριξη στον δήμαρχο

    Σε ό,τι αφορά τον δήμαρχο Αθηναίων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λίγα 24ωρα πριν από την «μαύρη Κυριακή» του κ. Μπακογιάννη, περπάτησε μαζί του στην πλατεία Βικτωρίας και του έδωσε όλη τη στήριξη που απαιτείτο για να εκλεγεί. Ομοίως και αρκετά κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που στάθηκαν στον πλευρό του δημάρχου.

    Ωστόσο, στις τάξεις της ΝΔ υπάρχει δυσαρέσκεια αναφορικά με τη στάση ορισμένων δυνατών ονομάτων που εκλέγονται στην Α’ Αθήνας, οι οποίοι είχαν ουδέτερη στάση στην προεκλογική μάχη του κ. Μπακογιάννη.

    Βεβαίως, Κ. Πιερρακάκης και Θ. Πλεύρης ήταν από αυτούς που ξεκάθαρα στήριξαν τον δήμαρχο, αλλά υπάρχουν κι άλλοι, η στάση των οποίων κρίνεται.

    Μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η υπόλοιπη κυβέρνηση, επιχειρούν να αφήσουν πίσω τους την ήττα στην Αθήνα, αλλά η πληγή παραμένει χαίνουσα.

    Μάλιστα, κάποιες δηλώσεις «γαλάζιων» στελεχών, αλλά και ορισμένα συγκεκαλυμμένα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη χθες στο υπουργικό συμβούλιο μοιάζουν με «άδειασμα» του κ. Μπακογιάννη και «χρέωση» της ήττας στη δική του στρατηγική.

    Το μήνυμα Μητσοτάκη

    Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός χθες είπε: «Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα, πάντως, προέκυψε από την πρώτη Κυριακή, εκεί όπου οι συνδυασμοί και τα κόμματα που τους στήριξαν αναμετρήθηκαν αυτοτελώς και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία».

    Αυτό σημαίνει ότι τη δεύτερη Κυριακή δεν ηττήθηκε η ΝΔ αλλά οι υποψήφιοι, όπως ο κ. Μπακογιάννης, ο κ. Αγοραστός κ.λπ.

    Για να συνεχίσει ο πρωθυπουργός: «Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι «η τεράστια αποχή, ειδικά στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είναι ένα σήμα εγρήγορσης σε όλους μας».

    Ακόμη και στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 χθες ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα στους αλαζόνες που μιλούν πολύ («η αλαζονεία είναι πάθηση ανησυχητική») ενώ αναφερόμενος σε κάποιο ανασχηματισμό, αν και τον απέκλεισε είπε ότι όλοι και όλα αξιολογούνται.

    Οσο για την έκπληξη της Αθήνας στην ίδια συνέντευξη είπε ότι ο κ. Μπακογιάννης ήταν ένας καλός δήμαρχος αλλά ότι είναι στενάχωρο το αποτέλεσμα και σε προσωπικό επίπεδο.

    Οι αιχμές

    Πιο καθαρές ως προς τη στόχευση ήταν οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης (που εκλέγεται στην Α’ Αθήνας) ο οποίος είπε: «Οταν ο Κώστας Μπακογιάννης μού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάνει debate, τινάχτηκα από την καρέκλα που καθόμουν. Και του είπα μην τυχόν το κάνεις. Ασχετα που ήταν καλός στο debate. Το 41% δεν κάνει debate με το 14%. Εγώ είμαι πρακτικός, στη δημοκρατία γίνεται και έπρεπε να γίνει και στον α’ γύρο, αλλά μιλάω ρεαλιστικά. Σε ένα τέτοιο debate ψηφοθηρικά ευνοείται μόνο το 14%», είπε χαρακτηριστικά.

    Ακριβώς την ίδια γνώμη για το debate είχε και ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επίσης είπε ότι ήταν λάθος επιλογή.

    Από την άλλη ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας για το αποτέλεσμα στην Αθήνα τόνισε: «Για τον κ. Μπακογιάννη ήταν ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν αναμενόμενο. Νομίζω τόση μεγάλη διαφορά και να ανατραπεί δεν έχει προηγούμενο. Ίσως να έχει γίνει με μικρότερη έκταση στη Θεσσαλονίκη, το 2019, με τον κ. Ζέρβα και τον κ. Ταχιάο. Σίγουρα με μικρότερη έκταση και με διαφορετικούς συσχετισμούς και με απλή αναλογική, όχι με ενισχυμένη αναλογική. Άρα ήταν μη αναμενόμενο και έχει πολλά προσωπικά χαρακτηριστικά. Είναι βαρύνουσας σημασίας η πολύ μικρή συμμετοχή. Όταν μιλάμε για 27% ήταν ένα μήνυμα αυτό, το οποίο όπως είπε με θάρρος ο κ. Μπακογιάννης, ήταν μια προσωπική του ευθύνη. Και γι’ αυτό ανέλαβε την ευθύνη προσωπικά», είπε. Βγάζει έτσι από το κάδρο των ευθυνών της ήττας τη ΝΔ χρεώνοντάς την στον υποψήφιο.

    Ο Κ. Μπακογιάννης μετά την ήττα της Κυριακής
    Αποτελέσματα του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Δημαρχείο της Αθήνας, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.
    (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

    Και ο Μάκης Βορίδης μίλησε για αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του απερχόμενου δημάρχου, δηλώνοντας έκπληκτος για την αποτυχία του Κώστα Μπακογιάννη να εκλεγεί.

    Μηνύματα για «οικογενειοκρατία» που ηττήθηκε, έχουν στείλει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κι άλλα στελέχη αλλά και δημοσιογράφοι που είναι κοντά στην κυβέρνηση.

    Σε κάθε περίπτωση η ήττα Μπακογιάννη ήταν και προσωπικό – οικογενειακό πλήγμα για τον κ. Μητσοτάκη.

    Το μέλλον του Κώστα Μπακογιάννη

    Βεβαίως δεν θα πρέπει κανείς να μην σχολιάσει θετικά την έντιμη και αξιοπρεπή στάση του ίδιου του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ήττα.

    Και τα ερωτήματα που γεννώνται από εδώ και στο εξής είναι:

    Θα υπάρξει περαιτέρω διατάραξη των σχέσεων του πρωθυπουργού με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον απερχόμενο δήμαρχο; Θα υπάρξει ένα υπόγειο και παρασκηνιακό μπρα ντε φερ για το ποιος ευθύνεται για την μεγάλη ήττα στην Αθήνα.

    Κι ένα ακόμη ερώτημα έχει να κάνει με το πολιτικό μέλλον του Κώστα Μπακογιάννη με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.

    Το πρώτο είναι να παραμείνει την επόμενη πενταετία στην Αυτοδιοίκηση από τη θέση της αντιπολίτευσης στο δήμο της Αθήνας. Ο ίδιος έχει πει άλλωστε ότι δεν θα φύγει και θα συνεχίσει να υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση.

    Το δεύτερο έχει να κάνει με μια πιθανή κάθοδό του στις Ευρωεκλογές οι οποίες θα γίνουν τον Ιούνιο και με την Ελλάδα μοιρασμένη σε περιφέρειες. Η ένσταση των «άσπονδων φίλων» του απερχόμενου δημάρχου είναι «ηττήθηκε από τον άγνωστο κ. Δούκα και θα διεκδικήσει την ψήφο για την ευρωβουλή;»

    Και το τρίτο σενάριο είναι αυτό που λέει ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα περιμένει υπομονετικά τις εθνικές εκλογές για να διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή, με δεδομένο ότι η μητέρα του, Ντόρα Μπακογιάννη, φέρεται να μην θέλει να κατέβει σε μια ακόμη εκλογική μάχη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον γιο της.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιοι επώνυμοι δεν εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη
     

    Γεωργιάδης: Δεν έπρεπε να κάνει το ντιμπέιτ ο Κώστας Μπακογιάννης
     

    Κώστας Μπακογιάννης: Η ευθύνη του αποτελέσματος βαρύνει αποκλειστικά εμένα



    ΣΧΟΛΙΑ