ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Εσωτερικά μηνύματα που διέρρευσαν περιγράφουν λεπτομερώς τις προσπάθειες του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού να προσεγγίσει Έλληνες αξιωματούχους, υποστηρίζουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Δώρα, gadgets και Ελλάδα: Μέσα σε μια εκστρατεία lobbying της Huawei», στο οποίο ο Υπουργός Εργασίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει δώσει ήδη από νωρίς το πρωί σκληρή απάντηση, διαψεύδοντας οποιαδήποτε σχέση ή συνεργασία με την εταιρεία.
Το άρθρο των New York Times αναφέρεται σε κάποια μηνύματα στελεχών της Huawei, τα οποία αφορούσαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ αφήνει αιχμές για πιθανά δώρα προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, κάτι που ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά.
Οι επαφές με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Σύμφωνα με τη εφημερίδα, τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση μιας συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.
Οι επαφές αυτές, ισχυρίζονται οι NYT, αφορούσαν συμβούλους της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι επρόκειτο να παρέχουν στην κινεζική εταιρεία κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο που περιέγραφε τις κυβερνητικές συμβάσεις και τα έργα πρώτης γραμμής, τα οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει η εταιρεία στην Ελλάδα.
Συνεχίζοντας το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εσωτερικά μηνύματα και έγγραφα που έχει στη διάθεσή του, αναφέρει ότι οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να δώσουν σε αυτούς τους συμβούλους ένα smartphone Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 της εταιρείας και κρασί.
Τα σχέδια είναι «αυστηρά εμπιστευτικά», έγραψε μάνατζερ της Huawei σε μια ομαδική συνομιλία, η οποία είχε ονομασία Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι από το υλικό των τουλάχιστον 120 μηνυμάτων που έχει στη διάθεσή της φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο η Huawei επιχειρεί να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι ο κινεζικός κολοσσός ξεπέρασε τα όρια των ελληνικών κανονισμών, οι οποίοι δεν επιτρέπουν δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους κ αι υπουργούς.
Οι επαφές του Άδωνι με τη Huawei
Το δημοσίευμα αναφέρεται στον Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την περίοδο του 2020, όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης.
«Οι υπάλληλοι της Huawei συζητούσαν πώς ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ εργαζόταν ως κυβερνητικός αξιωματούχος. Ανέβασε επίσης φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει.
Το ρεπορτάζ εστιάζει στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος ηγήθηκε μιας αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας τεχνολογίας και επιστήμης. Τότε τα στελέχη της Huawei συζητούσαν για το αν μπορεί κάποιος να τους βοηθήσει ώστε να αφαιρεθούν οι αναφορές εντός της συμφωνίας στην στην κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρείες.
«Συζητήσαμε με τον Άδωνι και το αφαιρέσαμε», έγραψε ο κ. Θεόδωρος Ταμβακίδης, διευθυντής της Huawei Ελλάδας σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας και δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Huawei πριν από την υπογραφή της. Σημείωσε ότι ήταν παιδικοί φίλοι με τον κ. Ταμβακίδη και δεν δέχθηκε ποτέ δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε δύο ή τρεις συσκευές για μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής πώλησης.
«Ποτέ δεν είχα ή εξακολουθώ να έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με αυτή την εταιρεία», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. «Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παρασχέθηκε στη Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου», συνέχισε.
Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι είχε βοηθήσει στο να βρει τις συσκευές Huawei που ήθελε ο κ. Γεωργιάδης, αλλά ότι οι συσκευές δεν είχαν παρασχεθεί δωρεάν. Είπε ότι η πώλησή τους είχε τιμολογηθεί.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι και οι δύο άνδρες δεν έστειλαν τις αποδείξεις από την αγορά και σημειώνει ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε ξανά σε μηνύματα αξιωματούχων της Huawei.
«Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Του άρεσαν πολύ», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020, όπως σημειώνουν οι NYT. «Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ρολόι της Huawei», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων το 2021, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την αντικατάσταση ενός χαλασμένου τηλεφώνου για τον γιο του κ. Γεωργιάδη.Ο Άδωνις είναι μια ειδική περίπτωση», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης. Καταλήγουν οι NYT.
Προσέγγιση ευρωβουλευτών
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2020, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζητούσαν για μία επιστολή, η οποία κυκλοφόρησε από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία ζητούσε την απαγόρευση των προϊόντων της Huawei.
Ο Jacky Chen, ανώτερο στέλεχος, ζήτησε από κ. Ταμβακίδη, διευθυντή στην Ελλάδα, να μιλήσει με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, τις δύο ελληνίδες ευρωβουλευτές.
«Ζητήστε υποστήριξη», ανέφερε ο κ. Chen σε μήνυμά του. «Μην δημιουργήσετε πρόβλημα στην Huawei σε επίπεδο Ε.Ε., αν είναι δυνατόν».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Ταμβακίδης απάντησε: «Νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω», αναφερόμενος στην κ. Καϊλή και περιγράφοντάς την ως φίλη που γνωρίζει εδώ και χρόνια. Οι NYT πάντως αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές εάν η Huawei μίλησε με τις δύο ευρωβουλευτές.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές – Ποιες είναι
- ΙΤΕΠ: «Υψηλή» και «άνιση» φορολογία στα Ξενοδοχεία – Το 19% του κόστους παραγωγής αντιστοιχεί σε φόρους
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις