• Πολιτική

    Αμερικανοί σε Τσίπρα: Μπράβο Αλέξη τα κατάφερες

    αλεξης τσιπρας

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας


    Η εντυπωσιακή… μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα, από τον «αντιμνημονιακό λαϊκισμό» στον πολιτικό ρεαλισμό, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής πλέον, και την αντιλαμβάνονται όχι μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν το κόμμα που ψήφισαν να κάνει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που υποσχόταν όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αλλά και πολλοί από αυτούς που άσκησαν κριτική στον πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στη διακυβέρνηση της χώρας.  Ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές του Αλέξη Τσίπρα πλέον τον εγκαλούν όχι για ένα δήθεν κρυφό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά για το ότι άργησε πολύ να κάνει αυτήν τη στροφή στον ρεαλισμό, η οποία κόστισε βαριά στη χώρα μας, και όχι μόνο οικονομικά.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετάλλαξης αυτής του πρωθυπουργού αποτελεί η συμφωνία για την παραχώρηση του Ελληνικού, μία συμφωνία που ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή πολέμησε με όλα τα μέσα, όμως οι πολεμικές ιαχές εκείνης της εποχής μοιάζουν πια πολύ μακρινές, καθώς σήμερα στην Κουμουνδούρου πανηγυρίζουν για το deal, με το διθυραμβικό σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» να δίνει το στίγμα των κυβερνητικών θέσεων.

    Και όπως είπαμε, αυτή η μετάλλαξη δεν περνά απαρατήρητη από κανέναν. Η… χάρη του Αλέξη Τσίπρα μάλιστα έχει περάσει και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς στην Ουάσινγκτον αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων η αποφασιστικότητα που δείχνει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός για μεταρρυθμίσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι μία κυβέρνηση σταθερή και θετική στις μεταρρυθμίσεις, αποτιμώντας θετικά και το γεγονός ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου απομακρύνθηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία οι «ακραίοι» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «βόμβες» στα θεμέλια της κυβερνητικής σταθερότητας.

    tsipras ekloges

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν εξάλλου ικανοποίηση για το γεγονός ότι πέρασε χωρίς προβλήματα από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το ασφαλιστικό και τις φορολογικές διατάξεις, ερμηνεύοντας την εξέλιξη αυτή ως δείγμα όχι μόνο της αποφασιστικότητας, αλλά και της ικανότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάκαμψη.

    Και κάπως έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως κερδίζει φίλους στην Ουάσινγκτον – κάτι που αναμφίβολα είναι πάντα χρήσιμο, ειδικά από τη στιγμή που η Ουάσινγκτον έχει μεγάλη επιρροή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου ο ρόλος στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι κομβικός…

    Οπως επισημανεται στην ιστοσελίδα mignatiou.com το παραπάνω συμπέρασμα εξάγεται από την ενημέρωση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου σε ομάδα Ελληνοαμερικανών κυπριακής καταγωγής, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον για το συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Σύμφωνα με την ενημέρωση οι Αμερικανοί είναι ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απομάκρυνε τους ακραίους από την κυβέρνησή του, και τώρα -όπως τονίστηκε- η Ελλάδα έχει μία ισχυρή, οριακή αλλά πειθαρχημένη πλειοψηφία η οποία είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της Ευρώπης.

    obama 11

    Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό και την φορολογία. Αναφερόμενοι στη συμφωνία του Eurogroup οι αξιωματούχοι την χαρακτήρισαν μεταβατική.

    Την χαρακτήρισαν μία υπόσχεση για το μέλλον υπό τον όρο, όπως ειπώθηκε, ότι θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις. Τουλάχιστον, τόνισαν, οδεύουν τα πράγματα, σε ότι αφορά την Ελλάδα, προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα δεν θα οδεύει από κρίση σε κρίση. Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν περισσότερα από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους.

    Εξήγησε ότι παρατηρήθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο της ελάφρυνσης και πρόσθεσε ΄΄ότι το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι για να λάβει μέρος χρηματοδοτικά στο Ελληνικό Πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει πραγματική ελάφρυνση.

    Barack Obama
    Barack Obama

    Σύμφωνα με τον εν λόγω σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα, το ΔΝΤ αναμένεται το φθινόπωρο να κάνει την ανάλυση του για να διασφαλίσει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε βιώσιμο μονοπάτι. Πιστεύει ότι στην ουσία η συμφωνία του Eurogroup έδωσε την ευκαιρία την ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

    Οι Αμερικανοί επιθυμούν ταχύτερη πρόοδο. Όμως, θεωρούν σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι αποφεύχθηκε μία κρίση παρόμοια με αυτή του περασμένου Ιουλίου. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται συνεχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/zofero-mellon-tou-ellinikou-tourismou-tha-chasi-stichima-o-prothipourgos-ton-aandreadi/51680



    ΣΧΟΛΙΑ