ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Περιεχόμενα
Νέο πολιτικό τοπίο, χωρίς ωστόσο συνταρακτικές μετατοπίσεις ή πλήρη αλλαγή του σκηνικού, αφήνει πίσω της η πρόταση δυσπιστίας κατά τη κυβέρνησης που απορρίφθηκε όπως αναμενόταν, αλλά κυρίως η απομάκρυνση από το Μέγαρο Μαξίμου των δύο πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ενώ η κυβερνητική παράταξη βγήκε συσπειρωμένη από την τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η υπόθεση Παπασταύρου – Μπρατάκου έχει πληγώσει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και γενικότερα το προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού.
Κι ο λόγος είναι ότι μέσα σε εννέα μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγκαστεί να απομακρύνει πέντε κορυφαία στελέχη και συγκεκριμένα τους Νότη Μηταράκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και το δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου.
Υπό το βάρος των παραιτήσεων και της πολιτικής σύγκρουσης που σοβεί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Τόσο για την συγκρότηση ενός συμπαγούς επιτελείου στο Μαξίμου, όσο και αν πρέπει να κάνει εδώ και τώρα ανασχηματισμό στην κυβέρνηση και να μην περιμένει τις ευρωεκλογές.
Στην πρώτη περίπτωση, ένα νέο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να «καεί» από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα και η φθορά να είναι μεγάλη. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή της αναδόμησης μετά τις κάλπες του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός θα έχει λυμένα τα χέρια του να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, «θυσιάζοντας» πολλούς υπουργούς και θέλοντας να δώσει το σύνθημα μιας νέας αρχής.
Όμως, οι αλλαγές στο Μαξίμου δεν μπορούν να περιμένουν. Τις επόμενες ημέρες, μπορεί και ώρες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις αρμοδιότητες που είχαν οι κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος, αλλά και ο Δημήτρης Τσιόδρας που βρίσκεται στο κυνήγι των ψήφων.
Το όνομα που «παίζει» δυνατά για να αναλάβει το νομοθετικό έργο που είχε ο κ. Παπασταύρου, αλλά και πολλές «επικίνδυνες» αποστολές, κυρίως συνεννοήσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο κ.λπ. είναι αυτό του Μάκη Βορίδη.
Όπως λένε καλά γνωρίζοντες ο υπουργός Επικρατείας κέρδισε πόντους από την παρουσία του στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα ενώ έχει και το ειδικό βάρος και τις γνώσεις για να καλύψει το κενό του κ. Παπασταύρου.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερες αρμοδιότητες θα πάρει και ο Ακης Σκέρτσος ενώ στην ομάδα του Μαξίμου μπορεί να ενταχθούν πρόσωπα όπως ο Στέλιος Κουτνατζής, δικηγόρος και Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης και ο Γιώργος Κατσαούνος, πολύπειρο στέλεχος της ΝΔ και κοντά στον πρωθυπουργό.
Στα ονόματα που ακούγονται ότι θα «βάλουν πλάτη» τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, είναι και αυτό του Τάκη Θεοδωρικάκου, πρώην υπουργού, που έχει θητεύσει χρόνια δίπλα στον κ. Μητσοτάκη.
Δυσλειτουργίες και απομακρύνσεις
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε μια εμφανής δυσλειτουργία στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και στην «καρδιά» του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια δυσλειτουργία που έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν ήρθε ξανά στην επιφάνεια η τραγωδία των Τεμπών και η διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση.
Και μπορεί κορυφαία στελέχη, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να λένε ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη και δεν έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια, βγαίνουν στο φως συνεχώς προβληματικές καταστάσεις και μια διαχείριση που αποδείχθηκε ελλιπής.
Στο σκηνικό που διαμορφώθηκε τα τελευταία 24ωρα δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τη σοβαρή υπόθεση της διαρροής των e-mail προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Μια υπόθεση που οδήγησε στην αποπομπή του Γενικού Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Ενώ η κ. Ασημακοπούλου δεν θα βρίσκεται στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Αυτές τις ημέρες της κρίσης πρέπει να προστεθεί και η διαγραφή του πρώην βουλευτή Τρικάλων, Μιχάλη Ταμήλου για τις απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε για τους νεκρούς στα Τέμπη.
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση, παρά τη συσπείρωση και την καταψήφιση από 159 βουλευτές της πρότασης μομφής, είναι εμφανές στα στελέχη που καλούνται να υπερασπιστούν τον πρωθυπουργό. Όμως, και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι έχουν γίνει σημαντικά λάθη διαχείρισης που πληγώνουν την κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για ένα νέο κύμα ερευνών της κοινής γνώμης που θα έρθει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες και που θα μετράει και τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί σημαντική φθορά, όχι όμως τέτοια που να μιλάμε για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Αλλωστε, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν ικανά όχι να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της ΝΔ αλλά και να την φτάσουν σε απόσταση 10 μονάδων.
Οι πρώτες ενδείξεις, κι όχι ολοκληρωμένες έρευνες, δείχνουν ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας κινούνται κάτω από το κρίσιμο όριο του 30%, αδυνατίζοντας αυτή τη στιγμή το σενάριο να πιάσει ποσοστό 33%-34% στις ευρωεκλογές. Ο χρόνος των 2,5 μηνών περίπου είναι αρκετός για να αλλάξει το κλίμα, αλλά και μικρός για να αποφευχθεί μια τιμωρητική ψήφος από την πλευρά των πολιτών οι οποίοι θέλουν να στείλουν μήνυμα για την αλαζονική συμπεριφορά.
Οι έρευνες σε επιμέρους θέματα είναι επίσης κακές για την κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επιμένει ότι η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών ήταν κακή και οδηγεί σε συγκάλυψη ενώ χαμηλό ποσοστό παίρνει η ΝΔ στα θέματα της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά.
Πηγές του mononews που γνωρίζουν τους αριθμούς των γκάλοπ αναφέρουν ότι κερδισμένος της νέας κατάστασης είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τράβηξε το κάρο της αντιπολίτευσης εν τη απουσία του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όντας στριμωγμένος την προηγούμενη εβδομάδα, κατάφερε με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε να σύρει και τα άλλα κόμματα πίσω του και κυρίως να αποτελέσει τον βασικό αντίπαλο του κ. Μητσοτάκη.
«Στο ερώτημα απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος, η απάντηση είναι ο Ανδρουλάκης και κανείς άλλος», έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Φυγή προς τα εμπρός
Ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην κατεύθυνση αυτή είναι και η στροφή που θα κάνει η κυβέρνηση προς την καθημερινότητα. Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού βοήθησε σημαντικά ώστε να πέσουν οι πολιτικοί τόνοι και να σβήσει κάπως η φωτιά των παραιτήσεων Παπασταύρου και Μπρατάκου. Και όλες οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού θα κινούνται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας, εκεί που «πονάει» περισσότερο η κυβέρνηση.
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο θα έχει πανηγυρικό τόνο λόγω των 50 ετών του κόμματος, και με υψηλούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό. Θα είναι μια ακόμη προσπάθεια συσπείρωσης και το εναρκτήριο λάκτισμα που θα δώσει ο πρωθυπουργός για τις ευρωεκλογές.
Βεβαίως, αν και δεν τίθεται θέμα πολιτικών εξελίξεων σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για τη ΝΔ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν το ποσοστό που θα πάρει το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές είναι απογοητευτικό, τότε θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να… αλλάξει ρότα στο κυβερνητικό σκάφος προτού αυτό βουλιάξει.
«Ενδεχομένως να υπάρχει αλαζονική συμπεριφορά επειδή οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι αδύναμοι. Όμως, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ραγδαία υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ και δημιουργία ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού, με άνοδο ακραίων κομμάτων και υπερίσχυση των λαϊκίστικων φωνών. Ενας κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου, όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού, δεν αποκλείεται να φέρει στον θάλαμο της εξουσίας ακόμη και τον… Κασσελάκη», έλεγε κυβερνητικός βουλευτής.
Και η άποψή του είναι ότι τα απανωτά αυτογκόλ εδώ και πολλούς μήνες, σε συνδυασμό με την απογοητευτική εικόνα που επέδειξε η ΝΔ στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών που συγκλόνισε τη χώρα, έχουν προκαλέσει κλίμα εσωστρέφειας που είχε χρόνια να ζήσει το κυβερνών κόμμα.
Τα καμπανάκια εντός του κυβερνώντος κόμματος είναι πολλά και από όλες τις πλευρές, όμως, όπως λένε στο Μαξίμου, το παιχνίδι θα το πάρει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και η μάχη με τη διαπλοκή;
Το μεγάλο ερώτημα που θέτουν πάντως πολλοί είναι τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τα μη ονομαζόμενα αλλά αρκούντως φωτογραφούμενα «επιχειρηματικά συμφέροντα». Τα μέτωπα είναι πολλά, κι όχι ένα, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές.
Τα κυβερνητικά στελέχη θα αποφύγουν δηλώσεις που θα προκαλούσαν οργίλη αντίδραση των επιχειρηματιών, οι δε τελευταίοι θα τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης έστειλε τα μηνύματά του την Πέμπτη το βράδυ, όμως δεν έχει σκοπό να προκαλέσει δράση και αντίδραση. «Όμως, αν προκληθεί δεν θα διστάσει να αντιδράσει με ακόμη πιο έντονο τρόπο. Αλλά στα άκρα δεν θέλει να το φτάσει καμιά πλευρά».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κοινή δήλωση 6 κρατών: Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας
- Coca Cola HBC: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ μέσω του 8ετούς ομολόγου – Στο 3,125% το κουπόνι
- Πώς μοιράζεται η πίτα της αγοράς στη συνδρομητική τηλεόραση – mononewsTV
- Χρηματιστήριο: Σπάνε margin calls, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά – Ο Πούτιν, ο Σαμαράς και ο MSCI