Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ελληνογαλλική συνεργασία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

1

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τον Γάλλο πρέσβη για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, όπως με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά.

Στον «πάγο» βάζει η κυβέρνηση τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας μετά το άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη

Εν τω μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ στις 16:30, ενόψει μάλιστα της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα με 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις

Τα δικά της μηνύματα θέλει να στείλει η Τουρκία εν μέσω ουκρανικής κρίσης και γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή οδηγώντας σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο. H ένταση που προκαλεί η Αγκυρα, δεν έχει προηγούμενο καθώς μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης προχώρησε σε 41 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών.

Αναλυτικά οι τουρκικές παραβιάσεις

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 9 (9×2 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 4 (2 UAV, 2 CN-235)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 22
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: 10
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 23
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 168 (118 από τα μαχητικά)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ: 2
ΠΕΡΙΟΧΗ: Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1.  Οι 41 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις.

2. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική

Συνολικά είχαμε 168 παραβιάσεις. Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 118 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ανάμεσα στις παραβιάσεις ήταν και οι 41 υπερπτήσεις που σημειώθηκαν από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο κ.ο.κ.

Ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F- 16 πραγματοποίησε στις 19.37 υπέρπτηση στη νήσο Ρω στα 25.000 πόδια, στις 19.38 πέταξε πάνω από τη Μεγίστη στα 25.000 ποδια και στις 19.40 ξανά πάνω από τη Ρω στα 24.000 πόδια.

Το ίδιο ζέυγος  πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 19:58 στην Καλόλιμνο και τα Ίμια, στις 20:05 ξανά πάνω από την Καλόλιμνο, στις 20:08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20.09 πάνω από τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια .

Στη συνέχεια  έκανε υπέρπτηση στις 20.18 στο Αγαθονήσι στα 20.000 πόδια, στις 20.19 στους Αρκιούς, στις 20:20 στα 24.000 πόδια στους Λειψούς.

Ακολούθησαν υπερπτήσεις σε Tέλενδο και Κάλυμνο στις 20:28 και στις 20.29 ξανά πάνω από τα Ίμια στα 23.000 πόδια.

Στις 20:37 πέταξαν πάνω από τη Σύμη και στις 20:39 έως και τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια.

Στη συνέχεια πέμπτος σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 άνωθεν της Στρογγύλης, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω από τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Eπιπρόσθετα το ίδιο ζευγος πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 21:07 πάνω από το Πρασονήσι και από τις 21:14 έως τις 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια.

Λίγο νωρίτερα ένα άλλο ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς στις 17:17 στα 27.000 πόδια και πάνω από τους Αρκιούς στις 17:18 στα 14.000 πόδια.

Οι υπερπτήσεις αυτές σημειώθηκαν μετά το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Αθήνα για την κλιμάκωση των προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο.  Νωρίτερα , η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη σε κύμα μαζικών υπερπτήσεων πάνω από  κατοικημένα ελληνικά νησιά!

Το πρωί της Τετάρτης, τούρκικα F-16 πέταξαν ακόμη και πάνω από την Σάμο, τους Αρκιούς (τρεις φορές), τους Λειψούς (πέντε υπερπτήσεις), το Αγαθονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες και το Φαρμακονήσι.

Το χθεσινό διάβημα διαμαρτυρίας

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης που δημιουργεί η τουρκική πλευρά,  ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης κάλεσε εκτάκτως χθες στο γραφείο του στο ΥΠΕΞ τον πρεσβευτή της Τουρκίας στον οποίο πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Σάμος(!).

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Η επιλογή της Άγκυρας να προβαίνει σε καθημερινές μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Για τον λόγο αυτό από το υπουργείο Άμυνας αποφασίσθηκε να ακυρωθεί η  πρόσκληση προς την Τουρκία για συμμετοχή στην άσκηση  «NATO Tiger Meet».

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο Αιγαίο πέταξαν 16 τουρκικά μαχητικά F16, 2 μη επανδρωμένα UAV, και δύο κατσκοπευτικά CN-235.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 17 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Διαβάστε επίσης

Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος

126 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά – 20 υπερπτήσεις σε εννέα ελληνικά νησιά