Συνεχίζονται το βράδυ της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, γύρω από το δύσκολο θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία επιθυμούν για μια ακόμα φορά να προστατέψουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αδιαφορώντας για το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνοντας την αδυναμία τους στο να εφαρμόσουν τα όσα συμφωνήθηκαν από τις ίδιες τον περασμένο Οκτώβριο, ζητώντας να μετατεθούν ξανά οι όποιες αποφάσεις. Όλα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα για το ζήτημα των S-400.

Κόντρα σε αυτές, υπάρχει μια άλλη μεγάλη ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, οι οποίες επιθυμούν άμεσα αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε ‘αν’ και ‘αλλά’» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με  διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Το αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο δεν ικανοποιεί καθόλου την Ελλάδα, κάνει αναφορά σε νέα αναβολή στις σχετικές αποφάσεις ως την επόμενη σύνοδο, τον Μάρτιο.

Εν όψει του αποψινού δείπνου των ηγετών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που απορρίπτουν ακόμα και την αναφορά σε κυρώσεις προς την Τουρκία, ζητώντας να υπάρξουν αναφορές σε «θετική ατζέντα» των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το Politico,  η Ελλάδα συζητούσε τη διοργάνωση ειδικής συνόδου για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας τον Φεβρουάριο, ωστόσο «ανώτατος διπλωμάτης» δήλωσε πως  προς το παρόν «δεν βλέπει την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Η πλευρά της Ελλάδας είναι πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και πως κάθε υπεκφυγή θα πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης. Η Ελληνική πλευρά ζητά πέρα από τις κυρώσεις να υπάρξει και εμπάργκο στην προμήθεια επιθετικών όπλων στην Άγκυρα.