• Πολιτική

    Τ. Βίζερ: «Το ΔΝΤ ζήτησε να μην πληρώνει η Ελλάδα μέχρι το 2060 και ένα νέο δάνειο μέχρι το 2100»

    • NewsRoom
    Τόμας Βίζερ

    Τόμας Βίζερ


    Το ρήγμα μεταξύ των θέσεων του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος συνεχίζει να υπάρχει, αποκαλύπτει ο πρόεδρος του  Euro Working Group Τόμας Βίζερ , ο οποίος σε κοινή συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Ober Nachrichten αποκαλύπτει το παρασκήνιο του περασμένου Eurogroup.

    «Το ΔΝΤ ζητάει ριζική μείωση του χρέους της Ελλάδας με το να μην πληρώνει τοκοχρεωλύσια μέχρι το 2060 και μετά με ένα νέο δάνειο μέχρι το 2100 να τα αποπληρώσει όλα. Εκεί όλοι οι Ευρωπαίοι λένε: Αυτό είναι γελοίο», δήλωσε ο Τόμας Βίζερ.

    Ο κ. Βίζερ στάθηκε στις δυσκολίες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος, υπονοώντας πως η παρουσία του ΔΝΤ θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. «Το πρόγραμμα βοήθειας τρέχει εδώ και δύο χρόνια και τελειώνει το καλοκαίρι του 2018. Είμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση. Βασικά θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη. Αυτό είναι μία ένδειξη για τις δυσκολίες, οι οποίες υπάρχουν και χωρίς το ΔΝΤ».

    Ο κ. Βίζερ εκτιμά πως με μια «πιθανότητα 95%» θα υπάρχει συμφωνία για στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.  «Και μάλιστα έτσι ώστε το ΔΝΤ να εγκρίνει κατά βάση το πρόγραμμα, αλλά μα μην προχωρήσει σε πληρωμή, προτού καταλήξουμε σε μία κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ μένει οικονομικά, αλλά όχι χρηματοδοτικά προς το παρόν».

    Αναφορικά με τις διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ο κ. Βίζερ τόνισε: «Οι βασικές παράμετροι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα 45 χρόνια. Δεν πρόκειται για προγνώσεις, αλλά για υποθέσεις, οι οποίες όμως και με ελάχιστες αποκλίσεις οδηγούν σε τεράστιες διαφορές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στη γραμμή Σόιμπλε το ΔΝΤ: Πιθανή συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς χρήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρετανία: Αμφίβολη η απόλυτη πλειοψηφία για τη Μέι – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να παγιδεύσει τα Πανεπιστήμια



    ΣΧΟΛΙΑ