Μια τοποθέτηση του Δημήτρη Μαύρου, διευθύνοντος συμβούλου της MRB, για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, περιγράφει και τις κινήσεις που έχει να κάνει η κυβέρνηση.

«Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Κεντροαριστερά, Αριστερά τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο την παντοκρατορία της παρούσας κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα και εκεί είναι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις που αλλιώς καμία κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να κάνει. Και θα δούμε τέτοια νομοσχέδια στις αμέσως επόμενες μέρες ή μήνες. Εδώ θέλει λίγο προσοχή βεβαίως να μην περάσει στο όριο ελαστικότητας των κοινωνικών αντοχών. Διότι πλέον δεν έχεις αντίπαλο μια αντιπολίτευση, αλλά έχεις τις κοινωνικές αντοχές που αντέχουν ή δεν αντέχουν πολύ ζόρικες μεταρρυθμίσεις».

1

Πάνω σ’ αυτό το μοτίβο κινείται και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να χτυπήσει «καμπανάκια» για τον ιό της αλαζονείας που μπορεί να πλήξει την κυβέρνηση, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Μιλώντας χθες στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Μητσοτάκης έθιξε το περίφημο… 41% στις εθνικές εκλογές λέγοντας  ότι αυτό δεν επιτρέπει φαινόμενα αλαζονείας ούτε υπερφίαλες πολιτικές και δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», καθώς, όπως είπε, το «πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε». Επόμενο ορόσημό μας είναι οι ευρωεκλογές, τόνισε.

«Στην πρώτη τετραετία εστιάσαμε στην επούλωση των πληγών μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το 41%

«Το έργο μας πλέον είναι δυσκολότερο» συνέχισε. «Έχουμε πλέον την πολιτική βούληση και το σθένος να δώσουμε τον αγώνα. Αλλά, κυρίως, την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με μεγάλη ευθύνη. Το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές. Ο λόγος μας πρέπει να είναι σαφής, ουσιαστικός, αλλά κυρίως μετρημένος».

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να «μαζέψει» πιθανές αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών, βουλευτών και άλλων στελεχών που θα θελήσουν να «πατήσουν» πάνω στο 41% και στη διάλυση της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός, αν και δεν δείχνει να ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει αιχμηρές τοποθετήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, ενώ ανοίγει μέτωπο και με το ΠΑΣΟΚ, ειδικά τώρα που είναι δεύτερο κόμμα και δείχνει να ανεβαίνει.

Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι το βασικό θέμα που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προχωρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με τον λαϊκισμό.

Ωστόσο, νομοσχέδια όπως το φορολογικό έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Για παράδειγμα φρόντισαν να «μαζέψουν» γρήγορα το θέμα μιας πιθανής αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης με τον αρμόδιο υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου να δηλώνει κατηγορηματικά το Σαββατοκύριακο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή για την επόμενη τριετία, δηλαδή μέχρι το 2027.

Ο φόβος μιας σύγκρουσης με μεγάλες κοινωνικές ομάδες είναι πάντα στα υπόψη του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν κανονικά.

Ο δε κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν… κεντρώο πρόσημο, δηλαδή θα είναι η απάντησή του στις διεργασίες που γίνονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Βεβαίως στην πρώτη γραμμή των ενεργειών, και του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι η μάχη κατά της ακρίβειας, ένα πρόβλημα που προκαλεί σοβαρές κοινωνικές πληγές και «τρομάζει» και το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υπουργό, Κ. Σκρέκα, να κάνει ότι είναι δυνατόν, με πρόστιμα και προειδοποιήσεις αλλά και με μέτρα μείωσης των τιμών. Και φυσικά θα συνεχίζει να κάνει επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα σε σούπερ μάρκετ.

Τα επόμενα βήματα

Με ορόσημο την 1η Δεκεμβρίου και μια πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση στις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με την κατάθεση του προϋπολογισμού την Τρίτη, θα προχωρήσει σε σειρά παροχών στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το πρώτο βήμα έγινε με το χριστουγεννιάτικο επίδομα των 350 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. πολίτες.

Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ένα ευρύ πακέτο μέτρων για τη Θεσσαλία με βάση τη μελέτης Ολλανδών ειδικών που πήγαν στις πληγείσες περιοχές.

Στις 8 Δεκεμβρίου στη Βουλή θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών. Κάποιες αλλαγές και εξαιρέσεις θα υπάρξουν ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθηθούν οι αλλαγές στο χώρο της Υγείας, το νομοσχέδιο για τους servicers και την προστασία των δανειοληπτών.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της εβδομάδας (27 -28 Νοεμβρίου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Λονδίνο όπου θα συνομιλήσει με μεγάλους ξένους επενδυτές και θα αναδείξει το νέο τοπίο της ελληνικής οικονομίας.

Σύντομα θα έρθει στη δημοσιότητα και το σχέδιο Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάτι που ίσως προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα.

Τέλος, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε, μέχρι το τέλος του έτους θα ψηφιστεί και ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με κάποιες αλλαγές ως προς την υιοθεσία, που σκοπό έχουν να λειάνουν τις αντιδράσεις εντός της ΝΔ. Θεωρείται βεβαίως δεδομένο ότι ο νόμος θα ψηφιστεί και από τα υπόλοιπα κόμματα.