ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Σωσίβιο από το ναυάγιο της Novartis αναζητεί η κυβέρνηση, που βλέπει -εκτός από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση- ακόμη και συνεργάτες της να ρίχνουν τα βέλη τους για το φιάσκο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κράτησε σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή μιλώντας περί «σκανδαλολογίας που υποκαθιστά την θετική ατζέντα».
«Έχω ένα πρόβλημα, όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας δεν μου αρέσει» δήλωσε πρώην ΥΠΕΞ για να προσθέσει: «Εάν τα σκάνδαλα υπάρχουν -που πιστεύω ότι υπάρχουν- και έχουν αποδειχθεί, πρέπει να βοηθηθεί η γενική ατμόσφαιρα να κάνει αποδεκτό ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους φορείς των σκανδάλων. Δεν μπορεί όμως να γίνεται μοναδικό θέμα αντιπαράθεσης». Για να προσθέσει: «Αυτό δείχνει ένα γήπεδο το οποίο, σας θυμίζω, την περίοδο ‘89-93 δεν το κέρδισε η Αριστερά».
Στην αντεπίθεση οι εμπλεκόμενοι
Στην αντεπίθεση περνούν και κάποιοι από τους εμπλεκόμενους: «Τον ρόλο του Ρασπούτιν πολλοί μπορεί να ζήλεψαν, το τέλος του όμως κανένας!» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι η «σκευωρία» της Novartis στήθηκε με την πολιτική καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου και βασίστηκε σε ιδιοτελή, οικονομικά κίνητρα προστατευόμενων και επώνυμων μαρτύρων.
Χαρακτήρισε «βδελυρή πλεκτάνη» την εμπλοκή του στην υπόθεση και τόνισε ότι «η συνωμοσία των πολιτικών κακοποιών είναι πασιφανής» και «για τον ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα στη διαφωνία είναι αιτία εκκαθάρισης».
Για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, που έστησαν το δήθεν σκάνδαλο της Novartis και το καθοδήγησαν για να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους κάνει λόγο ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, η υπόθεση του οποίου μπήκε στο αρχείο.
«Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να χαρακτηριστεί η υπόθεση της Novartis σκάνδαλο του αιώνα» όπως θέλει να το αποκαλεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο κ. Πικραμμένος, προσθέτοντας ότι απλώς πρόκειται για μια «πολιτική ιλαροτραγωδία με πολύ κακό συγγραφέα, πολύ κακούς ηθοποιούς και ακόμη χειρότερο σενάριο». Πιστεύει, επίσης, ότι κανένας από τους υπόλοιπους εννέα «συγκατηγορούμενούς» του δεν έχει ποινική εμπλοκή στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.
Στην Βουλή
Η πολιτική διαμάχη μεταφέρεται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή, όπου θα συζητηθεί πρώτα στην αρμόδια επιτροπή και στην συνέχεια στην Ολομέλεια το θέμα της άρσης της ασυλίας του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, του μοναδικού μέχρι στιγμής πολιτικού προσώπου, για το οποίο οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι υπάρχουν ενδείξεις για δωροδοκία, προκειμένου να δώσει ανωμοτί κατάθεση ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Η συζήτηση του αιτήματος στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής είναι προγραμματισμένη για τις 18 Απριλίου και την επομένη, στις 19 Απριλίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.
Παρά το γεγονός ότι από τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας όσον αφορά τουλάχιστον στα πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεση έχει υποβαθμιστεί, η κυβέρνηση προσπαθεί να την κρατήσει ζωντανή προσπαθώντας να την εκμεταλλευτεί πολιτικά και προσδοκώντας πολιτικά οφέλη στις κάλπες. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να δηλώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την σύσταση του ελληνικού κράτους και να επιτίθενται στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι βρίσκεται σε πανικό. Άλλαξαν την υπερασπιστική γραμμή από «σκευωρία» σε «παραγραφή», κι αυτό δείχνει τον πανικό και την αγωνία τους, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Από την άλλη, η αντιπολίτευση απαντά ότι πρόκειται για σκευωρία, στελέχη της δηλώνουν ότι οι σκευωροί θα τιμωρηθούν (δεν υπάρχει παραγραφή για την εσχάτη προδοσία, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος – οι σκευωροί, ας το γνωρίζουν, θα λογοδοτήσουν, είπε η Σοφία Ζαχαράκη), ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί μέσω της υπόθεσης Novartis να βάλει ασπίδα στην υπόθεση Πετσίτη.
Η υπόθεση σε πολιτικό επίπεδο διαμορφώνεται με κανόνες ανταρτοπολέμου, ενώ η πολιτική ζωή δηλητηριάζεται για ακόμη μια φορά με την σκανδαλολογία, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναγκάζεται να μεταφέρει τη συζήτηση και σε άλλα πεδία, ώστε να μη φανεί πως «έπεσε έξω» ή υπαναχωρεί έναντι του πολέμου κατά της διαφθοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρευνα Novartis: Μη πολιτικά πρόσωπα στους εισαγγελείς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πικραμμένος για Novartis: «Φαρσοκωμωδία με κακό συγγραφέα, ηθοποιούς και κακό σενάριο»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ