Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

ΣτΕ: Τίμησε τον πρόεδρο του Δικαστηρίου του Στρασβούργου Γ. Ραϊμόντι

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου (αριστερά) και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γκουίντο Ραϊμόντι (δεξιά)

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου (αριστερά) και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γκουίντο Ραϊμόντι (δεξιά)

Σε μία δημόσια πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γκουίντο Ραϊμόντι παρέλαβε από τον πρόεδρο του ελληνικού Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ανάγλυφη πλακέτα και την (συμβολική) απόφαση της συνεδρίασης, με την οποία αναγνωρίζεται το έργο και η συμβολή του στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, εκπροσώπων της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής, πρέσβεων, περιφερειαρχών, πρυτάνεων, προέδρων ανωτάτων δικαστηρίων και δικηγορικών συλλόγων, η Ολομέλεια του ΣτΕ τίμησε τον Ιταλό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και χαιρέτισε την ένταξη της Ελλάδος στο Ηλεκτρονικό Δίκτυο Ανωτάτων Δικαστηρίων, μέσω του οποίου θα υπάρχει άμεση ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών και νομολογιών.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γκουίντο Ραϊμόντι (αριστερά) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (δεξιά)

«Το δίκτυο αυτό – τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου- δικαίως χαρακτηρίζεται ως πρόδρομος της τυπικής συνεργασίας μεταξύ των δικαστηρίων, με τη θέση σε ισχύ του 16ου Πρωτοκόλλου, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στα εθνικά δικαστήρια να ζητούν τη γνώμη του Δικαστηρίου του Στρασβούργου επί ζητημάτων ερμηνείας της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Ο κ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε σε αποφάσεις του ΣτΕ που ελήφθησαν με την υιοθέτηση αποφάσεων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και εξέφρασε την αποφασιστικότητα των Ελλήνων δικαστών να προασπίσουν θεμελιώδεις αρχές, που έχουν ως επίκεντρο το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου. «Χωρίς τον ηθικό αυτό προσανατολισμό –κατέληξε ο πρόεδρος του ΣτΕ- η δημοκρατική κοινωνία κινδυνεύει, υπό τις παρούσες ιδίως συνθήκες, να υποκύψει οριστικά σε ένα στυγνό ολοκληρωτισμό του οικονομισμού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το αξιακό μας σύστημα.»

Στη δική του ομιλία, ο Γκουίντο Ραϊμόντι έκανε εκτενή αναφορά σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τις οποίες δικαιώθηκαν Έλληνες πολίτες και χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τη συνεργασία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου με τα ανώτατα δικαστήρια».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (αριστερά) και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου (δεξιά)

«Οι γνωμοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα διαφωτίζουν τα εθνικά δικαστήρια, χωρίς να τα δεσμεύουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραϊμόντι αναφερόμενος στο Δίκτυο Ανωτάτων Δικαστηρίων, εμπνευστής του οποίου ήταν το Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μίλησε για «τα σοβαρά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια» προκειμένου να επιτευχθεί εναρμόνιση της ελληνικής δικαιοσύνης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Σε αυτό οφείλεται ότι έχουν μειωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι προσφυγές πολιτών κατά της Ελλάδας ενώπιον του Δικαστηρίου», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κοντονής, κάνοντας αναφορά στην υπό επεξεργασία πρόταση οδηγίας που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ρυθμίσει σημαντικές πτυχές των συμβάσεων για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου.

«Η σύγχρονη οργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών και ιδίως η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας δεν είναι ζήτημα δευτερεύον και τεχνικό, αλλά επηρεάζει καίρια το εάν η δικαστική λειτουργία, θα μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στην αποστολή της, στον πυρήνα της οποίας είναι η προάσπιση του κράτους δικαίου», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύζυγος Παπαδήμου: Σοκαρίστηκα με την τρομοκρατική επίθεση που είχε ως στόχο τον Λουκά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Τράπεζας Κύπρου: Κατάθεση Κυπρή εναντίον Ηλιάδη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 36χρονη μεσίτρια: Βρέθηκε στην σορό της σκληρό ναρκωτικό – Σε δύσκολη θέση ο αγγειοχειρουργός