Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Ο Κυριάκος παραδίδει… μαθήματα στον Τσίπρα – αλλά θα τα δεχθεί;

Οι πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες δεν «πλήγωσαν» μόνο το Βέλγιο, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, με τον τρόμο να απλώνεται ξανά πάνω από τη γηραιά ήπειρο.

Πώς επηρεάζουν όλα αυτά την Ελλάδα; Όχι μόνο με την απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος και στη χώρα μας (κάτι που κανείς δεν μπορεί πια να αποκλείσει, αν και όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα στους πρωταρχικούς στόχους των τζιχαντιστών), αλλά και με την επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης. Ήδη, η Πολωνία την Τετάρτη διεμήνυσε ότι μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν θα δεχθεί στο έδαφός της πρόσφυγες, τινάζοντας στον αέρα τη συμφωνία των χωρών της ΕΕ για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία. Το παράδειγμά της είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, καθώς ο φόβος για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα ενισχύει τα ακροδεξιά αντανακλαστικά και την καχυποψία για τους χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί σε ακόμα πιο δύσκολη θέση όσον αφορά στο προσφυγικό, με την πολυδιαφημισμένη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να μην εφαρμόζεται ποτέ στην πράξη και τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες να παραμένουν όμηροι των κλειστών συνόρων επ’ αόριστον.

Το ερώτημα είναι: μπορούν οι Έλληνες κάτω από αυτές τις συνθήκες να αισθάνονται ασφαλείς; Η κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών δείχνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά «όχι».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναδεικνύει για ακόμα μία φορά αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλάκις τονίσει: ότι δεν μπορεί πια να εμπιστευθεί τον Αλέξη Τσίπρα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών. Έτσι, βλέποντας την κυβέρνηση να αντιδρά με αμηχανία μπροστά στις εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΝΔ παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και θέτει τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του, ώστε να πιέσει την κυβέρνηση να δράσει αποφασιστικά για να προστατεύσει τους Έλληνες από τους όλο και περισσότερους σοβαρούς κινδύνους που τους απειλούν.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση ο πρόεδρος της ΝΔ: «μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε, βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί , ότι τόσο η πρόσφατη συμφωνία Ε. Ε. και Τουρκίας, όσο και οι προϋπάρχουσες ευρωπαϊκές συμφωνίες και ρυθμίσεις για επανεγκατάσταση προσφύγων, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους. Αυτό θα σημαίνει επιπλέον βάρος και πρόσφατα σοβαρά προβλήματα σε μία ήδη εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν εκτός ελέγχου, κατάσταση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει το «χαρτί» της ασφάλειας, που αποτελεί έναν τομέα όπου η Νέα Δημοκρατία υπερτερεί παραδοσιακά του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπως είναι η σημερινή, επιχειρεί να παραδώσει… μαθήματα στον Αλέξη Τσίπρα για το πώς μπορεί να εμφυσήσει στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που τόσο βάναυσα απειλείται το τελευταίο διάστημα.

Το αν ο πρωθυπουργός θα δεχθεί αυτά τα «μαθήματα» ή θα τα απορρίψει ως αντίθετα προς την ιδεολογία και τη φιλοσοφία του, μένει να το δούμε…

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά κάνει επίθεση στο ΔΝΤ