• Top Stories

    ΣτΕ: Επαναπροωθεί στην Τουρκία δύο Σύριους κρίνοντας ότι είναι ασφαλής χώρα για εκείνους

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Την επαναπροώθηση στην Τουρκία δύο Σύριων αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

    Οι δύο Σύριοι είχαν φτάσει στη Λέσβο από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Υπέβαλαν αιτήματα στις ελληνικές αρχές για να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και να τους χορηγηθεί άσυλο, τα οποία, ωστόσο, απορρίφθηκαν ως απαράδεκτα.

    Τόσο οι δύο αλλοδαποί, όσο και το Σωματείο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να μην επιστρέψουν στην Τουρκία και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου.

    Τα αιτήματα τους απορρίφθηκε ως αβάσιμα και από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου (όπως τον περασμένο Φλεβάρη από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ). Με δύο αποφάσεις (2347 και 2348/2017) το ΣτΕ έκρινε ότι η Τουρκία αποτελεί για τους αιτούντες αλλοδαπούς μία ασφαλή χώρα, καθώς μεταξύ άλλων, έχουν σύνδεσμο στη γείτονα χώρα και βρίσκονται εκεί η οικογένεια και συγγενείς τους, ενώ η πατρίδα τους είναι κοντά. Στις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα, γίνεται αναφορά στο ότι η Τουρκία έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης κι ότι έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε κοινό σχέδιο δράσης για τη στήριξη των Σύριων.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς των αιτούντων ότι παραβιάζονται: 1) διατάξεις του Συντάγματος, 2) διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, 3) οι αρχές του φυσικού δικαστή και της αμεροληψίας, 4) οι διατάξεις περί κακής σύνθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφύγων, 5)η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

    Οι δικαστές έκριναν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα όταν δεν υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης (όπως είναι να υποστούν βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία) για τους πρόσφυγες που πρόκειται να επαναπροωθηθούν στη γείτονα χώρα.

    Κατά τις διατάξεις του άρθρου 56 του νόμου 4375/2016 μια χώρα θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για ένα συγκεκριμένο πρόσφυγα όταν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια του εν λόγω νόμου, η «συνδρομή των οποίων εξετάζεται ανά περίπτωση και για κάθε αιτούντα χωριστά».

    Με το σκεπτικό αυτό απορρίφθηκε ο ισχυρισμός των δύο Σύριων ότι απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους, εάν οδηγηθούν στην Τουρκία.

    Οι Σύριοι υποστήριξαν στο ΣτΕ ότι παραβιάζεται η συνθήκη της Γενεύης, θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων, οι οποίοι κινδυνεύουν και ότι οι αποφάσεις των επίμαχων Επιτροπών Ασύλου είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και ατεκμηρίωτες. Υποστήριξαν επίσης ότι οι Επιτροπές Ασύλου στηρίχθηκαν μόνο στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας με βάση την κοινή δήλωσή της με την Ε.Ε. στις 18 Μαρτίου 2016 χωρίς να ελεγχθούν άλλα στοιχεία για την κατάσταση τόσο στην γείτονα χώρα, όσο και στη Συρία, ενώ η Τουρκία δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως “ασφαλής τρίτη χώρα” από καμία χώρα της Ε.Ε. πλην της Ουγγαρίας.

    Τα επιχειρήματα των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου ήταν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα και δεν κινδυνεύουν οι Σύριοι πρόσφυγες, ενώ υποστηρίχθηκε ότι αυτή τη στιγμή διαμένουν στη γείτονα χώρα τουλάχιστον 3 εκατ. Σύριοι πρόσφυγες σε καταυλισμούς. Υποστήριξαν, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και ένας πολύ μεγάλος αριθμός αιτείται άσυλο είτε έχει τις προϋποθέσεις, είτε όχι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το ΣτΕ ακύρωσε Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεσπάει η μια φωτιά μετά την άλλη στην Βόρεια Ελλάδα (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταματάει η λειτουργία της Uber στο Λονδίνο



    ΣΧΟΛΙΑ