ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με 178 ψήφους από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ άνοιξε χθες το βράδυ ο δρόμος προς το Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του ΣΥΡΙΖΑ channel.
Η κοινοβουλευτική δύναμη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αριθμεί 180 βουλευτές. Από το αποτέλεσμα φαίνεται πως ένα ψηφοδέλτιο κρίθηκε άκυρο, ενώ ένας ακόμη βουλευτής τάχθηκε κατά της παραπομπής.
Μετά την καταμέτρηση πηγές της ΝΔ τόνιζαν «αναζητήστε άλλου διαρροές», δείχνοντας προς το Κίνημα Αλλαγής, ενώ από την Χαριλάου Τρικούπη υποστήριζαν ότι οι διαρροές προέρχονται από την ΝΔ.
«Για διαρροές κοιτάξτε προς την καραμανλική πτέρυγα» ανέφεραν χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας άλλωστε έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του κ Καραμανλή».
Την πρόταση παραπομπής καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 απείχαν από την διαδικασία.
Με βάση σχετική πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο Νίκος Παππάς ως το πρόσωπο κατά του οποίου στράφηκε η πρόταση άσκησης δίωξης.
Τα παράσημα και ο Καραμανλής
Αίσθηση προκάλεσε το σημείο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, κατά το οποίο είπε ότι είναι «παράσημο» για τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να στηρίζει πλήρως τον πρώην του και να υπερασπίζεται μέχρι κεραίας τις τακτικές τους, παρά τις αποκαλύψεις για τις υπόγειες διαδρομές και τις μεθοδεύσεις προκειμένου να στηθεί ένα φιλικό προς την τότε κυβέρνηση κανάλι, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Στο εδώλιο της συνείδησης του λαού μας, ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της Προανακριτικής, δεν πρόκειται να κάτσει ο Νίκος Παππάς, γιατί κάθεται ήδη άλλος. Κάθεται ήδη ο κ. Μητσοτάκης. Για να φανεί αρεστός στους γνωστούς/ άγνωστους που ο Κώστας Καραμανλής αποκάλεσε νταβατζήδες και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάποτε καρκίνωμα της διαπλοκής, διασύρει κάθε έννοια δικαιοσύνης».
Χαρακτήρισε «παράσημα» τόσο το κατηγορητήριο του Νίκου Παππά, όσο και την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο, γιατί, όπως είπε, «καθήκον μας είναι να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον και όχι τη διαπλοκή και όσους νομίζουν ότι με την οικονομική τους δύναμη θα ανεβάζουν και θα κατεβάζουν κυβερνήσεις».
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η ΝΔ έστησε μια Προανακριτική χωρίς στοιχεία, γιατί της το ζήτησαν αυτοί που δεν θα συγχωρέσουν ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους έκανε «χάρες» και «δωράκια», αλλά τους έβαλε «να βάλουν το χέρι στην τσέπη».
«Αυτό πληρώνει σήμερα ο Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης να επιβάλει “κοινούς κανόνες” και “ισονομία” και υποχρέωσε τους καναλάρχες να λάβουν μέρος σ’ έναν “έντιμο διαγωνισμό” και «να πληρώσουν στο κράτος το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες
Μαξίμου: Οι αρμοί
Τα σχόλια του κ. Τσίπρα δεν έμειναν χωρίς απάντηση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε: «Με ένα νέο παραλήρημα επί παντός του επιστητού, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποπροσανατολίσει από το βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή που είναι οι ‘αρμοί’ που προσπάθησε να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να στήσει ένα δικό του καθεστώς.
Κουνάει το δάχτυλο με περισσό θράσος, αντί να απολογηθεί για τα όσα αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της Προνακριτικής και οδήγησαν στην πρόταση παραπομπής του στενού συνεργάτη και κορυφαίου υπουργού του, κ. Παππά για ένα βαρύτατο αδίκημα για δημόσιο λειτουργό: την παράβαση καθήκοντος. Γι’ αυτήν θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές.
Αντί λοιπόν να μιλά για ευτελισμό της δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας, ας κοιτάξει στον καθρέφτη του κι ας θυμηθεί τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησής του».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως «ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του σε όλα τα μείζονα που απειλούν τους πολίτες και να υπηρετήσει τις απαιτήσεις της διαπλοκής, όπως φαίνεται δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους βουλευτές του», ενώ ο κ. Παππάς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε:
«Η ΝΔ ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές. Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματικής της σκοπιμότητας. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του» κατέληξε.
Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας
Από δω και στο εξής το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, που θα εξετάσει σε πρώτο επίπεδο την υπόθεση, και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου.
Έτσι, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή, τα βήματα είναι τα εξής:
Γίνεται η κλήρωση πέντε τακτικών και τριών αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Γίνεται κλήρωση του εισαγγελέα και του αναπληρωτή του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου από τα μέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Βουλής αποστέλλει όλα τα ονόματα των δικαστικών που κληρώθηκαν, καθώς και τη δικογραφία σε βάρος του υπουργού, στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου.
Άρειος Πάγος
Η διαδικασία συνεχίζεται στον Άρειο Πάγο. Εκεί, ορίζεται ο ανακριτής που θα διενεργήσει την ανάκριση από τα μέλη του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου εντός πέντε ημερών.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης που διενεργείται στον Άρειο Πάγο, η δικογραφία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα, ο οποίος και θα προτείνει στο Συμβούλιο, που θα εκδώσει το βούλευμά του, το οποίο δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο.
Εφόσον το βούλευμα είναι παραπεμπτικό, η Βουλή κληρώνει σε δημόσια συνεδρίαση δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να απαρτίζεται από επτά μέλη του Αρείου Πάγου και έξι του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος και ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.
Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής κληρώνεται και το μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και ο αναπληρωτής του, που θα βρίσκονται στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου.
Ορίζεται η ημερομηνία έναρξης της δίκης που γίνεται από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου σε διάστημα μέχρι 60 ημερών από τη στιγμή που θα λάβει το πρακτικό της Βουλής. Ορίζεται, παράλληλα, ο τόπος και ποιοι θα είναι οι μάρτυρες.
Βουλή: Ποινική δίωξη κατά του Νίκου Παππά με 178 ψήφους υπέρ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής