Με τη σημερινή κατάθεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να μάθουμε κάτι περισσότερο από αυτή την «περίεργη υπόθεση».

Εξ άλλου και ο κ. Ανδρουλάκης, που με πρόταση του κόμματός του συγκροτήθηκε η εν λόγω επιτροπή και όντας ο ίδιος θύμα νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ, ανέμενε από την επιτροπή να μάθει τουλάχιστον  τους λόγους που η υπηρεσία παρακολουθούσε το τηλέφωνό του.

1

Αξίζει να σημειωθεί ότι  κ. Ανδρουλάκης είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο από τη λίστα των ανθρώπων που κλήθηκαν να καταθέσουν.  Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται σε πρώτη φάση να εξαπολύσει ένα δριμύ κατηγορώ κατά της Κυβέρνησης για συγκάλυψη και συσκότιση της υπόθεσης.

“Θα πάω και στην Εξεταστική Επιτροπή και θα πω την άποψή μου. Μου κάνει εντύπωση ότι είμαι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλούν. Δηλαδή το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλεί η Εξεταστική Επιτροπή είμαι εγώ και όχι αυτοί που έχουν εμπλακεί, έχουν παραιτηθεί κιόλας από τις θέσεις τους γι’ αυτό το σκάνδαλο» είπε χαρακτηριστικά στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στο Open δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τον πιέσει ως προς το σκέλος της επιμονής του να μην δέχεται την κατ΄ιδίαν ενημέρωση στην ΕΥΠ. Η απάντηση του δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί πολύ από αυτά που είπε δημοσίως την Δευτέρα  «Για να τελειώνει και αυτή η ιστορία περί ενημέρωσης, θέλω να σας πω ότι έκανα αίτηση ενημέρωσης στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ.

Και μου απάντησε επισήμως – έχω την απάντηση – ότι βάσει του νόμου της Νέας Δημοκρατίας του 2021 δεν μπορεί να με ενημερώσει για τον φάκελο. Το έχουν πει πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και πρέπει να ντρέπονται γιατί θέλουν να με κάνουν να παρανομήσω. Δεν τους ενδιαφέρει ο νόμος. Δεν τους ενδιαφέρει το κράτος δικαίου. Το είπε ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ στην εξεταστική επιτροπή.

Του λένε “είναι νόμιμο;” και είπε “είναι καινοτομία”. “Και τι θα του πείτε; Δεν ξέρω θα δούμε”. Αυτά είναι σοβαρά πράγματα; Γιατί τα κάνουν; Γιατί δεν θέλουν να υπάρχει μια επίσημη, νόμιμη ενημέρωση, διότι η νόμιμη ενημέρωση – όπως καταλαβαίνετε – θα «ναι και στοιχείο μιας νόμιμης δίκης». Στο πλαίσιο αυτό θα φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι  «Δεν είναι προσωπικό θέμα. Είναι θέμα κουλτούρας διακυβέρνησης. Δεν δέχομαι να έχω μια κυβέρνηση που παίζει με τους θεσμούς. Παίζει με τα fake news.”.

Στο μεταξύ λίγες ώρες πριν περάσει το κατώφλι της επιτροπής ο κ Ανδρουλάκης φρόντισε να ενισχύσει  σήμερα την επιχειρηματολογία του με τρεις τροπολογίες που αφορούν στη λειτουργία της ΕΥΠ.

Με τρεις ξεχωριστές τροπολογίες το ΠΑΣΟΚ  αναλαμβάνει πρωτοβουλία σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και την αποκατάσταση του ρόλου της ΑΔΑΕ.

Συγκεκριμένα οι τροπολογίες προβλέπουν:

– Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μεταφέρεται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

-Αποκαθίσταται ο ρόλος της Α.Δ.Α.Ε. ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγομένους. Επαναφέρεται συνεπώς το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, όταν η Α.Δ.Α.Ε. αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, οδηγώντας την υπό τον Πρωθυπουργό Ε.Υ.Π. σε ένα καθεστώς «πανοπτικής» ασυδοσίας.

– Η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου, να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

α) το όργανο που διατάσσει την άρση,

β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης,

γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης

δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση,

ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης,

στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης

ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή,

η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε  επ αυτών η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Εξεταστικής – Ευαγγελία Λιακούλη υποστηρίζοντας με οξύ ύφος  πως « ο Πρωθυπουργός εδώ στην Ολομέλεια, όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεσμεύθηκε προς τον Ελληνικό Λαό «όλα στο φως» .Όπως αποδείχθηκε, εννοούσε «όλα στο βαθύ σκοτάδι».

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε τη σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής. Η Ν.Δ., όμως, ψήφισε «παρών». Ουσιαστικά αρνήθηκαν τη σύσταση της Εξεταστικής, καθώς εάν δεν υπήρχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν θα ψηφιζόταν ποτέ.

Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μία εμπειρία από τις χειρότερες που θα μπορούσε να έχει ένας δημοκράτης Βουλευτής μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Φιμώθηκαν οι πάντες. Απομακρύνθηκαν με μία fasttrack διαδικασία οι μάρτυρες. Σιωπή παντού, σε μια διαδικασία ελεεινή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Η ΑΔΑΕ, ο μοναδικός ανεξάρτητος θεσμικός φορέας, αφού πρώτα στραγγαλίσθηκε θεσμικά, ευτελίστηκε διαδικαστικά και απομειώθηκε ακόμη παραπάνω, έμεινε στο περιθώριο.

Η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα, ακόμα και παίζοντας την πολιτική “κολοκυθιά”. Κάηκε ο φάκελος του Ανδρουλάκη ή δεν κάηκε; Είναι το Predator στην Ελλάδα ή δεν είναι; Επιχειρήσατε ακόμα και να αποκρύψετε τους καθοριστικούς μάρτυρες των Εταιρειών που φέρονται ότι διακινούσαν το Predator στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το κακόβουλο λογισμικό που βρίσκεται στη Χώρα μας, αδιαφορήσατε θεσμικά και δεν ερευνήσατε εάν είναι μέσα στη Χώρα, μέσα στα τηλέφωνά μας, μέσα στα τηλέφωνά σας, μέσα στο Κοινοβούλιο. Δεν σας νοιάζει. Η έρευνα στις Εταιρείες διενεργήθηκε άκρως επιφανειακά, δεν μπήκατε καν στα φορολογικά στοιχεία, όπου φαίνεται το “δούναι και λαβείν”.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής κατάθεσης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά πέφτει η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής και αρχίζει η διαδικασία εκπόνησης των πορισμάτων αφού πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν πέντε ή έξι  διαφορετικά πορίσματα.

Διαβάστε επίσης

Ύστατη πίεση για να μην ρίξει αυλαία η Εξεταστική

Την Παρασκευή ο Ν. Ανδρουλάκης καταθέτει στη Βουλή για τις υποκλοπές