Ακόμα και από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να προαναγγείλει την Αναθεώρηση του Συντάγματος και να ανοίξει τη συζήτηση των αλλαγών.

Πέρα από τις εξαγγελίες για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών και τις οικονομικές παροχές για την στήριξη των οικογενειών και των πιο ευάλωτων νοικοκυριών ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα επιμείνει θεσμικά έχοντας παράλληλα και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στόχος της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ανοίξει επίσημα μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 αφού πρώτα συσταθεί και μια επιτροπή όπου θα τεθούν όλα τα άρθρα που μπορούν να αναθεωρηθούν.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ιούνιο του 2023 είχε προαναγγείλει την Συνταγματική Αναθεώρηση με πρώτο και βασικό θέμα την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων και την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Φυσικά μεταξύ άλλων μπορεί να συζητηθεί και η επιστολική ψήφος ώστε να ισχύει και στις εθνικές εκλογές όπως έγινε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να ανοίξει και συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ώστε να είναι πιο πλειοψηφικός για το πρώτο κόμμα, για παράδειγμα να αυξηθεί το μπόνους των εδρών, με στόχο την σταθερότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων κάτι που περνάει μέσα από την αυτοδυναμία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και προς τα τέλη της προηγούμενης τετραετίας αλλά τότε είχε απορρίψει κάθε πρόταση ειδικά λίγο πριν στηθούν οι κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της ηγετικής ομάδας είναι να ανοίξουν θέματα που θα σηματοδοτούν μια ευρύτερη αναθεώρηση προσαρμοσμένη στην εποχή και τις ανάγκες της με την κυβέρνηση να επιδιώκει τουλάχιστον ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να συμφωνεί σε μια αλλαγή ενός άρθρου ώστε να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Αντιπολίτευση

Άλλωστε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει πάρουν θέση και στα ζητήματα που θα τεθούν και μάλιστα σε μια περίοδο που όπως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που έχει και εσωκομματική μάχη.

Για παράδειγμα όταν είχε έρθει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δεν είχε σταθερή στάση ενώ και βουλευτές του της Χαριλάου Τρικούπη ήταν υπερ.

Πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης από τότε είχε ξεκαθαρίσει πως συζητάει την αναθεώρηση του άρθρου 16 αρκεί να υπάρχουν μια σειρά από όρους.

Ανεξάρτητα από αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές σε μια φάση που έχει μπροστά του τρία χρόνια καθαρά αφού οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι το 2027 και τότε θα στηθούν οι κάλπες όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, εξαντλώντας την τετραετία. Τότε οι πολίτες θα μπορούν να αποφασίσουν ποιον θα εμπιστευθούν αφού πρώτα δουν τα αποτελέσματα και συγκρίνουν τι θα έχει υλοποιηθεί μέχρι τότε όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Επόμενη Βουλή

Από εκεί και πέρα με την ολοκλήρωσης της διαδικασίας – συζήτησης η σημερινή Βουλή θα ψηφίσει δυο φορές με διαφορά 30 ημερών επί των αλλαγών και η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές του 2027 με ψηφοφορία θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα δώσει το πρώτο στίγμα των προθέσεων του για τις συνταγματικές αλλαγές ανοίγοντας ουσιαστικά και την συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο πετρέλαιο βάζει η Μέση Ανατολή – Πάνω από τα 81 δολάρια το Brent, άλμα 3% για το WTI – Τι συμβαίνει στη Λιβύη
ΔΝΤ: Το χρέος της Ιταλίας θα ξεπεράσει το ελληνικό έως το 2029 – Μείωση κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη πενταετία
Τραπεζικές μετοχές: Οι αποδόσεις τριών ταχυτήτων, ποιες είναι φθηνότερες και ποιες έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου