Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής
Περιεχόμενα
Δεν πάει τόσος καιρός που παρακολουθούσαμε κάθε απόγευμα στις 6, με κομμένη την ανάσα, τον Νίκο Χαρδαλιά, τότε Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, να μας ενημερώνει για την πορεία της COVID-19, δίπλα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Οι καιροί είχαν πολλές προκλήσεις, όμως εκείνος είχε καταφέρει να κατακτήσει το ελληνικό κοινό με τον μεστό του λόγο και την αλήθεια του.
Κι όταν στα δύσκολα η φωνή του λύγιζε και κόμπιαζε, μαζί του δάκρυζε σχεδόν όλη η χώρα…
Ο Νικ Χαρντ, όπως τον αποκαλούν οι δημοσιογράφοι μεταξύ τους, αναδείχθηκε γρήγορα σε τηλεοπτικό αστέρα, αλλά όχι διάττοντα.
Επίσης σε αντικείμενο θαυμασμού για πολλές γυναίκες κάθε ηλικίας, που τρελαίνονται με το αυστηρό του ύφος και λιώνουν στο εγκάρδιο χαμόγελό του. Η συνέπεια λόγων και έργων, αλλά και κάποια άλλα στοιχεία της προσωπικότητάς του τον κατατάσσουν στους doers, στους αποτελεσματικούς, σε αυτούς που ήρθαν για να μείνουν, από όποιο πόστο κι αν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Μπροστά σε μια νέα πρόκληση;
Έχει δείξει ότι δεν τον φοβίζει η δουλειά και ότι φέρνει αποτελέσματα. Απόδειξη η πετυχημένη θητεία του στον δήμο Βύρωνα – από το 1994 δημοτικός σύμβουλος και δήμαρχος από το 2003 έως το 2014. Και όχι μόνο.
Ενσαρκώνει το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» και κατάφερε το οξύμωρο, να γίνει δημοφιλής λέγοντας… δυσάρεστα. Ακόμη και ξένα ΜΜΕ έγραψαν θετικά σχόλια για εκείνον και για τη δουλειά που έκανε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο δεν ξέφυγε από τα πυρά της αντιπολίτευσης, που ανά περιόδους τον καλούσε να παραιτηθεί.
Εκείνος, βέβαια, τη δουλειά του. Είχε, ήδη, φανεί ότι είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατάφερε αλώβητος «να περάσει στην επόμενη φάση» και να αναλάβει ενεργό δράση και στις πυρκαγιές, που κατέκαιαν τη χώρα.
Όμως, ως γνωστόν, όλα έχουν ένα τίμημα, ενίοτε, δε, μεγάλο. Έτσι και στην περίπτωση του Νίκου Χαρδαλιά, μια περιπέτεια με την υγεία του έδειξε ότι δεν είναι άτρωτος, συγχρόνως, όμως, φάνηκε ότι είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει», για να δανειστούμε τον τίτλο της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας.
Η περιπέτεια της υγείας του
Η είδηση τον Αύγουστο του 2021 ότι νοσηλεύεται στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Αγία Όλγα προκάλεσε ανησυχία σε όλους όσοι τον θεωρούσαν «δικό τους άνθρωπο».
Οι πολλές ώρες δουλειάς υπό μεγάλη πίεση, με πολύ άγχος, λίγο ύπνο και πολλή κούραση προκάλεσαν ισχαιμικό επεισόδιο. Δύο stents και τρία 24ωρα στη ΜΕΘ αργότερα ο Νίκος Χαρδαλιάς διέφυγε του κινδύνου. Ήταν η περίοδος που η αντιπολίτευση τον καλούσε για άλλη μια φορά να παραιτηθεί κι εκείνος σε συνέντευξη τύπου, όντας εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς έβαλε τα θεμέλια για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ήταν στο στοιχείο του. Στην αντιπυρική περίοδο του 2021 για πρώτη φορά η Ελλάδα νοίκιασε το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev, κίνηση – ματ, όπως αποδείχτηκε τότε.
Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως Υφυπουργός και τώρα, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής.
Ο Βύρωνας, η οικογένεια, τα social media
Από μικρός ήταν κοινωνικός και μέσα σε όλα. Βυρωνιώτης γέννημα – θρέμμα έπαιζε χάντμπολ από πιτσιρικάς και δεν ξέχασε ποτέ τη γειτονιά του και τους ανθρώπους της. Εξακολουθεί να μένει στον Βύρωνα, διατηρώντας φιλίες και σχέσεις ζωής με συμμαθητές και φίλους από την εφηβεία του, χωρίς να «σηκώνει ψηλά τον αμανέ», όπως λένε όσοι τον ξέρουν πολλά χρόνια.
Δηλώνει κατά των ρουσφετιών – κόβει την κουβέντα πριν, καν, αρχίσει. Αγαπάει τον Δημήτρη Μητροπάνο και το Νίκο Παπάζογλου και είναι ενεργός στα social media, ανεβάζοντας όχι μόνο επαγγελματικές, αλλά και προσωπικές – οικογενειακές του στιγμές, που δείχνουν την πιο τρυφερή πλευρά του χαρακτήρα του.
Στοργικός με τα παιδιά, αναδείχθηκε μέντορας των παιδιών στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Ιδιαίτερα προσηνής, δεν λέει ποτέ όχι σε μια σέλφι.
Το μότο στη σελίδα του στο Facebook αναφέρει: Don’t wish it was easier, wish you were better. Don’t wish for less problems, wish for more skills (Μην εύχεσαι να ήταν πιο εύκολο, να εύχεσαι να ήσουν καλύτερος. Μην εύχεσαι για λιγότερα προβλήματα, να εύχεσαι για περισσότερες ικανότητες).
Την οικογένειά του την έχει πάνω απ’ όλα. Δηλώνει περήφανος πατέρας δύο κοριτσιών, της Ιωάννας και της Δήμητρας. Δεν διστάζει να εκφράσει δημόσια την αγάπη του για εκείνες με κάθε ευκαιρία, βάζοντας το hashtag lovemydaughters.
Εξίσου εκδηλωτικός είναι και με τη δεύτερη σύζυγό του, Γιώτα Παναγιωτοπούλου, μαμά της μικρής Δήμητρας – η πρώτη του σύζυγος, με την οποία απέκτησε τη μεγάλη του κόρη Ιωάννα, φοιτήτρια της Νομικής, είναι η Αργυρώ Μαστανδρέου, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις.
Ένα τατουάζ και η ιστορία του
Το αριστερό του χέρι κοσμεί ένα τατουάζ, που δείχνει δυο κομμάτια παζλ και κάποιους αριθμούς. Όπως έχει γραφτεί, στο παζλ απεικονίζονται οι σημαίες της Ελλάδας και της Αυστραλίας και οι αριθμοί είναι οι γεωγραφικές συντεταγμένες του σπιτιού του και του σπιτιού του ξαδέλφου του, που μένει στη μακρινή ήπειρο.
Η ιστορία έχει ως εξής. Η αδερφή της μητέρας του μετανάστευσε πριν από πολλά χρόνια στην Αυστραλία και η επικοινωνία με τον ξάδερφό του από τα μικράτα τους ήταν μόνο τηλεφωνική. Όταν πέθανε η θεία του, ταξίδεψε ως εκεί, για να δει από κοντά και να αγκαλιάσει τον ξάδελφό του.
Ήταν τότε που αποφάσισαν να κάνουν και οι δύο το συγκεκριμένο τατουάζ…
Διαβάστε επίσης:
Στο Μαξίμου ο Νίκος Χαρδαλιάς – Για το χρίσμα της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής