ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το περασμένο Μάρτιο είχαν έλθει στην Ελλάδα εκπρόσωποι της Γαλλικής εταιρίας Αμυντικών Συστημάτων NAVAL GROUP κ. Laurent Mourre και κ. Jean-Christophe Nicolas, μετά από αίτημα των ιδίων. Οι συναντήσεις των δυο Γάλλων που τους συνόδευε ο (αόρατος) αντιπρόσωπος τους στην Ελλάδα έμπορος όπλων Χρήστος Χούμπαυλης έγιναν με την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Μόλις πριν δυο ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 2 φρεγάτες Fremm. Οι συζητήσεις για απόκτηση με το σύστημα leasing δύο φρεγατών Fremm, βρίσκονται πλέον σε τελικό στάδιο, όπως βεβαίωσε και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.
Ο ίδιος ο κ. Χούμπαυλης έχει εξαιρετικές σχέσεις με τα συστήματα του Υπουργείου Άμυνας και έχει κάνει δεκάδες δουλειές τα προηγούμενα χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι φίλος του είναι και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος. Δεν είναι τυχαίο ότι τον ονομάζουν ο αόρατος οπλάς που κάνει business με συγκεκριμένους ανθρώπους και συστήματα χωρίς ο ίδιος να φαίνεται. Μάλιστα στο παρελθόν όταν ήθελε να χτυπήσει τους αντιπάλους του το έκανε χωρίς ο ίδιος να φαίνεται πουθενά.
Θα αγοράσουμε δυο φρεγάτες
Για αυτό όπως λέγεται στο Υπουργείο Άμυνας η κυβέρνηση μετά από αυτή την κίνηση της ενοικίασης των δυο φρεγατών ετοιμάζεται να αγοράσει άλλες δυο. Πρόκειται για την «ψηφιακή» φρεγάτα BELH@RRA η οποία τώρα έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται για λογαριασμού του Γαλλικού Ναυτικού.
Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την απόφαση της για το Leasing των δυο φρεγατών δήλωσε ότι τα δύο πλοία μπορούν να πλεύσουν στο Αιγαίο, πολύ γρήγορα. Πολύ πιθανόν και τον Αύγουστο με ελληνικό πλήρωμα (που θα έχει εκπαιδευτεί από τους Γάλλους).
Η FREMM χαρακτηρίζεται ως η «ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών». Σχεδιάστηκε από τις εταιρείες DCNS/Armaris (σσ. Γαλλία) και Fincantieri (σσ. Ιταλία) για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών.
Όσον αφορά την Ελλάδα, θα παραδοθεί ο τύπος Aquitaine (σσ. γαλλικής κατασκευής) της συγκεκριμένης φρεγάτας, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012.
Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμα έκαστης θα είναι από 143 άτομα.
Διαθέτει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και πυροβόλο Leonardo OTO Melara 76 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα και άλλα φορητά οπλικά συστήματα.
Επιπλέον, φέρει 8 αντιαεροπορικούς πυραύλους EXOCET, αλλά και τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Ο Χρήστος Χούμπαυλης
Ο 60χρονος επιχειρηματίας απουσίαζε από το «πάρτι» της επταετίας 1997-2004, αλλά δεν τα κατάφερε καθόλου άσχημα: Έχοντας την αντιπροσωπεία της Dassault και «πλαγιοκοπώντας» τον έτερο επιχειρηματία Σ. Κομνόπουλο σε πολλά προγράμματα γαλλικού ενδιαφέροντος, κατάφερε να στήσει την εταιρεία Miltech Hellas, να κερδίσει πολλά αντισταθμιστικά και να κτυπήσει «στα ίσα» το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της ΠΑ με το Rafale-άσχετα αν το πρόγραμμα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Έχοντας εξαιρετικές σχέσεις με το γαλλικό αμυντικοβιομηχανικό σύστημα από την εποχή που εργαζόταν για λογαριασμό του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στην δεκαετία του ‘80 και του ‘90, «αυγάτισε» την οικογενειακή περιουσία, ιδρύοντας τεχνικές εταιρείες και αποκτώντας στενές σχέσεις με το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο.
Δεν υπάρχει πολιτική πτέρυγα, από την δεξιά μέχρι την αριστερά, στην Ελλάδα που να μην έχει συνομιλητές ο ιδιοκτήτης της ΑΤΕΣΕ και της Miltech.
Επίσκεψη Καμμένου
Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος βρέθηκε στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού DSEI 2017 (στο Λονδίνο) επισκέφθηκε και τα περίπτερα τριών ελληνικών συμφερόντων εταιρειών που μετείχαν.
Ήταν οι εταιρίες Theon sensors, Miltech και Defense Electronics Intracom. Στο περίπτερο της πρώτης εταιρείας τον υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης της Theon sensors Κριστιάν Χατζημηνάς και στο περίπτερο της δεύτερης εταιρείας τον υποδέχθηκε ο Χρήστος Χούμπαυλης.
Στην αγορά των όπλων λέγεται πάντως ότι οι σχέσεις των κ. Χούμπαυλη και Χατζημηνά είναι λίγο κάτω από το μηδέν.
Η Αντίδραση Φίλη και ο XX
Μάλιστα όταν προ καιρού είχαν διαρρεύσει οι πρώτες πληροφορίες περί προθέσεων της Ελλάδος να αγοράσει τα αμερικανικά F 35 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε ΚΑΤ ίδια συνομιλίες με δημοσιογράφους είχε δείξει τον XX ως υπεύθυνο της διαρροής στον τύπο χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.
Γενικά είναι άτομο χαμηλών τόνων, πάντως, παρά την τεράστια προσωπική του περιουσία. Ήταν παντρεμένος με μέλος της οικογένειας Αρβανίτη (Ελένη Αρβανίτη ) που κάποτε είχαν την πλειοψηφία των μετοχών του νοσοκομείου Υγεία. Στην συνέχεια η οικογένεια το πούλησε στην MIG.
Έχει μπει δυναμικά και στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω συνεργασιών με τον Γιώργο Συνατσάκη, πρόεδρο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Δομικής Κρήτης.
Με τον ίδιο συνεργάζονται και στην Δομική Ακινήτων, θυγατρική της Δομικής Κρήτης, ενώ παλαιότερα συμμετείχε στην Επενδυτική Τράπεζα, της Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Αγορά ακινήτων
Το όνομα του Χρήστου Χούμπαυλη είχε εμπλακεί , χωρίς φυσικά να αποδειχθεί κάτι το μεμπτό στην εκποίηση τμήματος δημόσιας περιουσίας από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Η Ελπίς» κατά την περίοδο 1999-2000.
Οι εκποιήσεις αφορούσαν τέσσερα ακίνητα, τρία στην περιοχή του Μετς και ένα στα Εξάρχεια, εξ αδιαιρέτου με άλλα νομικά πρόσωπα, με τίμημα που υπερέβη τα 2,4 εκατ. ευρώ (και με το νόμισμα της εποχής, τα 820 εκατ. δρχ.). Κομβικό σημείο ήταν το συγκεχυμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς θεωρείται το 1983, οπότε το νοσηλευτικό ίδρυμα έχασε τον δημοτικό του χαρακτήρα, μετεξελίχθηκε σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και υπήχθη στο ΕΣΥ.
Τότε ο ο Δήμος Αθηναίων είχε χαρακτηρίσει εμμέσως πλην σαφώς παράνομες τις εκποιήσεις των ακινήτων, καθώς δεν συνοδεύονται από αποφάσεις του συμβουλίου της πόλης, ενώ το νοσοκομείο είχε επιμείνει στην άποψη ότι αρμόδιο για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του είναι μόνο το διοικητικό του συμβούλιο.
Συμβολαιογράφος στην πώληση των τριών πρώτων ακινήτων ήταν η κυρία Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη , και αγοραστής ο επιχειρηματίας, αρχιτέκτων – μηχανικός κ. Χρ. Χούμπαυλης. Στη δεύτερη πράξη ως αγοράστρια εμφανίζεται η εταιρεία Ιris Shipping Development SΑ, με έδρα τον Παναμά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χέρτσογκ – Ισραήλ: Ζητά από την κυβέρνηση να καταλήξει «πάση θυσία» σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
- Χαλάνδρι: Αστυνομικός γρονθοκόπησε «Άι Βασίλη» και Αντιδήμαρχο
- Συρία: Το βίντεο που κυκλοφορεί και δείχνει επίθεση σε χώρο λατρείας των Αλαουιτών είναι «ετεροχρονισμένο»
- Πανσερραϊκός: Χριστουγεννιάτικο δώρο για την ομάδα η μεταγραφή του Βραζιλιάνου μέσου Γκάμπριελ Πιρές