ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη σχετική συζήτηση με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Σταύρο Ιωαννίδη, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά πολλά μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε πολλά, όπως είπε, επίπεδα. «Όσον αφορά την ΕΕ ο πόλεμος έφερε μια αφύπνιση επιβεβλημένη μεν, φάνηκε όμως ως μια έκπληξη. Οι αποφάσεις αυτή τη φορά ήταν άμεσες, ακαριαίες με πνεύμα ομοφωνίας. Ενδιαφέρον έχει να δούμε αν η σύμπνοια αυτή θα διατηρηθεί, λ.χ. ως προς τις κυρώσεις» σημείωσε σχετικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο σκεπτικό του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Γύρω στις τρεις ημέρες από την έναρξη του πολέμου, εκτιμούσε ότι θα κατακτούσε την Ουκρανία. Δεν υπολόγισε όμως τον χρόνο και τη διάθεση των Ουκρανών να αντισταθούν. Η Ρωσία απειλείται με απομόνωση. Έχουμε κι εμείς να διδαχθούμε πράγματα. Ίσως ήταν ολίγον έκπληξη ότι ο Ουκρανικός στρατός θα καταφέρει να δείξει τέτοια αντίσταση».
Συμπλήρωσε σχετικά ότι καταφέραμε εγκαίρως και βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου, να συντηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε τα εξοπλιστικά μας προγράμματα.
Ο κ. Παναγιώτοπουλος πρόσθεσε ακόμα: «Πριν από ένα μήνα οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ ψηφίσαμε μια βίβλο πλήρους ανάλυσης όλων των κινδύνων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Γίνεται αναφορά και στις κινήσεις του Πούτιν. Η στρατηγική πυξίδα δείχνει τον δρόμο, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα. Ο ευρωπαϊκός στρατός δεν είναι εύκολο να σχηματιστεί. ‘Όμως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για συνεργασίες».
Σημείωσε ακόμα, ότι η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αποκτά τη δική της σημασία δεδομένου, όπως είπε «του τι συμβαίνει λίγο βορειότερα».
«Οι απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε είναι δεδομένες. Όσα συμβαίνουν βορειότερα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε. Και οι γείτονες μας (Τουρκία) πρέπει να αρχίσουν να σέβονται τη Διεθνή Τάξη βασισμένη σε κανόνες. Αν αυτά τηρηθούν μπορούν όλα να πραγματοποιηθούν προς όφελος των δύο χωρών» συμπλήρωσε.
Αναφερθείς στην αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία, σημείωσε: «Από τα αποθέματά μας δώσαμε στους Ουκρανούς που δοκιμάζονται και είναι αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Δεν είναι η ώρα για “ισαποστακισμούς”. Η Ελλάδα πρέπει όπως έκανε πάντα να στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτό αν αποτυπωθεί ποτέ θα αποκομίσει οφέλη για την Ελλάδα».
Ερωτηθείς για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, τόνισε: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τους γείτονες μας καλή τη πίστει προκειμένου να φτάσουμε στο ίδιο σημείο συνεννόησης. Το ίδιο περιμένουμε κι από την άλλη πλευρά. Τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να μένουν πάντα ανοικτά. Οι πρόσφατες δηλώσεις Ακτάρ περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, παρερμηνεύτηκαν. Με τροπο «ανατολίτικα» πονηρό ο κ. Ακάρ έκανε λόγο για συζήτηση που είχαμε για τον πλούτο του Αιγαίου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, γι’ αυτό έσπευσα να τον διαψεύσω».
Συνέχισε λέγοντας: «Μιλήσαμε, ωστόσο, για την κλιμάκωση το καλοκαίρι που έφτασε στα άκρα. Αν είμαστε ειλικρινείς ως προς τις προθέσεις μας θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι το οποίο θα ήταν επωφελές για τις οικονομίες και των δύο χωρών. Λιγότερες εντάσεις, είναι βασικά στοιχεία των συζητήσεων μας. Πάντα προσέρχομαι σε μια συζήτηση καλόπιστα».
Σε ότι έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι δεν έγιναν λίγα αυτά τα 2-3 χρόνια, ενώ συμπλήρωσε: «Έπρεπε να γίνουν γιατί είχαμε μείνει πίσω. Αυτό άρχισε “να αποκτά σάρκα και οστά” από τότε που προτεραιοποιήσαμε τις ανάγκες των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Υποβάλλαμε το σχέδιο κοστολογημένο στον πρωθυπουργό. Τα Rafalle ήρθαν σε χρόνο – ρεκόρ. Ψάξτε να βρείτε άλλο τέτοιο εξοπλιστικό συμβόλαιο που να αφορά σε παράδοση εντός ενός έτους. Παρόμοια θα είναι και η αναβάθμιση των F16 που έχει δρομολογηθεί. Καλύψαμε ανάγκες για το Πολεμικό Ναυτικό με τις νέες φρεγάτες και εκμεταλλευτήκαμε τις καλές προσφορές των Γάλλων εταίρων ως προς το κόστος αλλά και ως προς τους χρόνους παράδοσης.
Κατέληξε επί του θέματος, λέγοντας: «Έχουμε εντάξει στο δημοσιονομικό μας προϋπολογισμό τα κόστη για όσα σχεδιάζονται. Θα κάνουμε αυτό που εισηγούνται τα επιτελεία μας».
Ερωτηθείς σχετικά με το αμυντικό προσωπικό, υπογράμμισε ότι δεν νοείται ισχυρή Εθνική Άμυνα χωρίς υποστήριξη προσωπικού. «Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για το προσωπικό και θα κάνουμε κι άλλες. 15.000 ετησίως είναι οι νέες προσλήψεις νέων στελεχών με νέα κατάρτιση και τεχνογνωσία. Έχουμε αυξήσει και τον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, υπαξιωματικών και αξιωματικών. Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε το προσωπικό μας όπου ήταν εφικτό. Χρειάζεται μέριμνα για το προσωπικό και το ίδιο πρέπει να νιώθει ότι υπάρχει αυτή η μέριμνα» είπε στο τέλος της τοποθέτησης του.
Διαβάστε επίσης:
Βαρβιτσιώτης: Το ευρωπαϊκό πείραμα ενδυναμώνεται στη διάρκεια των κρίσεων
Φωκίων Καραβίας: Έτοιμη η Eurobank να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»