• Πολιτική

    Νίκος Παππάς: Λέμε ξεκάθαρα όχι σε νέα εκλογή προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ – Όλοι έχουμε ευθύνη

    • NewsRoom
    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς


    Την κατηγορηματική άρνηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει εκλογικές διαδικασίες για ανάδειξη νέου Προέδρου, μετέφερε ο Κοινοβυλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος  Παππάς, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ, το Σαββατοκύριακο.

    Ο κ. Παππάς υπεραμύνθηκε της στρατηγικής Κασσελάκη και της επιστροφής Πολάκη στην Κοινοβουελυτική Ομάδα, ενώ απέδωσε συλλογικές ευθύνες στο κακό εκλογικό αποτέλεσμα με το οποίο και προσπάθησε να εξηγήσει την κρίση στο κόμμα.

    «Κοιτάξτε, εδώ ζούμε νομίζω τα απότοκα και τις συνέπειες ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος. Έχουμε κάνει λάθη και θεωρώ ότι ο δημόσιος διάλογος έτσι όπως εξελίσσεται, δυστυχώς χαρακτηρίζεται από απολυτότητες στις δημόσιες τοποθετήσεις. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει ευθύνες.

    Όλοι μας έχουμε ευθύνες και αυτό πρέπει να το πούμε και στον κόσμο που μας παρακολουθεί και περιμένει από εμάς να πούμε κάτι για τα προβλήματα που τον απασχολούν, αντί να παράγουμε εσωτερική ειδησεογραφία, νομίζω ότι έχουμε τον τρόπο, έχουμε τις καταστατικές προβλέψεις να λύσουμε όλα τα ζητήματα δημοκρατικά» δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Αναφερόμενος στο αίτημα για  αλλαγή ηγεσίας, η οποία τίθεται επιτακτικά από προβεβλημένα στελέχη το κόμματος, σημείωσε:

    «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, το να μεταφέρουμε στη βάση διλήμματα τα οποία εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε με σύνθεση και συνεννόηση, δεν είναι κάτι το οποίο ανταποκρίνεται στην ευθύνη την οποία έχουμε απέναντι στον κόσμο.

    Ξεκάθαρα έχω πει αυτό από την αρχή όχι στις εκλογές. Το κόμμα έχει αυτή τη στιγμή και πολιτικό και προγραμματικό και στελεχιακό απόθεμα. Έχει θέσεις και αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν βρει χώρο στη δημόσια συζήτηση.
    Να σας πω ένα παράδειγμα: Η απόφαση της τελευταίας Κεντρικής μας Επιτροπής λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας.»

    Αναφερόμενος στις αλλαγές στο καταστατικό , είπε πως: «Δεν είμαι στην επιτροπή καταστατικού. Θα δούμε ποιες είναι οι προτάσεις οι οποίες θα έρθουν στην Κεντρική Επιτροπή μέσα από την εξαντλητική συζήτηση, η οποία μαθαίνω ότι έγινε στην Επιτροπή Καταστατικού. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε προτάσεις οι οποίες ολοκληρώνουν τον μετασχηματισμό του κόμματος, τον οποίο ξεκινήσαμε ήδη από το 2022. Τι αποφασίσαμε το 2022;

    Ξεκινώντας από την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, αποφασίσαμε να γίνουμε το πιο δημοκρατικό και διαφανές κόμμα.
    Τι σημαίνει αυτό; Οι βουλευτές μας θα εκλέγονται με προκριματικές εκλογές. Δηλαδή θα αποφασίζει η βάση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Θα έχουμε ισχυρά περιφερειακά όργανα, πράγμα που δεν έχουμε αυτό.

    Οι εκλεγμένοι βουλευτές έχουν και αυτοί μια δημοκρατική νομιμοποίηση από τον κόσμο, ο οποίος επέλεξε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και έχουν λάβει τον σταυρό προτίμησης.
    Επιμένω και επαναλαμβάνω ότι περιμένουμε να δούμε τι εισήγηση θα έρθει από την Επιτροπή Καταστατικού στην Κεντρική Επιτροπή και θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ στα όργανα κατ’ αρχήν.
    Η ευθύνη η οποία είναι συμβατή με τη θέση από την οποία υπηρετώ πλέον, περιορίζει και τις δικές μου δυνατότητες να λέω τις προσωπικές μου απόψεις».

    Στο ερώτημα τι εννοούσε όταν είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάει στη θέση του το επόμενο Σαββατοκύριακο, αν δεν έχει εκπέσει στο ενδιάμεσο, απάντησε: «Τίποτα παραπάνω από τη σαφή καταστατική πρόβλεψη ότι όποιος θέλει αλλαγή ηγεσίας πρέπει να κάνει πρόταση μομφής. Δεν έχω ακούσει καμία σαφή τοποθέτηση ότι θα το κάνουν όσοι θέτουν θέμα προσφυγής στη βάση.

    Υπάρχει μια θολή εικόνα για το τι προτίθεται καθένας να κάνει, αλλά σε κάθε περίπτωση σας λέω ότι ο Στέφανος Κασελάκης είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τριετή θητεία και οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται σε περίπτωση που τεθεί θέμα αμφισβήτησης είναι απολύτως σαφείς. Δεν λέω ότι είναι παράνομες. Απολύτως δημοκρατικά, απολύτως ανοιχτά και αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε».

    Για τον Π. Πολάκη και την εσωκομματική αντιπολίτευση  «Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Κανονικά διεγράφη για λόγους που έγιναν γνωστοί υπό άλλες συνθήκες, όταν διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα. Κατά τη γνώμη μου καλώς επέστρεψε.
    Και θα σας έλεγα όχι μόνο επειδή υπέστη μια πειθαρχική ποινή, η οποία είναι ακραία, δηλαδή η διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και γιατί υπάρχει, υπάρχει και μια πολιτική διάσταση.
    Προσέξτε, εφόσον μπαίνει θέμα ηγεσίας, δεν νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήθελε μια εικόνα ότι λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα απέναντι σε όσους του ασκούν κριτική και τον αμφισβητούν.
    Πολιτικά θα τα λύσουμε όλα τα ζητήματα. Έχουμε τοποθετηθεί και θα τοποθετηθούμε και στην Κεντρική Επιτροπή και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα πάνω στο έδαφος των ψηφισμένων μας αποφάσεων να δούμε τα επόμενα βήματα.

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,  επισήμανε ακόμη  πως: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία πρόθεση ή καμία δυνατότητα να διαμορφωθεί συνθήκη προσωποπαγούς κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας λέω ότι είναι ένα κόμμα συμμετοχικό, ότι έχει κάνει βήματα και για τη συμμετοχή της βάσης του, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν.
    Και επειδή με ρωτήσατε και για το θέμα του ονόματος, νομίζω ότι δεν είναι αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει τη συγκεκριμένη στιγμή. Τα βασικά θέματα τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν είναι τα ζητήματα των βελτιώσεων και των αλλαγών στη δομή μας, που θα μας κάνουν ακόμα πιο διάφανους και πιο δημοκρατικούς στη λειτουργία μας.

    Επειδή βλέπω να διακινείται και το όνομα του Αλέξη Τσίπρα ποικιλοτρόπως, θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας αν ήθελε να πει κάτι, θα το είχε πει ή αν θέλει να πει κάτι στην πορεία θα το πει ο ίδιος.
    Αυτοί λοιπόν που περιφέρουν το όνομά του και μεθερμηνεύουν τις επιθυμίες και τις θέσεις του στο δημόσιο διάλογο, νομίζω το κάνουν με τρόπο μάταιο.

    Ο Αλέξης τοποθετήθηκε τον Φεβρουάριο, δεν συμφωνήσαμε εκεί, είχαμε διαφορετική προσέγγιση.
    Είναι δημοκρατικό αυτό, είναι θεμιτό, είναι ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης, είναι ο άνθρωπος που πήρε το κόμμα από το 3% και αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και την κληρονομιά μας για να μας κάνει ένα κόμμα κυβερνητικό.

    Έχει πολλά να προσφέρει και στην παράταξη και στην πατρίδα και νομίζω ότι αν ήθελε κάτι να πει θα το είχε πει.
    Πάντα συνομιλούμε και είναι μια σχέση ετών, δεκαετιών και η οποία είναι εκτός από πολιτική, είναι και συντροφική».

    Διαβάστε επίσης:

    Δημοσκόπηση για ΕΚΤ: Θα συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας

    Εθνική: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για το ποσοστό που θα πουληθεί στο placement

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Αν ο γονιός δεν πληρώσει τη ζημιά του παιδιού του στο σχολείο, θα πηγαίνει στην εφορία



    ΣΧΟΛΙΑ