ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η οριζόντια μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί εξατομικευμένη δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και πολίτες για να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
-Ποια θα είναι η δομή του νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία για κύρια και επικουρική ασφάλιση στη περίπτωση που είναι η επόμενη κυβέρνηση;
Η Νέα Δημοκρατία, μίλησε ανοιχτά για την κεφαλαιοποίηση στην επαγγελματική σύνταξη, δηλαδή στο δεύτερο πυλώνα. Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις για τις εισφορές τους και θα αποδεσμεύσει τις συντάξεις των επόμενων γενεών από το «βραχνά» του δημογραφικού. Στον πρώτο πυλώνα, της κύριας σύνταξης βελτιώνουμε τη σχέση μεταξύ καταβληθεισών εισφορών και συντάξεων, κάνοντάς το πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό για τους ασφαλισμένους και ταυτόχρονα μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές για όλους. Ο τρίτος πυλώνας παραμένει αποκλειστικά ιδιωτικός και προαιρετικός, δίνουμε όμως φορολογικά κίνητρα για να ενίσχυση της συμμετοχής σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.
-Θα δώσετε το δικαίωμα επιλογής στους ασφαλισμένους να επιλέξουν ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης και πως θα γίνει αυτό;
Η επιλογή είναι βασικό συστατικό στοιχείο στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Δίνουμε σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στους νέους ασφαλισμένους του δεύτερου πυλώνα. Καταρχάς μπορούν να επιλέξουν το φορέα ασφάλισης μεταξύ του κρατικού παρόχου, του επαγγελματικού ταμείου και ιδιωτικής ασφαλιστικής. Επιπλέον μπορούν να επιλέξουν την επενδυτική τους στρατηγική, το μείγμα εφάπαξ και μηνιαίας σύνταξης, αλλά και την ηλικία λήψης της επαγγελματικής σύνταξης. Όλα αυτά υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ορίσει η Πολιτεία και υπό την εποπτική ευθύνη της Τραπέζης της Ελλάδος. Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο που οι νέοι Έλληνες ασφαλισμένοι δε μπορούν να στερούνται όλων αυτών των επιλογών που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι κεκτημένο πολλών δεκαετιών.
-Θα προχωρήσετε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και πόσο; Πως θα καλύψετε το κενό από τη μείωση των εισφορών;
Είναι βασική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας, η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Μιλάμε για οριζόντιες μειώσεις εισφορών για όλους, που θα τονώσουν την αγοραστική δύναμη και συνεπώς την ίδια την αγορά. Επιπλέον, θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις και θα τους δώσει τον απαραίτητο χώρο για να κάνουν επενδύσεις. Το 2014 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές και το κενό στα έσοδα υπερκαλύφθηκε πολύ γρήγορα από την αύξηση της απασχόλησης και της δηλωμένης εργασίας. Σήμερα, οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές είναι τόσο υψηλοί στην Ελλάδα, που η μείωση τους μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε υψηλότερα έσοδα.
-Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις της ΝΔ για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει ήδη συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το δημογραφικό. Στο 12ο Συνέδριο, τον περασμένο Δεκέμβριο μίλησε για 2.000€ εφάπαξ παροχή για κάθε νέα γέννηση, ενώ είχε ήδη δεσμευτεί να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Και φυσικά μέσα από το νέο ασφαλιστικό, αποσυνδέουμε τις μελλοντικές συντάξεις από το δημογραφικό κίνδυνο.
Το δημογραφικό απαιτεί έμπρακτη στήριξη της οικογένειας: με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, ενίσχυση των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των ολοήμερων σχολείων, και στήριξη των γονιών, κυρίως της μητέρας να συμμετέχει στην αγορά εργασίας, συμφιλιώνοντας εργασία με την οικογενειακή ζωή.
-Ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για να υπάρξουν νέες επενδύσεις στη χώρα;
Η ανάπτυξη δεν εντέλλεται, αλλά δυστυχώς εμποδίζεται, όπως έγινε την περίοδο 2015-2018. Ενώ την περίοδο 2012-14, σε δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες, είχαμε προσελκύσει επενδύσεις αξίας 37,6 δις €, κάνοντας συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις: Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή, ΕΣΧΑΣΕ, επενδύσεις fast track, Golden Visa. Σήμερα δεν είναι μόνο η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές που εμποδίζουν τις επενδύσεις. Είναι η γενικότερη στάση της κυβέρνησης που μέχρις εσχάτως έβλεπε «δάση» στο διάδρομο προσγειώσεων του Ελληνικού.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για άμεση μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, και επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων (και η δήλωση Weber προς αυτή την κατεύθυνση είναι μια μεγάλη επιτυχία του Κ. Μητσοτάκη). Το σημαντικότερο είναι ότι θα υπάρχει μια κυβέρνηση που πιστεύει στις επενδύσεις, στηρίζει την οικονομία, πάντα εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος και με τη μέγιστη δυνατή διάχυση ωφελειών στο κοινωνικό σύνολο και τους πιο αδύναμους.
-Είναι ανησυχητικό για την οικονομία μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος;
Ανησυχητική είναι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης ακόμα και για μια μέρα. Είναι προφανής πλέον η παρακμή σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Οι πολίτες περιμένουν την πολιτική αλλαγή που έρχεται και που θα σημάνει θετικές αλλαγές και την καθημερινότητά τους.
-Είναι ορθολογικό κατά την άποψη σας το νέο πλαίσιο του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια;
Καταρχάς δεν έχουμε ακόμα συμφωνημένο πλαίσιο. Τελεί υπό την έγκριση των θεσμών, άρα το κείμενο που θα έρθει προς ψήφιση πιθανότατα θα έχει διαφοροποιήσεις. Τότε θα υπάρξει και η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά μας βέβαια όσον αφορά στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, έχουμε ήδη από το 2016 καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διαφοροποίηση των νοικοκυριών με βάση την περιουσία τους για να ξεχωρίσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Και κυρίως καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για ελάφρυνση των συνεπών δανειοληπτών με μείωση των επιτοκίων για αυτούς και για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η πρόταση αυτή έγινε από τον Πρόεδρο της ΝΔ προς τις τράπεζες και έτυχε καταρχάς θετικής υποδοχής.
-Οι τράπεζες μπορούν να απεγκλωβιστούν από τα συσσωρευμένα προβλήματα των αθετημένων δανείων;
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είναι πρωτίστως αυτοί που πρέπει να απεγκλωβιστούν από το βραχνά των κόκκινων δανείων και της υπερχρέωσης και στη συνέχεια οι τράπεζες. Το κρίσιμο είναι να αναπτυχθεί ένας πραγματικά αυτοματοποιημένος και απλοποιημένος μηχανισμός που θα αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα κάθε δανειολήπτη. Στόχος είναι σε κάθε περίπτωση και εφόσον γίνονται οι απαραίτητες κάθε φορά ρυθμίσεις (επιτοκίου, διάρκειας, αλλά και διαγραφή εάν και όπου απαιτείται), να υπάρχει λύση εξατομικευμένη, εφικτή και βιώσιμη. Δηλαδή να δίνεται στον κάθε πολίτη και στην κάθε επιχείρηση μια δεύτερη ευκαιρία απόλυτα προσαρμοσμένη στο προφίλ και τις πραγματικές του δυνατότητες.
-Η μεγάλη επαγγελματική σας εμπειρία από το παρελθόν τι αίσθηση σας δίνει για τη μελλοντική πορεία του Χρηματιστηρίου;
Το κρίσιμο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι να μπορέσει μέσα στα επόμενα χρόνια να προσελκύσει νέες εταιρείες, για εισαγωγή μετοχών, αλλά και ομολόγων. Στόχος είναι το ΧΑ να αποτελέσει πραγματικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.
Δυστυχώς, η Ελληνική αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως είναι το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, που δεν τους επιτρέπει να προσελκύσουν κεφάλαια από τις χρηματαγορές. Το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά «ρηχό», ευμετάβλητο και ιδιαίτερα ευαίσθητο απέναντι στους κλυδωνισμούς. Η επίλυση των κόκκινων δανείων οπωσδήποτε θα έχει θετική επίδραση στα μεγέθη του ΧΑ, καθώς οι τράπεζες αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Παγώνει» τη δόση η Κομισιόν: Προειδοποίηση για «κόκκινα δάνεια» και πρώτη κατοικία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκθεση Κομισιόν: Tα «γκρίζα» σημεία της δεύτερης αξιολόγησης
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπουργείο Οικονομικών: «Καταστροφολογία» η κριτική για το «χαστούκι» της Κομισιόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ