Τα σχέδια της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο, τους «αιώνιους φοιτητές», όπως και για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανέπτυξε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Επίσης, αναφέρθηκε στην ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως και στο πρώτο κουδούνι στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή στην ώρα προσέλευσης των μαθητών δεν αποτελεί προτεραιότητα και επανάλαβε ότι το κουδούνι θα χτυπάει στις 8:15, αφού «η εξαγγελία του πρώην υπουργού δεν έχει υλοποιηθεί».

Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σημείωσε ότι «αν δεν προχωρούσαμε, θα είχαμε την κοινωνία απέναντί μας, γιατί η μεγάλη πλειονότητα συμφωνεί με την κατάργηση του ασύλου». Η υπουργός έκανε λόγο για «άσυλο εγκληματιών», περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο των πανεπιστημίων.

«Δε θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια» τόνισε, για να συμπληρώσει πως «έχουμε εξαιρετικά ιδρύματα, εξαιρετικούς φοιτητές, εξαιρετικούς καθηγητές και προσωπικό, δεν έχουμε υγιές ακαδημαϊκό περιβάλλον, που να τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους».

Σχετικά με το πώς θα λειτουργεί η απουσία του πανεπιστημιακού ασύλου είπε πως «θα ισχύει ό,τι και σε κάθε δημόσιο χώρο». Για παράδειγμα, «αν βλέπει ένας φοιτητής να χτυπούν άλλον φοιτητή, καλεί την Αστυνομία», δε θα χρειάζεται δηλαδή η έγκριση του Πρύτανη και το Συμβουλίου, για να κληθεί και να παρέμβει η Αστυνομία.

Ερωτηθείσα αν τα παιδιά της Γ’ Λυκείου του χρόνου θα δώσουν Λατινικά ή Κοινωνιολογία, απάντησε πως θα δώσουν Κοινωνιολογία, ενώ όσο αφορά στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων επανέλαβε ότι θα παραμείνει «στον ίδιο άξονα, αλλά θα υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις», αναφέροντας την ύλη ως παράδειγμα.

«Θα υπάρξουν κάποιες μετεγγραφές» απάντησε σε σχετικό ερώτημα για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Θέτοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας, αναφέρθηκε στην κάλυψη των αναγκών στην ειδική αγωγή. «Κάναμε συνάντηση για να δούμε πώς μπορούμε να επισπεύσουμε προσλήψεις» σημείωσε και είπε πως «οι προσλήψεις είχαν προαναγγελθεί, δεν είχαν μόνο προϋπολογιστεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Μέλημά μας να καταγράψουμε τις ανάγκες και μετά να κάνουμε προσλήψεις σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια» ανέφερε σχετικά με τους στόχους της κυβέρνησης.

Όσο αφορά στο νηπιαγωγείο και στα παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών, υπογράμμισε πως παρά το ότι η εγγραφή στο νηπιαγωγείο από τα 4 βρίσκει σύμφωνη και την παρούσα κυβέρνηση, «δεν υπάρχουν όμως παντού οι υποδομές για να γίνει πράξη».

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να βρεθούν οι αίθουσες» τόνισε σχετικά.

Ξεκαθάρισε πως δεν «παγώνουν» οι προσλήψεις. «Πρώτο μέλημά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, να ολοκληρωθεί η διανομή των βιβλίων μέχρι το τέλος του μήνα και να υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, για να μην υπάρχει κενό».

Σχολιάζοντας το ζήτημα της κατάργησης της Νομικής της Πάτρας, διερωτήθηκε αν «χρειάζεται 4η Νομική με τόσες χιλιάδες άνεργους δικηγόρους;» και σημείωσε πως το ζήτημα δεν αφορά στην Πάτρα, αφού αυτό «θα μπορούσε αυτό να είναι σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας». Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για κατάργηση τμήματος», αφού το τμήμα επρόκειτο να λειτουργήσει το 2020.

Αναφορικά με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων η υπουργός Παιδείας είπε πως «χάσαμε ευκαιρία με τον ΣΥΡΙΖΑ», αφού «έχει μπλοκάρει για κάποια χρόνια η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων», ωστόσο θα μελετηθεί «συνολικά το ζήτημα των προνομίων των κολεγίων».

Όσο αφορά στους «αιώνιους φοιτητές» η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει χρονικό όριο των σπουδών», η ρύθμιση, όμως, «δε θα επηρεάσει όσους είναι τώρα στα ΑΕΙ», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα υπάρχουν εξαιρέσεις», όπως για παράδειγμα πρόβλεψη για τους εργαζόμενους.

«Έχουμε μελετήσει και θα συνεχίσουμε να μελετάμε λύσεις για αυτό το τεράστιο πρόβλημα» είπε η υπουργός αναφορικά με το τεράστιο ζήτημα του bullying, αναφέροντας ως προτάσεις αντιμετώπισης την παρουσία ψυχολόγων σε όλα τα σχολεία και το ενδεχόμενο να μπορούν τα παιδιά να απευθυνθούν σε κάποιον δάσκαλο που εμπιστεύονται.

«Πρόθεσή μας είναι η επαναφορά των σχολικών συμβούλων» υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας και αναφορικά με την αξιολόγηση των καθηγητών είπε πως το υπουργείο προσανατολίζεται στην «επιβράβευση των αρίστων», αλλά και στην παροχή «κινήτρων σε όσους δεν μπορούν να αποδώσουν», ενώ έκανε λόγο για «επιβράβευση στους αρίστους, μέσω της εκπαίδευσης».

Ερωτηθείσα για το ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας έκανε γνωστό ότι αύριο θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα και ο πρωθυπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι «διαφωνούμε με την πρόταση της μισθοδοσίας των κληρικών», τονίζοντας πως «όποια ζητήματα αφορούν το Κράτος – Εκκλησία μπορούν να λυθούν νομικά».

«Αυτήν τη στιγμή δεν δικαιολογείται αλλαγή» κατέληξε.