Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Tα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν στη σκακιέρα της Eυρώπης

AUKUS: Συνεχίζονται τα γαλλικά αντίποινα - Ακυρώθηκε γαλλοβρετανική συνάντηση των υπουργών Άμυνας

Εμμανουέλ Μακρόν

Περισσότερη Ευρώπη, ενδυναμωμένη πάνω σε διαφορετικές και στέρεες βάσεις είναι το όραμα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με την θριαμβευτική νίκη του κατάφερε να ανακόψει το κύμα του λαϊκισμού και της διάσπασης μετά την αναταραχή που έφεραν τόσο το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, όσο και η άνοδος στην εξουσία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η “Ωδή στη χαρά”, ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον οποίο θέλησε να εμφανιστεί στους Γάλλους πολίτες το βράδυ της Κυριακής μετά τη νίκη του έδωσε το πρώτο ισχυρό στίγμα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιχειρήσει το άνοιγμα της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και όχι την απομάκρυνσή της από αυτές.

Έχοντας εγκαίρως διαχωρίσει την θέση του τόσο από τον Φρανσουά Ολάντ και αποχωρώντας από την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, ο Μακρόν προέβαλε το προφίλ του κεντρώου φιλο-ευρωπαϊστή και έναν νέο δρόμο για την άσκηση της πολιτικής με νέες ιδέες, ως σοβαρό αντίβαρο στον λαϊκισμό, τον αντι-ευρωπαϊσμό και την ξενοφοβία της Μαρίν Λεπέν.

Υποστηρικτής του ενιαίου νομίσματος, ο Μακρόν είναι έτοιμος να πει στους Γάλλους ότι πρέπει κι αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του συμφώνου σταθερότητας, αλλά ταυτόχρονα να επιδιώξει την ανάκαμψη της χώρας, απομακρύνοντας τον κίνδυνο της ακροδεξιάς που εκμεταλλεύτηκε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και έφτασε να κερδίσει μια στις τρεις ψήφους των πολιτών.

Απέναντι, δίπλα ή πίσω από τη Μέρκελ;

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Βερολίνο για την πρώτη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, καθώς έχει δεσμευτεί να μεταβάλει τον γαλλο-γερμανικό άξονα σε μια δύναμη για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στο εσωτερικό του επιτελείου του 39χρονου πολιτικού υπάρχουν τρία στρατόπεδα: Αυτοί που επιθυμούν μια επιθετική αντιμετώπιση της Μέρκελ, όσοι ζητούν μια φιλική αλλά ξεκάθαρη σχέση και αυτοί που απλά προτείνουν να ακολουθηθεί ο δρόμος που θέλει να χαράξει το Βερολίνο. Ο Μακρόν έχει δείξει ότι θα επιλέξει την μέση οδό, αλλά τα σημαντικά ποσοστά που πέτυχε η Μαρίν Λεπέν στον β’ γύρο των εκλογών έχουν φουντώσει την αντιπαράθεση για το πια τακτική θα πρέπει να επικρατήσει.

Αλλαγές στην Ευρωζώνη πριν τις γερμανικές εκλογές

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Politico.eu ο Εμανουέλ Μακρόν είναι διατεθειμένος να προτείνει πολύ βαθιές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωζώνη. Ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του ξεκαθάρισε ότι ζητά δημοσιονομικούς και κοινωνικούς κανόνες, που θα φέρουν πιο κοντά τις χώρας μέλη και θα αποσοβήσουν τους κινδύνους για νέες κρίσεις στο μέλλον, όπως η υιοθέτηση της ιδέας των Ευρωομολόγων, την δημιουργία θέσης υπουργού οικονομικών της Ευρωζώνης, έναν κοινό προϋπολογισμό και μια κοινοβουλευτική συνέλευση μόνο για τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

Συνεργάτης του νεοεκλεγέντος πρόεδρου είπε στο Reuters ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση με το Βερολίνο για την αύξηση των επενδυτικών δαπανών, αλλά και για αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων.

Οι σύμβουλοί του λένε ότι αυτή η συζήτηση έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο, δεν μπορεί να καθυστερήσει για να γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές στο τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά πρέπει να γίνει τώρα.

Μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό

Στο εσωτερικό της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει το δημοσιονομικό σύμφωνο που ο προκάτοχός του δεν εφάρμοσε. “Η Γερμανία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο γαλλικό μοντέλο, το γαλλικό σύστημα και έχει σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η Γαλλία εξακολουθεί αν είναι ευθυγραμμισμένη με τους όρους της οικονομικής φιλοσοφίας και της στρατηγικής” σχολίασε ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ, αντιπρόεδρος της Blackrock και πρώην κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας σε μια συνέντευξη τύπου στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, ο κ. Μακρόν έχει δεσμευτεί να προωθήσει νέες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα του Eurogroup, ελπίζοντας σε μείωση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους. Προεκλογικά είχε πει ότι απέναντι στον προστατευτισμό της οικονομίας, η καλύτερη προστασία της οικονομίας είναι η σωστή εκπαίδευση των Γάλλων σε εργασίας που θα είναι αξιοποιήσιμες στον νέο κόσμο που δημιουργείται. Τάσσεται υπέρ της παγκοσμιοποίησης, αλλά τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να ελέγχεται και θεωρεί ορθή την πολιτική της μετανάστευσης. Υποστηρίζει τον διαχωρισμό του γαλλικού κράτους από τις θρησκείες και παράλληλα την παροχή διασφαλίσεων από το κράτος για την ανεξιθρησκεία.

Πηγή: thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Goldman Sachs: Ποιες μετοχές θα εκτοξευθούν χάρη στη νίκη Μακρόν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Βερολίνο το πρώτο ταξίδι του Μακρόν ως πρόεδρος της Γαλλίας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς είδε ο διεθνής και γαλλικός Τύπος τη νίκη Μακρόν