ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βασίλης Καραμούζης (Εθνική Τράπεζα): Έρχονται δάνεια €3 δισ. για την στήριξη των επιχειρήσεων μέσα στην επόμενη τριετία
«Το καλό για την Ελλάδα, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, είναι ότι ξέρει τη χώρα μας και την Τουρκία, ξέρει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα του Κυπριακού», τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πήρε μέρος σε συζήτηση στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit που διοργανώνει διαδικτυακά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Κατ αρχήν είναι καλό ότι ο Μπάιντεν ξέρει κι εγώ εμπιστεύομαι χίλιες φορές περισσότερο ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν για τι μιλάνε. Για τον Μπάιντεν το Κυπριακό δεν είναι ένα ερωτηματικό. Ξέρει που πέφτει η Κύπρος», είπε η κ. Μπακογιάνη και συνέχισε: «Και όχι μόνο ξέρει που πέφτει η Κύπρος, ξέρει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα του Κυπριακού. Ξέρει την Ελλάδα, ξέρει την Τουρκία, τους ξέρει όλους. Αυτό είναι ένα σημαντικό όπλο για έναν ηγέτη ο οποίος καλείται να πάρει αποφάσεις. Δεν πέφτει, δηλαδή, στο κενό. Θυμίζει λιγάκι τον πατέρα Μπους. Ο πατέρας Μπους ήξερε τι έκανε όταν ερχόταν, ήξερε την περιοχή ήξερε για τι μιλούσε. Αυτό λοιπόν από μόνο του είναι σημαντικό».
«Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι ξέρουμε τις θέσεις του, είναι εκπεφρασμένες», σημείωσε και αναφερόμενη στον Ντόναλντ Τραμπ παρατήρησε πως στην περίοδο διακυβέρνησης του «ήταν παντελώς αδιάφορο η έλλειψη συσχετισμού των πολιτικών των ΗΠΑ με τη δημοκρατία, με την ελευθεροτυπία, με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούσε πάντοτε ένα κομμάτι με το οποίο οι Δημοκρατικοί ασχολούνταν».
Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι σαφώς και δεν πρέπει να υπάρξει ένα κλίμα πανηγυρισμού στην Ελλάδα στο ενδεχόμενο εκλογής Μπάιντεν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι, όχι της Ελλάδας», αλλά παρέπεμψε, ωστόσο, στην «παγωμάρα» που επικρατεί στις εφημερίδες της Τουρκίας.
«Δεν είναι τυχαίο ότι οι εφημερίδες οι τούρκικες, όλες όμως, είναι παγωμένες γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι και στην περίπτωση που θα προσπαθήσει ο Μπάιντεν να κάνει μια πολιτική ισορροπιών, δεν πρόκειται να αποδεχθεί πολιτικές οι οποίες έχουν επικρατήσει στην Τουρκία όλα τα τελευταία χρόνια».
Ως προς τη γραφειοκρατία των ΗΠΑ η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως έχει βγάλει τα συμπεράσματα της για την Τουρκία και είναι βέβαιο πως θα κάνει ότι μπορεί για να την κρατήσει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ. «Έχει αντιληφθεί ότι έχει να κάνει πλέον με έναν μη φερέγγυο σύμμαχο, ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση είναι σύμμαχος των ΗΠΑ μόνο κατ’ όνομα και όχι επί της ουσίας, ότι όλη η αποσταθεροποιητική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο έχει, με τον έναν ή άλλον τρόπο, τη σφραγίδα του Ερντογάν». Και, όπως υπογράμμισε, αυτός είναι και ο λόγος που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Πομπέο, ήρθε στην Ελλάδα και ισχυροποιείται πάρα πολύ η Σούδα.
Σχετικά με την Ευρώπη η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η θέση του Μπάϊντεν και των Δημοκρατικών είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του Τραμπ και σημείωσε: «Οι δημοκρατικοί επιθυμούν μια Ευρώπη συνεργάτη, δεν θεωρούν ότι μπορούν να χλευάζουν και να κοροϊδεύουν την Ευρώπη, επιθυμούν μια Ευρώπη σύμμαχο, άρα με αυτή τη λογική θα προσέλθουν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ως προς τις αμερικανικές εκλογές είπε ότι φάνηκε πως η εκλογή Τράμπ το 2016 δεν ήταν ένα «λάθος», ο ίδιος άντεξε και μέχρι τώρα δεν έχουμε κανένα σαφές αποτέλεσμα. «Το σενάριο που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι αναμφισβήτητα αυτό που απευχόμασταν», τόνισε και συνέχισε: «Το πιο σημαντικό από αυτές τις εκλογές θα ήταν κατ’ αρχήν να υπάρξει ένα αποτέλεσμα σταθερότητας. Δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει και είναι βέβαιο ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα – κατά πάσα πιθανότητα, τουλάχιστον ακόμα έτσι φαίνεται, θα είναι μια εκλογή Μπάιντεν-μια εκλογή Μπάϊντεν, όμως, η οποία θα οδηγήσει την Αμερική σε μία θεσμική αβεβαιότητα και ενδεχομένως και σε μία συνταγματική κρίση».
Αυτό για την Ευρώπη, είπε, σημαίνει ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ακόμα κι αν είναι ο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, η αμερικανική παρουσία παγκοσμίως έχει μειωθεί δραματικά, από την εποχή Τραμπ και δεν πρόκειται να επιστρέψει, τουλάχιστον όχι γρήγορα, στο προ δεκαετίας επίπεδο. «Η Αμερική έχει αποστασιοποιηθεί από τον ρόλο του παγκόσμιου αστυνόμου κι ενώ σίγουρα σε ένα βαθμό η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα γίνει πολύ πιο δραστήρια με τον Μπάιντεν και θα υπάρξει επιστροφή σε δημοκρατικούς διεθνείς θεσμούς, θα υπάρχει αναμφισβήτητα μια ανακατανομή και εκ νέου ιεράρχηση των αμερικανικών ζωτικών συμφερόντων», είπε χαρακτηριστικά.
Με βάση όλα αυτά τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθμίσει τη νέα πραγματικότητα και να απελευθερωθεί από δεσμά του παρελθόντος που μέχρι σήμερα την κρατούν πολύ πίσω. Να ξαναδεί από την αρχή και να συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις της εάν θέλει να παίξει έναν βασικό ρόλο στο μέλλον και τη γεωπολιτική του αύριο.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ευρώπη είπε πως «είναι βέβαιο ότι η Τουρκία έχει προτάξει έναν αναθεωρητισμό και μια επιθετικότητα προς την Ευρώπη, η οποία, πλέον, έχει γίνει συνείδηση από τον μεγαλύτερο αριθμό των Ευρωπαίων» και πρόσθεσε: «Έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η ρητορική μίσους την εκπέμπει τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν, έναντι της Ευρώπης και προσωπικοτήτων, ηγετών, όπως ο Μακρόν, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η Ευρώπη έχει έναν ανοιχτό πόλεμο με την ισλαμική τρομοκρατία, δεν έχει, όμως έναν πόλεμο θρησκειών. Η προσπάθεια του Ερντογάν να παρουσιάσει στο δικό του κοινό ότι η Ευρώπη είναι σε πόλεμο λόγω του Ισλάμ είναι κάτι που με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αποδεχτούμε. Άρα, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Έχουμε ορισμένες ακόμα μεγάλες συναντήσεις κορυφής μπροστά μας, σε αυτές τις συναντήσεις αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και δεν θα μπορέσουν να αναβληθούν».
Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι υπάρχει μείζον θέμα με την ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη, διότι τζιχαντιστές που έφυγαν από τη Συρία ενεργοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην Ευρώπη, ενώ έκανε λόγο και για κύτταρα τους στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι η Αθήνα απέκτησε τέμενος και αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα είναι περισσότεροι από αυτούς στη Θράκη.
Σε ερώτηση για το δεύτερο lockdown απάντησε ότι έπρεπε να γίνει μήπως και σωθεί ο Δεκέμβριος, σημειώνοντας ότι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Αναφερόμενη στην προπαγάνδα των αρνητών του κορονοϊού σημείωσε πως το 40% των κρουσμάτων που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ήταν αρνητές, οι οποίοι άλλαξαν γνώμη μετά τη νοσηλεία τους.
Διαβάστε επίσης:
Χρήστος Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ