Στο γεγονός ότι η ηγεσία της χώρας, «ο πρωθυπουργός αλλά στο μέτρο που μας αναλογεί και εμείς οι αρμόδιοι υπουργοί ακουγόμαστε πλέον από τους συμμάχους», στάθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη θεματική ενότητα υπό τον τίτλο: «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας» στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

 

Αναφερόμενος στους συμμάχους μας, υπογράμμισε ότι «μας υπολογίζουν, μας μετρούν, ζητούν την άποψή μας». «Οι καθαρές θέσεις», πρόσθεσε, «δημιουργούν και την καθαρή αντιμετώπιση από τους συμμάχους» και συνέχισε: «Αμυντική διπλωματία, οικοδόμηση και ενίσχυση και αναβάθμιση συμμαχιών».

 

Για τα τρία χρόνια που βρίσκεται στο υπουργείο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι διαχειρίστηκε «παράλληλες, επάλληλες και αλλεπάλληλες» κρίσεις και έκανε αναφορά στην κρίση «στα σύνορα του Έβρου αλλά και στα νησιά», στην πανδημία που, όπως είπε, «δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί σε αυτές τις συνθήκες έπρεπε οι Ένοπλες Δυνάμεις να παραμείνουν ικανές, λειτουργικές, αποτρεπτικές», αλλά και στην κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές όπου, όπως ξεκαθάρισε, «η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύτιμη».

Όσο για τη θωράκιση της χώρας, είπε ότι «ήταν εξ αρχής στρατηγικός στόχος αυτής της κυβέρνησης και προσωπικός στόχος του πρωθυπουργού». Εξέφρασε την περηφάνεια του και την τιμή του καθώς «μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με άξιους ανθρώπους αφιερωμένους, στοχοπροσηλωμένους, πατριώτες και εργατικούς υλοποιούμε αυτό το σχέδιο (θωράκισης της χώρας), σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού».

Όπως τόνισε ο υπουργός, η θωράκιση της χώρας γίνεται με την «ενίσχυση και αναβάθμιση των συμμαχιών της χώρας, όχι μόνο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ, αλλά και με πολλές άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής που λίγο – πολύ έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, όπως οι Αίγυπτος, Ισραήλ, Αραβικές Χώρες, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Ειδικότερα για τη συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που, όπως ανέφερε, «θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα», υπογράμμισε ότι «είναι συμφωνία με κυρίως αμυντικό περιεχόμενο» που «αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις».

Για την ενίσχυση της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «δεν ήταν μόνο τα καινούργια αεροσκάφη, τα καινούργια πλοία», αλλά «και η συντήρηση και η αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων που έχει η χώρα και που είχαν απαξιωθεί πλήρως».

«Γι’ αυτό», συμπλήρωσε, «και “βγαίνω από τα ρούχα μου” όταν μας ασκούν κριτική αυτοί που τόσα χρόνια δεν βάλανε ούτε μία βίδα για τα συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη διαθέταμε». «Δεν εφησυχάζουμε, παραμένουμε σε εγρήγορση. Εγρήγορση έναντι πάντων» συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Στη μακρά ιστορική της διαδρομή, ιδίως στους νεώτερους χρόνους, η χώρα κατήγαγε μεγάλους θριάμβους αλλά έχει υποστεί και μεγάλες καταστροφές» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Την εποχή που η Ελλάδα κατήγαγε τους μεγάλους θριάμβους της, πάντα συνέτρεχαν μαζί τρεις προϋποθέσεις: να έχει ισχυρή ηγεσία στο τιμόνι, να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και να διαθέτει ισχυρό εθνικό, λαϊκό, συλλογικό φρόνημα».

«Θεωρώ ότι σήμερα η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή ηγεσία, αποφασισμένη ηγεσία. Ηγεσία που εισακούγεται. Θεωρώ ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια που καταγράφεται με απτά αποτελέσματα. Διαθέτει και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Και θεωρώ ότι αν εργαστούμε όλοι για να συντρέξει και η τρίτη προϋπόθεση, ένα ισχυρό εθνικό φρόνημα, τότε μπορούμε να πάμε πιο καλύτερα απ’ ό,τι το φανταζόμαστε, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες» τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, η ανοχύρωτη πολιτεία της περιόδου 2015-2019

Πλεύρης: Δώσαμε τον αγώνα με όσους είναι στο ΕΣΥ, τώρα πάμε στην επόμενη μέρα για τη συνολική στήριξη της Υγείας

Νίκος Δένδιας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλάει καθαρά και ξάστερα στους Τούρκους μέσα στην Άγκυρα