ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλες οι πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν στο επίκεντρο την «καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη», «καλύτερο Δημόσιο» με περισσότερο «ποιοτικές υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Κεραμέως:
– Επιταχύνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο δημόσιο του ΑΣΕΠ. Θα υπάρξει νέα διαδικασία προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές, με εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ και ενίσχυσή του με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, με σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα προβλέπουν τις ανάγκες του Δημοσίου.
– Δρομολογείται νέο και εκσυγχρονισμένο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, με συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης, επίτευξης στόχων και δυνατότητα εφαρμογής μπόνους παραγωγικότητας. Οι διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου θα παύονται σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης.
Στόχος όλων των σχετικών δράσεων είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για την καλύτερη απόδοση.
– Προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η δημόσια διοίκηση θα προχωρήσει αξιολόγηση και στοχοθεσία, θα υπάρξει νέο σύστημα επιβράβευσης (μπόνους παραγωγικότητας), επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Για πρώτη φορά φέτος, εφαρμόζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης – στοχοθεσίας, με επίκεντρο τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των υπαλλήλων και των προϊσταμένων, για τη βελτίωση των στόχων της οργανικής ομάδας.
Άμεσα θα εκκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας νέος θεσμός που θα λειτουργεί ως σημείο επαφής στα υπουργεία, στους λοιπούς φορείς του δημοσίου, για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε αυτούς τους φορείς.
Έχει προβλεφθεί η επέκταση του νόμου, για τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση, σε ΝΠΙΔ, σε ΑΕ του Δημοσίου.
«Αξιολόγηση λοιπόν, παντού», όπως χαρακτηριστικά είπε η Νίκη Κεραμέως η οποία ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός με δείκτες ικανοποίησης των πολιτών, για τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο.
– Για τους δημοσίους υπαλλήλους, θα γίνει πράξη η δέσμευση για αύξηση μισθών, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια. «Θα είναι αυξήσεις σημαντικές για όλους τους δημοσίους υπαλλλήλους, με πρόσθετη αύξηση του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος για θέσεις ευθύνης», όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών.
Ιδίως για όσους υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, ο ρόλος τους κρίνεται καταλυτικός για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και θα αμείβονται καλύτερα.
– Καθιερώνεται πάγιο σύστημα επιβράβευσης και παρακίνησης των υπαλλήλων, στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων (μπόνους παραγωγικότητας).
– Δρομολογούνται προγράμματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων, με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δεξιοτήτων 250.000 υπαλλήλων.
– Δρομολογούνται παρεμβάσεις για την ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, με το σύστημα ειδικής μονάδας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.
– Θα υπάρξει νέο σύγχρονο πλαίσιο απλοποίησης διαδικασιών, για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και εναλλακτικοί τρόποι εξυπηρέτησης του πολίτη. Τα ΚΕΠ θα αναβαθμιστούν σε βασικά σημεία παροχής υπηρεσιών που «αξίζουν» στους πολίτες.
– Θα υπάρξει καταγραφή του συνόλου του αρμοδιοτήτων των φορέων του Δημοσίου, για τη βέλτιστη απόδοσή τους.
– Θα υπάρξει νέο πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ, για τον αποτελεσματικό έλεγχο πράξεων και παραλείψεων. Σχεδιάζεται η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των έργων, με την εισαγωγή δεικτών απόδοσης, με την ενοποίηση δεδομένων διαφορετικών μητρώων.
Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητας για ένα καλύτερο Δημόσιο με πιο ποιοτικές υπηρεσίες.
Η Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε επίσης ότι θα υπάρξει ενίσχυση της Β. Ελλάδας μέσω του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης.
Έτσι δρομολογούνται σημαντικά έργα υποδομών στην περιοχή, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στα αναπτυξιακά σχέδια της κάθε περιφέρειας.
Αυτά περιλαμβάνουν πάνω από 360 έργα για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πάνω από 30 σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς πάνω από 380 έργα για τη Δ. Μακεδονία.
Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ή δεσποζόμενα που ζουν σε κακοποιητικές συνθήκες θα εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2021 και με βασικές αρχές «την ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, ελευθερία από την άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, ελευθερία από τον πόνο, από τον φόβο, ελευθερία φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης».
Στη βάση αυτών των αρχών θα επιχορηγηθούν οι δήμοι για δημοτικά κτηνιατρεία και θα υπάρξουν ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προαγωγή της ευζωϊας των ζώων συντροφιάς.
Επίσης θα υπάρξει ψηφιοποίηση της ΓΓ Ιθαγένειας, με νέο πληροφοριακό σύστημα που θα περιλαμβάνει ψηφιακό φάκελο αιτούντος και με διαλειτουργικότητα στο σύνολο των πληροφοριακών βάσεων του Δημοσίου.
Δρομολογείται τέλος η ενεργοποίηση και λειτουργία της δημόσιας βάσης δεδομένων για τη συνολική καταγραφή όλων των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση και θα υπάρξει πλαίσιο για τη διαφάνεια και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
Σε συνεργασία δε με το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζεται η εφαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ να δέχεται την εθελοντική εργασία, άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, για την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης.
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: Δέκα προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Τουρκία: Συνάντηση Ζελένσκι με Ερντογάν – Στο επίκεντρο η συμφωνία για τα σιτηρά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Volkswagen: Στα άδυτα της συμμαχίας με τη Silicon Valley για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ελληνικό: Κέρδη 0,98 ανά μετοχή για τους μετόχους της Lamda από τα τελευταία deals για οικόπεδα
- Γιώργος Στάσσης: Διπλάσιες επενδύσεις, ισχυρά κέρδη, νέα σχέδια ανάπτυξης
- Η κυβέρνηση βρίσκει τον βηματισμό της και η αντιπολίτευση τον ψάχνει