Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Ξεκινάει από νωρίς η συνάντηση με τους Θεσμούς – Στο επίκεντρο της συζήτησης οι ιδιωτικοποιήσεις

μέτρα

Συνεχίζεται και σήμερα ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς και την κυβέρνηση, με σκοπό το όσο πιο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς παραμένουν ακόμα ανοιχτά κάποια ζητήματα. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το επίκεντρο των συζητήσεων που θα αρχίσουν από τις 10.30, στο Hilton.

Μετά την χθεσινή συνάντηση, που κράτησε μέχρι νωρίς τα ξημερώματα, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «κλείσαμε τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος. Στην φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ».

Άφησε, όμως, ανοιχτό το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου αν και πήγε καλά η συζήτηση, ακόμα το θέμα δεν έχει τελειώσει, όπως και ότι μένει ανοιχτό ένα θέμα για το Υπερταμείο.

Το ίδιο στέλεχος, βλέπει αισιόδοξα τα πράγματα και όχι με μεγάλη καθυστέρηση: «Δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστέρησης». Σήμερα, Κυριακή, η αγορά των προϊόντων θα έχει και αυτή την τιμητική της ώστε μέχρι πρωί Δευτέρας να  «φτάσουμε σε ένα τελικό κείμενο».

Πιο συγκεκριμένα θα συζητηθεί για τις αγορές το ενδεχόμενο για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων όπως και άλλα. Έπειτα, θα υπάρξει ένα κενό για να ξεκινήσουμε πάλι για συντάξεις κλπ.

Χθες, Σάββατο, οι δύο πλευρές συζήτησαν περίπου για έξι ώρες. Εκεί μίλησαν για τις ιδιωτικοποιήσεις, με παρόντες τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Χρήστο Σπίρτζη για τις ΔΕΚΟ και Γιώργο Πιτσιλή για την φορολογική διοίκηση. Υπήρχε γενική συμφωνία και συναίνεσαν στην παραγραφή παλαιών υποθέσεων αφού το ΔΝΤ ελέγχει μόνο τις νέες.

Ακόμη, λόγος έγινε και για τις αγορές προϊόντων, όπου υλοποιήθηκε η τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ θα αυξηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350-450 εκ. ευρώ. Εκεί, ήταν παρόντες και οι Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τα ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών. Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της υλοποίησης της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ στα επενδυτικά αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση συζητείται η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 350 – 450 εκατ. ευρώ. Παρόντες στην τελευταία ενότητα των διαπραγματεύσεων ήταν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Γιούνκερ-Μογκερίνι: Σε 2η φάση η συζήτηση για τις σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε. – Πρώτα οι όροι του Brexit

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουσκ: Ομόφωνα οι 27 συμφώνησαν για το Brexit

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλέξης Τσίπρας για Brexit: Οι 27 πρέπει να δουλέψουμε για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη (video)