ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Άγκυρα πέρασε ένα ταραγμένο Σαββατοκύριακο, και η νευρικότητα θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόρροια της αλλαγής στις ΗΠΑ.
Πρώτα ήρθε η αποπομπή του διοικητή της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ την Κυριακή έπεσε σαν κεραυνός η είδηση ότι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, παραιτήθηκε από το αξίωμά του.
Η είδηση της παραίτησης του Αλμπαϊράκ, που βγήκε μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram, άργησε να επιβεβαιωθεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Αποφάσισα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω ως υπουργός, όπως ήμουν για σχεδόν πέντε χρόνια, λόγω προβλημάτων υγείας» αναφέρεται στη δήλωση.
Πηγές στην τουρκική προεδρία, τις οποίες επικαλείται το Reuters, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη δήλωση, ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της.
Ο 42χρονος Αλμπαϊράκ διορίστηκε υπουργός Ενέργειας το 2015 και μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών μετά την επανεκλογή του Ερντογάν με σαρωτικές νέες εκτελεστικές εξουσίες το 2018.
Στην διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία της Τουρκίας επλήγη από δύο ισχυρά χτυπήματα, διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της από τις αρχές του 2018.
Ο Ερντογάν θα πρέπει να εγκρίνει την παραίτηση, η οποία προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές.
Το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου σε Δένδια
Αλλαγή στην τουρκική συμπεριφορά παρατηρήθηκε και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Λίγες ώρες μετά την είδηση ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, διερευνώντας το ενδεχόμενο Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Η απάντηση του Νίκου Δένδια ήταν ξεκάθαρη: Όσο συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο.
Η Τουρκία αναζητεί διάλογο την ώρα που η παράνομη τουρκική Navtex βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και το Oruc Reis συνεχίζει τον πλου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ελληνικές προσδοκίες από την εκλογή Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν κρίνεται από Έλληνες αναλυτές ως ένας έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει καλά τα ελληνικά θέματα, καθώς έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διαύλους επικοινωνίας με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, που θα αξιοποιηθούν μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο του 2017, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Πειραιώς. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συναντήσει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε μια συζήτηση για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Πάντως, ρόλο θα παίξουν και τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος για να στελεχώσει την κυβέρνησή του, και ειδικά τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, πιθανοί νέοι υπουργοί Εξωτερικών είναι οι: Σούζαν Ράις, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της διοίκησης Ομπάμα, Άντονι Μπλίνκεν, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Κρις Κουνς και Κρις Μέρφι, Γουίλιαμ Μπερνς, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης στη Μόσχα.
Για το υπουργείο Άμυνας, τα ονόματα που ακούγονται, σύμφωνα με το Politico, είναι οι: Michele Flournoy, πρώην υφυπουργός Άμυνας επί προεδρίας Ομπάμα, και των γερουσιαστών Τάμι Ντάκγουρθ και Τζακ Ριντ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Άρθρο παρέμβαση: Η σημασία της εκλογής Biden/Harris για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και για την Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν για νέο πυρηνικό δόγμα: Η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της
- Ρωσία: Πότε είναι πιθανή μία πυρηνική απάντηση από τον Πούτιν – Κλιμακώνονται οι απειλές
- ΥΠΕΞ για 1000η ημέρα της ρωσικής εισβολής: Στηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της
- Κιρ Στάρμερ: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία παρά την ανεύθυνη ρωσική ρητορική