Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Το τηλεφώνημα της Λαγκάρντ στον Τσίπρα που άλλαξε τα πάντα στο Eurogroup

Αλέξης Τσίπρας

Αλέξης Τσίπρας

Με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνομίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μία ημέρα πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου, κατά το οποίο οι διαβουλεύσεις ναυάγησαν και δεν υπήρξε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κ.κ. Τσίπρας και Λαγκάντ φάνηκε πως το κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την Ελλάδα την παραμονή του Eurogroup δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό. ΔΝΤ και Βερολίνο φαίνεται πως είχαν καταλήξει σε έναν συμβιβασμό – υπό προϋποθέσεις – κάτι που σίγουρα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Το «μοιραίο» τηλεφώνημα

Την Κυριακή 21 Μαΐου η κα. Λαγκάρντ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό ζητώντας άμεσα να του μιλήσει. Τότε, η επικεφαλής του Ταμείου εξέφρασε την ανησυχία ότι ήταν αδύνατο το ΔΝΤ να προχωρήσει σε θετική ανάλυση βιωσιμότητας, με βάση αυτά που μπορούσαν να αποδεχτούν – ή όχι – ορισμένα κράτη της Ε.Ε. σχετικά με το χρέος. Ως εκ τούτου η κα. Λαγκάρντ προέκρινε να μείνει το ζήτημα για το χρέος ανοικτό έως και το τέλος των γερμανικών εκλογών οπότε και το έδαφος κατά την ίδια θα ήταν πιο ευνοϊκό για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

Ήταν ακριβώς εκείνη η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αντελήφθη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, σαν να του τραβούσαν το χαλί κάτω από τα πόδια. Αυτό διότι ο κ. Τσίπρας μέχρι πρότινος είχε εξασφαλίσει από όλες τις πλευρές πως εάν «περάσει» τα μέτρα από τη Βουλή, τότε θα άνοιγε άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ.

Κάτι για το οποίο απαιτείται να αξιολογήσει ως βιώσιμο το χρέος το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Sueddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα “θύμα” μεμονωμένων συμφερόντων στο Eurogroup

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σόιμπλε και Eurogroup: Μας χτύπησαν φιλικά την πλάτη και φύγαμε (για μια ακόμα φορά)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σόιμπλε εναντίον Λαγκάρντ στον πόλεμο για το χρέος. Όλες οι εξελίξεις