• Πολιτική

    O «άγνωστος» νέος Υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς

    Ο Θάνος Πετραλιάς, Υφυπουργός Οικονομικών και από πίσω του ο Χρήστος Σταϊκούρας, πρώην Υπουργός Οικονομικών και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών σε παλαιότερη ενημέρωση

    Θάνος Πετραλιάς, Υφυπουργός Οικονομικών


    Ένα πρόσωπο που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

    Είναι το μοναδικό στέλεχος της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών που παρέμεινε στο πόστο του ως Γενικός Γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής και κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης, «μαζεύοντας» όλα τα χαρτοφυλάκια των συναδέλφων του που αποχώρησαν λόγω των εκλογών.

    Ο Θάνος Πετραλιάς αναβαθμίστηκε σε υφυπουργός από Γενικός Γραμματέας στη νέα κυβέρνηση, όντας και εκείνος στη γενιά των «40άρηδων», που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του νέου κυβερνητικού σχήματος.

    Επιβράβευση για τη διαχείριση των οικονομικών στις κρίσεις

    Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών θεωρείται ένας από τους τεχνοκράτες της νέας κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος πιστώνεται τη διαχείριση των δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τις διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με την Ευρώπη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο για το ευρωπαϊκό εξάμηνο όσο και για την εποπτεία της χώρας από τους θεσμούς.

    Για όσους γνωρίζουν το νέο υφυπουργό Οικονομικών, ήταν ένα από στελέχη του οικονομικού επιτελείου που στη διάρκεια των αλλεπάλληλων κρίσεων, που περνούσε η χώρα, βρισκόταν σχεδόν νυχθημερόν στο γραφείο του, για να καταρτίσει τον σχεδιασμό, σχετικά με τις δαπάνες του κράτους, αρχικά για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και έπειτα της ενεργειακής κρίσης, με κονδύλια που άγγιξαν τα 43,5 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό των επιστρεπτέων προκαταβολών που κράτησαν όρθιες πολλές επιχειρήσεις της χώρας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

    Παράλληλα, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του οικονομικού επιτελείου πέτυχε οι επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – όπως η επιδότηση ενοικίου ή η κάλυψη των δανειοληπτών μέσω των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ – να μη δίνονται αφειδώς, αλλά μόνο σε εκείνους που πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία σχεδίασε ο ίδιος μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του προηγούμενου Υπουργείο Οικονομικών.

    Πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ

    Για τους περισσότερους το όνομα του Θάνου Πετραλιά ήταν άγνωστο, αφού πολύ σπάνια έδινε συνεντεύξεις ή εμφανιζόταν δημόσια, ωστόσο πρόκειται για ένα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που δεν υπηρετούσε μόνο ως Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής.

    Μέχρι και σήμερα είναι του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.ΔΔΗ.Χ.), δηλαδή για τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τη διαχείρισή τους, όσο και Πρόεδρος της Επιτροπής για την παροχή Εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

    Με βαρύ βιογραφικό

    Ο Θάνος Πετραλιάς κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Στατιστική και πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).

    Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

    Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά Ινστιτούτα και Δημόσιους οργανισμούς, όπως το ΚΕΠΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2014 ήταν μέλος της ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

    Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων, βιβλίων και μελετών που αφορούν θέματα της Ελληνικής Οικονομίας, Χρηματοοικονομικών, Στατιστικής, Οικονομετρίας, και άλλων θεμάτων, όπως η Μετανάστευση και η Δημόσια Υγεία. Σήμερα απασχολείται ως επιστημονικό προσωπικό στη Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδας.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκλογές 2023: Οι λόγοι της επιτυχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Σταύρος Παπασταύρου: Η πολιτική μετά από την δικαστική και ηθική δικαίωση

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Στο 160% του ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ