Απόντα χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από την συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημειώνοντας σε ανάρτηση στο Facebook πως έτσι «αποδείχθηκε ότι η Ολλανδία και η Δανία έχουν σημαντικότερο ρόλο και λόγο για τα Βαλκάνια από ό,τι η Ελλάδα».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ειρωνικά, κάνοντας αναφορά και στο πρόβλημα των εμπορικών σημάτων που απορρέει από την Συμφωνία των Προεσπών, λέγοντας ότι «οι απόντες βρήκαν λύση στο πρόβλημα των εμπορικών σημάτων. Θα αφήσουμε το Macedonia στους Βορειομακεδόνες και θα κρατήσουμε εμείς το Makedonia».

Και συνεχίζει: «Πώς δε το σκέφτηκα τόσο καιρό ότι αλλάζοντας το “c” με το “k” θα έλυνα το πρόβλημα… Και αυτός ο Κυριάκος, τόσες φορές ήρθε στο Μαξίμου για το ονοματολογικό, κουβέντα δεν μου είπε. Όλα τα έξυπνα τα κρατάει για τον εαυτό του ο μπαγάσας…».

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας, όπως κυβέρνησε, έτσι κάνει κι αντιπολίτευση: στο γόνατο» αναφέρει στην απάντησή του ο Στέλιος Πέτσας και συνεχίζει: «Η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί σε οποιοδήποτε κείμενο που δεν αναφέρεται ρητά στην τήρηση των υποχρεώσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Για τον κ. Τσίπρα είναι ‘ψιλά γράμματα’ αυτά. Όχι όμως για τους Έλληνες. Γι’ αυτό και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ απείχαν από την ψηφοφορία».

Και καταλήγει ο κ. Πέτσας: «Αλλά, ο κ. Τσίπρας δεν μένει μόνο σε αυτό. Αναφέρεται στην ανάρτησή του σε ‘Βορειομακεδόνες’, ενώ ο ίδιος έχει υπογράψει στη Συμφωνία των Πρεσπών να λέγονται ‘Μακεδόνες’. Σκέτο. Ούτε στον ίδιο δεν αρέσει η συμφωνία του; Ποιον κοροϊδεύει ο μπαγάσας*;

* μπαγάσας (σκωπτικό) = κατεργαράκος, επιτήδειος».

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι για το ζήτημα των σημάτων των μακεδονικών προϊόντων, αλλά και για το rebranding της χώρας, ο πρωθυπουργός έχει συγκροτήσει ομάδα από κορυφαίους ειδικούς, διεθνούς κύρους, η οποία σύντομα θα καταλήξει σε προτάσεις για την κατοχύρωση και ενίσχυση του brand των μακεδονικών προϊόντων, αλλά και για την ενίσχυση της συνολικότερης εικόνας της χώρας.
«Λίγη υπομονή λοιπόν» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.