Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Ντ. Τραμπ: Αυτά είναι τα τρία σκληροπυρηνικά στελέχη της νέας κυβέρνησης

Τραμπ

Με την επιλογή τριών συντηρητικών πολιτικών, γνωστών για τις ιδιαίτερα σκληρές θέσεις τους σε θέματα μετανάστευσης και τρομοκρατίας, σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης που θα σχηματίσει, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ δίνει το πρώτο μήνυμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Πρόκειται για το γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης, τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα αναλάβει επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, της CIA και τον υποστράτηγο ε.α. Μάικ Φλιν, που επελέγη για το αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Και οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι αποδέχθηκαν την πρόταση του μεγιστάνα.

Ποιοι είναι όμως οι τρεις άνδρες;

Ο Σέσιονς, ένας από τους πρώτους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Τραμπ για τον Λευκό Οίκο, εναντιώνεται σε οποιαδήποτε διαδικασία για τη νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών κι υποστήριξε με ενθουσιασμό την προεκλογική υπόσχεση του μεγιστάνα ότι θα ανεγερθεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ο γερουσιαστής επίσης καλούσε να επιβληθούν μέτρα για να καμφθεί η παράτυπη μετανάστευση, επιχειρηματολογώντας ότι μειώνει τους μισθούς για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο 69χρονος Σέσιονς θεωρείται ότι θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία, παρότι υπήρξε μέλος της επί 19 χρόνια. Οι εις βάρος του κατηγορίες ότι είχε κάνει δηλώσεις ρατσιστικού χαρακτήρα είχαν οδηγήσει τη Γερουσία να απορρίψει τον διορισμό του σε θέση ομοσπονδιακού δικαστή το 1986.

Ο 52χρονος Πομπέο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Κάνσας, εκλεγμένος για τρίτη θητεία, είναι μια επιλογή που για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη. Ο Πομπέο ήταν μέλος μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία ερεύνησε την επίθεση του 2012 εναντίον της διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη της Λιβύης, όταν σκοτώθηκαν ο αμερικανός πρεσβευτής και άλλοι τρεις πολίτες των ΗΠΑ. Είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ενδιαφερόταν περισσότερο να προστατέψει την υστεροφημία της τότε υπουργού Εξωτερικών, της Χίλαρι Κλίντον, παρά να ανακαλύψει τι είχε συμβεί.

Ο Φλιν, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων κι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τραμπ, είχε απομακρυνθεί από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA) το 2014, εξέλιξη που είχε αποδοθεί στις απόψεις που εξέφραζε για τον τρόπο που θεωρούσε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές. Αξιωματούχοι που έχουν συνεργαστεί με τον Φλιν επισημαίνουν ότι ανάμεσα στους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του ήταν η έλλειψη διοικητικών ικανοτήτων και ο τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία. Ο Φλιν, βετεράνος στην υπηρεσία πληροφοριών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, όπου υπηρέτησε επί τρεις δεκαετίες, ήταν αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών επί των ημερών του Ομπάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Α. Γεωργίου στο Meryland: Οι οικονομικές δυσκολίες του πιο ανεπιθύμητου ανθρώπου της Ελλάδας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη: τι σημαίνει η μεγάλη πτώση των αποδόσεων στα Ελληνικά Ομόλογα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βουλιάζουν» τα νοικοκυριά: Έχασαν 5,5 δισ. ευρώ από το εισόδημά τους το 2015