ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην κατάθεση πρότασης νόμου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, Νίκος Παππάς, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη εργασίας με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, στα πλαίσια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Η πρότασή μας θα εμπεριέχει την υποχρεωτικότητα αποδοχής από τον δανειστή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πράγμα που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν λειτουργεί προς όφελος των ρυθμίσεων. Θα αυξάνει τα εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών και θα προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Ταυτόχρονα, πρέπει να αλλάξει από μία προοδευτική κυβέρνηση ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος έχει στη ρίζα του τη φιλοσοφία της ταύτισης του φυσικού με το νομικό πρόσωπο. Είναι λάθος προσέγγιση, διότι εσείς γνωρίζετε και καταλαβαίνετε ότι όταν πτωχεύει ένα νομικό πρόσωπο, πτωχεύει για να εξυπηρετηθούν, να ικανοποιηθούν οι πιστωτές.
Όταν πτωχεύει ένα φυσικό πρόσωπο, εάν δεν προστατεύονται οι βασικές ανάγκες διαβίωσης, αυτό δεν μπορεί να επανεκκινήσει. Αυτός, λοιπόν, ο θεμέλιος λίθος της Νέας Δημοκρατίας θα αλλάξει», εξήγησε ο ίδιος.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της στέγης ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει πρόταση, η οποία έρχεται να καλύψει μία μεγάλη πληγή στην ελληνική κοινωνία, και πέρα από το σκέλος της επιδότησης, θα έχει και ένα πάρα πολύ ισχυρό σκέλος εγγυοδοσίας.
«Είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών δαπανά περίπου το 40% των μηνιαίων εξόδων για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες, είτε με τη μορφή ενοικίου είτε με τη μορφή κάλυψης κάποιου δανείου.
Δεν θα μείνουμε, όμως, μόνο στις επιδοτήσεις. Θεωρούμε ότι ένα βασικό πρόβλημα από τα προγράμματα που έχει αναπτύξει η Ν.Δ. είναι ότι δεν διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων. Επειδή παρεμβάλλονται και οι εμπορικές τράπεζες και δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα προγράμματα έχουν όσοι μπορούν να βάλουν δικά τους χρήματα ή είναι κατά τις τράπεζες φερέγγυοι».
Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε την ανάγκη να καταργηθεί άμεσα το «χαράτσι» της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ μίλησε και για τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια και τη ριζική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα.
«Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση να συμφωνήσει στο σύνολο των τεκμηριωμένων και κοστολογημένων -ακόμα και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- προτάσεών μας για την ακρίβεια και το φορολογικό, ζητάμε όμως να κοιτάξουν λίγο έξω από το παράθυρο και να μην έχουν το βλέμμα τους επικεντρωμένο εμμονικά πάνω στα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια», υπογράμμισε.
Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, προτείνοντας σημαντικές αλλαγές στο εγγυοδοτικό σχήμα του «Ηρακλή», στην κατάσταση που έχει οδηγήσει στην αδυναμία πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και στη στρεβλή συγκέντρωση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου υπουργείου σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του κόμματος, «140 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη πρόσβαση γύρω στα 9,5 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης, και ο αριθμός των επιχειρήσεων, που έχουν από 0 ως 9 εργαζόμενους, οι οποίες κατάφεραν να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο 7.
Και, μάλιστα, με συνολικό ποσό δανεισμού 25 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για επενδυτικά σχέδια της κλίμακας των 2 και των 3 εκατομμυρίων έκαστη. Υπάρχει, λοιπόν, ένας μηχανισμός, ο οποίος μεθοδευμένα συγκεντρώνει την οικονομική δραστηριότητα και τα διαθέσιμα κονδύλια σε λίγους».
Στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η πόλη έχει την ταυτότητα μίας «πόλης – πρωτεύουσας εθνικής σημασίας» και μάλιστα με διεθνή ρόλο.
«Μπορεί να αποτελέσει τον διασυνδεδεμένο πόλο αναπτυξιακής εξωστρέφειας της χώρας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, αποδείξαμε ότι δρομολογήθηκαν έργα και μία ατζέντα ολικού εκσυγχρονισμού των υποδομών της Θεσσαλονίκης, η οποία ατζέντα έστρεψε σημαντικότατους χρηματοδοτικούς πόρους προς την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Δυστυχώς, αυτά τα έργα καθυστερούν από το 2019», σημείωσε ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη μεθοδευμένη υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας και των διαθέσιμων πόρων σε λίγους παίκτες της αγοράς. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δυστυχώς, μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε ένα νεοφιλελεύθερο πείραμα και αυτοθαυμάζεται για λύσεις τύπου “fly over” που σηματοδοτούν κατά τη δική μας άποψη και το “game over” της κοινής λογικής.
Η Θεσσαλονίκη μιλά, έχει θέση, αλλά, δυστυχώς, η κυβέρνηση κωφεύει. Ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής θα έπρεπε να έρχεται και να συναντά και μία εξωτερική πολιτική αντίστοιχη, που θα διασφάλιζε ότι η χώρα θα διεκδικούσε για τον εαυτό της τον ρόλο μίας γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, από την πλευρά των φορέων, οι Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), Βασίλης Καμπάνης – Πρόεδρος ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών), Γιώτα Παπαρίδου – Πρόεδρος ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφοριών και Επικοινωνιών Ελλάδας), Ηλίας Περτζινίδης – Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Σάββας Σαπαλίδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας, Δημήτρης Οικονόμου – Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Φινοκαλιώτης – Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γεωργίου – Διευθυντής Τεκμηρίωσης & Μελετών Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Συμεών Διαμαντίδης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων, Γεώργιος Μουτσογιάννης – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Τσαϊρέλης – Μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μπιντάκος – Α’ Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, Αναστάσιος Καπνοπώλης – Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Παύλος – Ειδικός Γραμματέας Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Κυπριανίδης – Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Από μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρευρίσκονταν η γραμματέας της Κ.Ε., Ράνια Σβίγκου, οι βουλευτές και βουλεύτριες: Σωκράτης Φάμελλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Χρήστος Γιαννούλης, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Κυριακή Μάλαμα, Καλλιόπη Βέττα, Παύλος Πολάκης και Γιώργος Γαβρήλος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, ο διευθυντής της Κ.Ο., Θάνος Μωραϊτης. Συντόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου.
Διαβάστε επίσης:
Άννα Διαμαντοπούλου: Μιλώ για ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο, χωρίς ομάδες, χωρίς επαφές στο παρασκήνιο
ΣΥΡΙΖΑ: Προσεχώς στη Βουλή πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους
Νίκος Παππάς: Η Θεσσαλονίκη δικαιούται μία δημόσια Έκθεση – Σκεπτικισμός για τις ΣΔΙΤ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών