Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

O Κυριάκος ενάντια στα φέουδα των Καραμανλικών, των Σαμαρικών, των Ντορικών

Τα όσα φαιδρά (και διόλου τιμητικά για την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας) διαδραματίστηκαν στο συνέδριο-φιάσκο της ΟΝΝΕΔ το περασμένο Σάββατο υπενθύμισαν εμφατικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάτι που σίγουρα γνώριζε ήδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ: ότι στην προσπάθειά του να μετασχηματίσει τη Νέα Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ισχυρό κόμμα όπως το οραματίζεται θα βρει μπροστά του πολλούς αντιπάλους – όχι εξωτερικούς, αλλά εσωτερικούς.

Γιατί φυσικά θα ήταν αφελής κανείς για να αποδώσει το φιάσκο της Θεσσαλονίκης σε… θερμοκέφαλους νεολαίους που πυροδότησαν ένα κλίμα έντασης. Στην πραγματικότητα, αυτοί που ευθύνονται δεν είναι ακριβώς νεολαίοι, αλλά… σαραντάρηδες και βάλε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι υποψίες έπεσαν από την πρώτη στιγμή σε έναν πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ: τον μέχρι πρότινος γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν έγινε σαφές πως είχε χάσει το παιχνίδι, μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για απόπειρα επηρεασμού του αποτελέσματος των εκλογών στην ΟΝΝΕΔ.

Με άλλα λόγια, αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη ήταν μία επίδειξη παλιομοδίτικων μεθοδεύσεων, από αυτές ακριβώς που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εξαφανίσει από τη Νέα Δημοκρατία.

Βέβαια, είναι αλήθεια ότι και ο ίδιος φέρει κάποιο μερίδιο ευθύνης για το ότι τα πράγματα έφτασαν στα άκρα, υπό την έννοια ότι μέχρι τώρα δεν συγκρούστηκε ουσιαστικά με τα «φέουδα» των ισχυρών προσωπικοτήτων της ΝΔ (κυρίως τους καραμανλικούς και τους σαμαρικούς, αλλά ακόμα και τους υποστηρικτές της αδελφής του, Ντόρας Μπακογιάννη), προτιμώντας να ακολουθήσει μία πολιτική ισορροπιών και συσπείρωσης μέσω του αιτήματος για εκλογές. Επέτρεψε έτσι στους «σκοτεινούς» εσωκομματικούς μηχανισμούς (τους ίδιους που επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να αποτρέψουν την ανάδειξή του ως αρχηγού της ΝΔ) να… οργιάσουν, με αποκορύφωμα βέβαια τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Πάντως, η άμεση και αποφασιστική αντίδρασή του στα γεγονότα αυτά δείχνει ότι πήρε το μάθημά του: δεν είναι κι εύκολη απόφαση να διαλύσει κανείς την ιστορική νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και μετά από ένα τέτοιο φιάσκο, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε δίστασε καθόλου, στέλνοντας ένα μήνυμα που καθυστέρησε, αλλά πλέον φτάνει σε όλους τους αποδέκτες: ότι η εποχή που οι εσωκομματικοί μηχανισμοί έκαναν κουμάντο στη Νέα Δημοκρατία ανήκει στο παρελθόν, και επομένως οι μηχανισμοί αυτοί δεν έχουν καμία θέση σε ένα σύγχρονο κόμμα, όπως είναι αυτό που έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι τα «φέουδα» που έχουν σχηματιστεί εδώ και πολλά χρόνια θα κάνουν στην άκρη και θα αφήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει δυναμικά στις αλλαγές που θέλει να φέρει στο κόμμα. Η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά αν ο πρόεδρος της ΝΔ την κερδίσει, θα έχει στα χέρια του ένα εντελώς διαφορετικό κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία που ξέρουμε σήμερα…

Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Όλο το παρασκήνιο από την παρουσίαση του νέου κόμματος της Ζωής