«Θετική αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Ελλάδος για το πιλοτικό πρόγραμμα Visa για Τούρκους επισκέπτες», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της Βουλής με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη στο ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς έως σήμερα για την επίσκεψη Τούρκων υπηκόων στα ελληνικά νησιά απαιτείται μία χρονοφόρα αλλά και κοστοβόρα διαδικασία, που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί τροχοπέδη για την επιλογή της χώρας μας ως τουριστικό προορισμό.

Η επικείμενη απόφαση, επομένως, θα ευνοήσει ιδιαίτερα τα Ελληνικά νησιά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά παράλια, καθώς πολλοί Τούρκοι επιλέγουν να επισκέπτονται τη χώρα μας με ιδιαίτερη συχνότητα, ακόμα και για τριήμερη αναψυχή, δίνοντας με αυτό τον τρόπο “ανάσα” στην τοπική οικονομία των ακριτικών νησιών.

Δείτε την ανάρτηση του Νότη Μηταράκη: 

Μπορέλ: Να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα οι δυνατότητες διευκόλυνσης για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών

Πριν από λίγες ημέρες, όπως δήλωνε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάζοντας την έκθεση για την αξιολόγηση και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων είχε γίνει γνωστό μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως το εμπόριο, η μετανάστευση, η συνδεσιμότητα, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και η ενέργεια».

Όπως είχε τονίσει ο Μπορέλ η ΕΕ έχει «σαφή βούληση να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία» και να ξεκινήσει μια «νέα εποχή» χωρίς φραγμούς στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Υπογράμμισε ότι η προσέγγιση αυτή θα είναι «προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη» και ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με τις διαδικασίες θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες ο Μπορέλ είχε σημειώσει ότι η Επιτροπή προτείνει να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα οι δυνατότητες διευκόλυνσης για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών όταν υποβάλλουν αίτηση για βίζα στην ΕΕ (π.χ. επιχειρηματίες, φοιτητές, Τούρκοι πολίτες με μέλη οικογένειας στην ΕΕ κ.λπ.). Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη χρήση των ευελιξιών του Κώδικα Θεωρήσεων για να επιτραπεί η έκδοση θεωρήσεων πολλαπλής εισόδου με μακρά ισχύ.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Εκλέχθηκα για την ανθρωπιά μου και για να σπάσω αβγά

ΝΑΡ: Το κόμμα της Αριστεράς στο οποίο ήταν ο Κοτζιάς, η Βαλαβάνη και ο… Πολάκης

Κεφαλογιάννη: Βασικός στόχος η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία