Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Tσίπρας στο Economist: H χώρα θα βγει στις αγορές «με το σπαθί της»

Τσίπρας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία αρχείο)

Μήνυμα  προς τους επενδυτές αλλά και το εσωτερικό της χώρας πως τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία έστειλε από το συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η χώρα δεν θα αναζητήσει τον Αύγουστο του 2018 πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημειώνοντας δε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει νέες δεσμεύσεις καθώς αποτελεί ένα συγκεκαλυμμένο μνημόνιο «Είμαστε  βέβαιοι ότι μετά την απόφαση της 15ης Ιουνίου θα βγει καθαρά (από το πρόγραμμα) και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα θα βγει στις αγορές και μάλιστα «με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα βγει «προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει αυτήν την άποψη αξιολογώντας πως μετά το τελευταίο Eurogroup: Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην συμφωνία του Ιουνίου κάτι που φάνηκε στα επίπεδα των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2009.  Στην αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moody’s. To επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα που είναι έντονο κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Λονδίνο. Εκτιμάται ότι μετά τις 15 Ιουνίου οι επενδυτές προετοιμάζονται για να επανέλθουν δυναμικά στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε τομείς όπως: η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, οι μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο. Η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποιητική βιομηχανία, ο τουρισμός και τα ερευνητικά κέντρα με εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Στο συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα ενώ έκανε ειδική αναφορά στους νέους επιστήμονες και στις προσπάθειες αντιστροφής των όρων φυγής τους στο εξωτερικό. «Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στους τομείς της επιστήμης και της έρευνας κι παρά τις συνθήκες λιτότητας, οι δαπάνες για την έρευνα αυξήθηκαν κατά 30% το 2016» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Αυτό είναι το σχέδιό μου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνθρακες ο θησαυρός! Να πόσα χρήματα έβγαλε το κράτος από τις λίστες φοροδιαφυγής

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρέγκλινγκ: Μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές, η Ελλάδα είναι σωστό να επιστρέψει