ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επί υπουργίας τους στο Υγείας, δωροδοκήθηκαν ή ευνόησαν με ενέργειες τους τη φαρμακοβιομηχανία Νovartis.
Είναι το «δια ταύτα» των πολυσέλιδων εισαγγελικών διατάξεων, με τα οποία 4 χρόνια μετά τη θυελλώδη έναρξη της έρευνας, τέθηκαν στο αρχείο οι δικογραφίες των 2 πολιτικών.
Για τους οικονομικούς εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση, ελλείψει άλλων στοιχείων, οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση, κρίνονται ως «αόριστες», καθώς «δεν περιλαμβάνουν παρά μόνο προσωπικές εκτιμήσεις, εικασίες και γενικές αναφορές».
Γεωργιάδης: «Δεν ευνόησε τη Νovartis»
Για τον Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέρεται στη διάταξη του εισαγγελέα:
«Από τις ενέργειες του Άδωνι Γεωργιάδη δεν αποδεικνύεται ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας Νovartis ή βλάβη των συμφερόντων των ανταγωνιστριών εταιρειών. Σε κάθε δε περίπτωση η συμπεριφορά του δεν αποδεικνύει άτομο που έχει δωροδοκηθεί και που επιχειρεί να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της εταιρείας».
Αβραμόπουλος: «Ουδέν από τραπεζικούς λογαριασμούς»
Οι οικονομικοί εισαγγελείς ήλεγξαν τα οικονομικά του Δημήτρη Αβραμόπουλου και, όπως αναφέρεται στο πόρισμα τους, δεν προέκυψαν πιστώσεις που να προέρχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σχετιζόμενα με τη Νovartis.
«Συνεπώς – όπως αναφέρεται στην εισαγγελική διάταξη – εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας – δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Δεν προέκυψε επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ροή χρήματος από λογαριασμούς προσώπων και εταιρειών που έλαβαν μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη των ελεγχόμενων συμβάσεων.
Επιπλέον, ελέγχθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί του Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τον γιο του το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2012 έως το Μάιο του 2015.
«Τα ποσά που κινήθηκαν διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν κυρίως πληρωμή διδάκτρων και ελάχιστα σε ατομικό του λογαριασμό προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες διαβίωσης του», αναφέρεται στη διάταξη αρχειοθέτησης.
Τονίζεται ωστόσο ότι:
«Οι εισαγγελικές αρχές έστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αρχές των Η.Π.Α προκειμένου να μας γνωστοποιήσουν στοιχεία για το μίσθωμα της οικίας του και τον τρόπο καταβολής του στον ιδιοκτήτη της οικίας τον δικαιούχο και την κίνηση του πιο πάνω λογαριασμού στην bank of Αmerica. Είναι αναγκαίο να ερευνηθεί εάν ο λογαριασμός αυτός τροφοδοτείτο από κάποιον άλλον άγνωστο στις ελληνικές αρχές λογαριασμό. Οι δικαστικές αρχές των Η.Π.Α μετά την επιστολή μέσω Εurojust που απεστάλη στις 16 Ιουνίου 2021, απάντησε με ηλεκτρονικό μήνυμα ζητώντας διευκρινίσεις επί των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έλαβε τόσο από την Εισαγγελία Διαφθοράς όσο και από το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος καθώς και από άλλες δικαστικές αρχές, όπως η εισαγγελία Αρείου Πάγου και η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου. Αν και η διευκρινιστική επιστολή έχει ήδη αποσταλεί, δεν έχει ακόμα απαντηθεί».
Διαβάστε επίσης:
Γεωργιάδης για αρχειοθέτηση του φακέλου του: Ημέρα χαράς – Θα το ψάξω μέχρι τέλους
Στο αρχείο οι δικογραφίες Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου για Novartis
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤτΕ: Αμετάβλητο στο 0,25% το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας
- 10 διακρίσεις για τα e-shop των METRO Cash & Carry και My market στα e-volution Awards 2025!
- Καίτη Γκρέυ: Πλήθος κόσμου στον τελευταίο αποχαιρετισμό – Στις 15:00 η κηδεία της
- NBG Securities για Σαράντης: Ο νέος μετασχηματισμός οδηγεί σε νέα επίπεδα κερδοφορίας και αποτίμησης