• Πολιτική

    Newsweek για Τσίπρα: Ο πρώην κομμουνιστής που εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα

    • NewsRoom
    tsipras τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Ύμνοι από το αμερικανικό περιοδικό Newsweek στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ουσιαστικά περιγράφεται στο άρθρο ως ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και κατάλληλος να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Σε άρθρο γνώμης του αμερικανικού περιοδικού γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε σχέση με το ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα από την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσεγγίζει την Ρωσία. Το περιοδικό σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να επαναχαράξει την στρατηγική της στην περιοχή, προκειμένου να προστατευτούν τα αμερικανικά συμφέροντά.

    «Η Ελλάδα εξελίσσεται στο νέο νοτιοανατολικό προπύργιο του NATO, φιλοξενώντας ενθουσιωδώς συμμαχικές ασκήσεις και διαθέτοντας στις ΗΠΑ την ναυτική βάση της στην Κρήτη. Η Ελλάδα έχει επίσης διπλωματικό προβάδισμα στην δημιουργία νέων φόρουμ για την εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Οι δεσμοί με το Ισραήλ έχουν βελτιωθεί γρήγορα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή αντιπάθεια της Ελλάδας προς το εβραϊκό κράτος. Η στρατηγική αξία της (σ.σ. της Ελλάδας) για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί αναλογικά.

    Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτη, διότι ηγείται ο πρώην κομμουνιστής Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει υποτιμηθεί σαφώς. Ακόμα κι αν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές, όπως φαίνεται πιθανό, οι πρωτοβουλίες του σίγουρα θα διατηρηθούν από την ΝΔ, η οποία παραδοσιακά είναι πιο φιλοαμερικανική.

    Ωστόσο, η Αμερική δεν φαίνεται να διαθέτει συνεκτική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως, η δημόσια υποστήριξη του Πομπέο νωρίτερα φέτος στο τριμερές Ελληνικό Φόρουμ μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ σηματοδότησε την αναγνώριση των γεωγραφικών εξελίξεων της περιοχής από τις ΗΠΑ» αναφέρει το περιοδικό.



    ΣΧΟΛΙΑ