ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η πρόταση της ΝΔ είναι συγκεκριμένη. Δεν είναι αλαζονική, είναι πρόταση ευθύνης. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που να μπορεί να την οδηγήσει με ασφάλεια» τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «υπάρχει από την άλλη, η πρόταση της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για συγκυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας πλην όμως, αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λένε τα κόμματα, δεν έχει συνεργάτες.
Η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη είναι για προγραμματική συνεργασία χωρίς τον κ. Τσίπρα κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το δέχεται και το λέει ξεκάθαρα.
Με τους όρους που βάζει ο κ. Ανδρουλάκης βγάζει τον εαυτό του απ’ έξω. Στην πραγματικότητα θέλει να μείνει στην αντιπολίτευση. Ας το πει όμως καθαρά. Έτσι όπως το λέει, υπονομεύει την πιθανότητα συνεργασίας.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι εγώ θα ακολουθήσω την τακτική ΚΚΕ και ας διαφωνώ μαζί τους, ότι θέλω να μείνει έξω από όλο αυτό».
«Άρα, η εναλλακτική λύση είναι η μη λύση. Και αυτό είναι τεράστιο θέμα για την Ελλάδα» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, λέγοντας:
«Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ είναι ο επικρατέστερος εταίρος. Το έχουμε ξανακάνει. Αντιλαμβάνομαι τη θέση του κ. Ανδρουλάκη αλλά ο λαός είναι αυτός που με την ψήφο του αποφασίζει. Θα αναζητήσουμε κάθε πιθανή δυνατή λύση για να δημιουργήσουμε κυβέρνηση. Χρειάζονται συναινέσεις γιατί μπαίνουμε σε δύσκολη φάση που και εμείς πρέπει να τις επιζητήσουμε».
Αναφορικά με το πλάνο της επόμενης τετραετίας, η ίδια είπε:
«Ο πρώτος στόχος είναι να συγκρουστούμε με τον κακό μας εαυτό. Έχουμε και άλλες προτεραιότητες. Πρέπει να είναι η 4ετία της αύξησης των μισθών. Γιατί οι νέοι δεν ζουν αξιοπρεπώς τώρα. Επίσης πρέπει να μας απασχολήσει η δικαιοσύνη πολύ σοβαρά. Το θέμα κράτους πρόνοιας επίσης. Περίπου το 10% των παιδιών σήμερα έχουν μιας μορφής αυτισμό. Αυτά τα παιδιά σήμερα χρειάζονται ειδική φροντίδα, ειδικές δομές, ειδικά σχολεία, ειδική μεταχείριση. Αυτός ο τομέας είναι στόχος για την επόμενη τετραετία. Δεν βλέπω άλλη πολιτική δύναμη να έχει συναίσθηση των αναγκών που έχει η κοινωνία».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις, λέγοντας ότι «Είναι ένα απαράδεκτο γεγονός για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα που δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ. Δεν θα γλιτώσουμε όμως από τέτοια πράγματα γιατί διεθνώς η τεχνολογία πάει πιο γρήγορα από εμάς. Προηγούνται τα συστήματα τεχνολογίας ακόμα και στην κατασκοπεία. Όμως, έτσι όπως ανασυγκροτήθηκε η ΕΥΠ και με τους κανόνες που μπήκαν, ελαχιστοποιείται απολύτως οποιοσδήποτε κίνδυνος να υπάρξει τέτοιο φαινόμενο. Πάντως είναι ένας λεκές. Δεν χωρά αμφιβολία».
«Νομίζω σήμερα πολύ πιο πολύ. Μετά την ανασυγκρότηση και την πανωλεθρία που πάθαμε. Ο κ. Δεμίρης που ανέλαβε είναι σοβαρός με βαρύ βιογραφικό. Γίνεται προσπάθεια ανασυγκρότησης και η συνεργασίες που γίνονται, όπως με τη Μοσάντ έβγαλε κάποια πράγματα. Επειδή ακούστηκε στην Βουλή από κόμματα, να μην έχουμε ΕΥΠ, δεν γίνεται αν είσαι σοβαρή χώρα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας το 2015 θα μπορούσε να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ αλλά επέλεξε τον κ. Καμμένο. Μοίρασαν τα λάφυρα της εξουσίας. Οπότε τι έρχεται να μας πει τώρα; Ο στόχος του κ. Τσίπρα δε νομίζω να είναι η απλή αναλογική, είναι η εξουσία. Και είναι σε έναν βαθμό θεμιτό το να ψάχνει πως θα κόψει από τη ΝΔ».
Με αφορμή την αποκάλυψη για την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα, είπε: «Αυτό που αποκαλύφθηκε δείχνει ότι η πραγματικότητα αλλάζει γρήγορα. Θεωρούσαμε εμείς ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει ισλαμική τρομοκρατική ενέργεια. Η χθεσινή προετοιμασία απόπειρας δείχνει ότι αυτό πλέον δεν ισχύει. Μπαίνουμε σε μια φάση που καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα εγχώρια προβλήματά της αλλά και τα εισαγόμενα. Η ΕΥΠ και η αστυνομία πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε ένα τέτοιο χτύπημα για τον τουρισμό μας παραμονές του καλοκαιριού».
Για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εμπνέει εμπιστοσύνη σε αντιπάλους και μη. Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζει ο άλλος τη θέση σου και να ξέρει ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω σου. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι σταθερή στις θέσεις της. Η Ελλάδα σήμερα στην περιοχή, είναι ένας έντιμος συνομιλητής. Μας υπολογίζουν. Είμαστε σταθεροί, δεν είμαστε υποτελείς. Απλώς συμπίπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Για παράδειγμα η επέκταση της βάσης στη Σούδα σημαίνει ασφάλεια για την Ελλάδα και για το ΝΑΤΟ. Το ίδιο και στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ιστορικής σημασίας οι αποφάσεις που ελήφθησαν και είναι προς όφελος δικό μας και για το ΝΑΤΟ».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Κάναμε λάθος με τον Πούτιν και αυτό το λάθος δεν έπρεπε να το ξανακάνουμε με τον Ερντογάν. Κανένας ευρωπαίος δεν περίμενε να μπει στην Ουκρανία ο Πούτιν, ενώ μας το έλεγε ανοιχτά. Την πατήσαμε όλοι οι Ευρωπαίοι. Όλοι μας θέλαμε να κρατήσουμε την σχέση μας με τη Ρωσία. Απλώς δεν μας έκανε την χάρη να το θέλει και ο κ. Πούτιν».
Για τον φράχτη στον Έβρο, η ίδια δήλωσε: «Έρχονται σήμερα τα κόμματα και λένε δεν θέλουμε τον φράχτη. Και ο Μητσοτάκης θα πάει να υπογράψει την επέκτασή του για να προστατέψουμε τα σύνορά μας».
Για την τραγωδία στα Τέμπη, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε: «Αν πληρώνουμε τώρα για αυτό που έγινε στα Τέμπη είναι γιατί ο κόσμος περίμενε να είμαστε αποτελεσματικοί. Και τώρα περιμένουν ότι αυτό το πρόβλημα θα το διορθώσουμε πλήρως».
Για την αξιολόγηση, είπε: «Έχει μείνει ένα κομμάτι στο κράτος που χρειάζεται δομική αλλαγή. Χρειάζεται αξιολόγηση. Χωρίς αυτή δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Πολύ σωστά είπε ο κ. Ανδρουλάκης ότι οι υπεύθυνοι χρειάζεται να μπουν με διεθνή διαγωνισμό, αλλά θα πρέπει να λάβουν και την αντίστοιχη πληρωμή για να έρθουν».
Τέλος, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας ότι «για τον επόμενο χρόνο δεν έχει τα περιθώρια να ασχοληθεί με κάτι άλλο εκτός από τα δικά της μετά το κακό που τους βρήκε με τον σεισμό.
Είτε είναι ο Ερντογάν, είτε οι Κιλιτσντάρογλου, έχουν να ανοικοδομήσουν και να δώσουν στέγη σε τόσους ανθρώπους. Ναι, θα μπούμε σε μια φάση που άνοιξε ένα παράθυρο για συνομιλίες. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και σε τι βάση θέλουμε να μιλήσουμε. Το πλαίσιο είναι ένα και είναι το διεθνές δίκαιο. Το δίκαιο της θάλασσας. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Πρέπει να παρουσιάσουμε όμως στον κόσμο όλη την εικόνα. Να ξέρει ότι η Τουρκία έχει ακρογιαλιές πολλών χιλιομέτρων και έχει και δικαίωμα στο Αιγαίο. Αλλά από την άλλη, αυτό που δεν μπορεί να κάνει η Τουρκία είναι αυτό που έκανε. Πχ να λέει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».
Διαβάστε επίσης:
Οικονόμου: Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος και πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Elon Musk: Αντιδράσεις για τον χαιρετισμό του στους οπαδούς του Τραμπ που θύμισε «ναζιστικό»
- Παναμάς: Έλεγχος στην κινεζική εταιρεία που ελέγχει λιμάνια κοντά στη Διώρυγα, μετά τις απειλές Τραμπ
- ΗΠΑ – Ισραήλ: Συζητάται επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
- Ντόναλντ Τραμπ: Η πρώτη του ανάρτηση στο Χ μετά την ορκωμοσία – «Η Αμερική επιστρέφει»