• Top Stories

    Αλέξης Τσίπρας: «Αυτή η συμφωνία που φέρνουμε είναι αποκλειστικά δική μας – Η ΝΔ βρίσκεται σε vertigo» (video)

    • NewsRoom
    Τσίπρας


    Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής στην Υγεία.

    «Κατανοώ το vertigo της αντιπολίτευσης μετά την Μάλτα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαν τον τζογαδόρο που ποντάρει συνεχώς στο μαύρο αλλά έρχεται πάντα κόκκινο».

    «Οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης ήταν πλήρως λανθασμένες: η αξιολόγηση κλείνει, είναι μηδενικό το δημοσιονομικό ισοζύγιο και κερδίζουμε μια συνολική συμφωνία που εξασφαλίζει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Η αντιπολίτευση αρχικά έλεγε ότι προτιμά να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση. Όταν υπήρξαν αντιδράσεις άλλαξε η γραμμή και μας κατηγορούσατε ότι αργούσαμε. Όταν κλείσαμε, το μότο ήταν Βατερλό.»

    Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος για το 2019-2020 δεν αποτελεί προϊόν «παράλογων απαιτήσεων» ή εκβιασμών, αλλά «είναι της κυβέρνησης».

    «Βεβαίως και εμείς την φέρνουμε, γιατί δεν ήταν δυνατόν να φέρετε εσείς (σ.σ. ΝΔ) συμφωνία με αντίμετρα, ρυθμίσεις για το χρέος και εργασιακή κανονικότητα. Αυτή η συμφωνία είναι δικιά μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    «Καταλαβαίνω να λέτε ως αντιπολίτευση ότι δεν ψηφίζετε τα δημοσιονομικά μέτρα. Τζάμπα μαγκιά είναι άλλωστε, όπως λένε και δικά σας στελέχη. Τα θετικά μέτρα όμως γιατί δεν τα ψηφίζετε;», ρώτησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θα καταψηφίσετε την μείωση φόρου επιχειρήσεων, την μείωση στον φόρο εισοδήματος, στον φόρο αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ; Θα καταψηφίσετε το επίδομα ενοικίου 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, την κατάργηση συμμετοχής στο φάρμακο των συνταξιούχων; Θα καταψηφίσετε τα μέτρα για καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας; Εσείς την δημιουργήσατε. Το οικογενειακό επίδομα στο πρώτο και δεύτερο τέκνο;».

    «Θα καταψηφίσετε τα μέτρα όχι για τα αρνητικά, αλλά για τα θετικά. Έχετε αλλεργία σε οτιδήποτε θετικό φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε. «Για ένα κόμμα 3%-4%, το “όχι σε όλα” είναι λογικό. Για ένα κόμμα σαν την ΝΔ το “όχι σε όλα” είναι αδιέξοδο και καταστροφικό»

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «αρχικά η ΝΔ έλεγε στα ΜΜΕ ότι προτιμά να μην κλείσει η αξιολόγηση και ήθελε εκλογές. Ο Γεωργιάδης έλεγε τότε πως αν έρθει η ΝΔ θα πάρει τόσα και άλλα τόσα μέτρα».

    Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στην ΝΔ «κινδυνεύουν να γίνουν οι γραφικοί του χωριού. Ο Μητσοτάκης κινδυνεύει με την εξής πρωτοτυπία: να είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά επί τέσσερα χρόνια εκλογές και αυτές να γίνονται στην ώρα τους.Υπάρχει κι άλλη πρωτοτυπία. Όταν θα γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, θα τις χάσετε. Γιατί με την τακτική σας αυτή κουράζετε τους πολίτες και τους εαυτούς σας. Τους οπαδούς σας και τους ψηφοφόρους σας».

    «Ζητάτε εκλογές γιατί είμαστε -λέτε- ανίκανοι» συνέχισε, για να εξηγήσει: «Παραλάβαμε τη χώρα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και σήμερα φθάνει στο σημείο να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με ανοικτό ορίζοντα για συνολική υπέρβαση κρίσης».

    Είπε ότι η ανεργία έπεσε από το 27% στο 23% και πως επι δικής του διακυβέρνησης «ξεκόλλησαν» τα μεγάλα οδικά έργα. «Παρά τις δυσκολίες που είναι μεγάλες καταφέραμε να φέρουμε συμφωνία που για πρώτη φορά δίνει διέξοδο και προοπτική».

    Αντιστρέφοντας, δε, τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «κυβερνητικής ανικανότητας», είπε «Πράγματι είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά και στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά».

    ΝΔ: Σε αποδρομή ο κ. Τσίπρας

    «Όποιος είδε και άκουσε σήμερα τον κ. Τσίπρα κατάλαβε γιατί ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι σε αποδρομή», σχολίαζαν πηγές από τη ΝΔ για την ομιλία του πρωθυπουργού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καυστικός ο Μητσοτάκης κατά της Κυβέρνησης Τσίπρα: «Βατερλό η δεύτερη αξιολόγηση»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδωνις Γεωργιάδης: Να με πάτε στο ειδικό δικαστήριο για να σας κάνω ρεζίλι των σκυλιών (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δένδιας: «Θέλατε ποτό με την Σκάρλετ Γιόχανσον κύριε Τσακαλώτε – Με τη Γεωργία Βασιλειάδου και πολύ σας είναι»



    ΣΧΟΛΙΑ