Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Most Popular

Σοφία Ζαχαράκη: Μετρώντας τους εκδρομείς του Πάσχα

Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Παρά τις προσπάθειες του κ. Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα γύρω από την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, επικαλούμενος μάλιστα ως μέτρο αξιολόγησής της και την…έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και διαψεύδουν πανηγυρικά το αφήγημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Η Ελλάδα κατά τα δύο χρόνια της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέστρεψε δυστυχώς σε ύφεση (-0,3 το 2015 και -0,05% 2016) τη στιγμή που η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ το 2014 είχε καταφέρει να επιτύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα (0,82%), για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια έχοντας παραλάβει τη χώρα σε ύφεση σε -8,9% ύφεση το 2011.

Παράλληλα, οι εκροές των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται το τελευταίο διάστημα με αμείωτη ένταση (υπολογίζονται σε ποσό άνω των 4 δισεκατομμυρίων τους πρώτους μήνες του 2017 , φαινόμενο που έχει διπλή εξήγηση: οι πολίτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους είτε για να ανταποκριθούν στις αυξημένες τρέχουσες ανάγκες τους (στις οποίες βεβαίως συμπεριλαμβάνονται οι υπέρμετροι φόροι), είτε γιατί θεωρούν ότι τα χρήματα δεν είναι εξασφαλισμένα στις ελληνικές τράπεζες.

Και όλα αυτά σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων – αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ίδια η διατήρηση των capital controls δύο χρόνια μετά την επιβολή τους αποτελεί άλλη μια ένδειξη, αν όχι απόδειξη, ότι η κατάσταση στην οικονομία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι.

Την ίδια στιγμή, συνιστά τουλάχιστον πρόκληση να επικαλείται η κυβέρνηση τα ισχνά κέρδη στο μέτωπο της απασχόλησης λαμβάνοντας υπόψη ότι στηρίζονται εν πολλοίς στη μερική απασχόληση η οποία και διευρύνεται συνεχώς. Για να μην αναφερθώ στις αθρόες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, θέμα το οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει και το έχει φέρει μάλιστα στη Βουλή.

Το ίδιο προκλητική είναι η επίκληση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού μέχρι και ο τελευταίος πολίτης γνωρίζει καλά ότι η επίτευξή του στηρίχθηκε κυρίως στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στις κατασχέσεις και την στάση πληρωμών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα που αφήνει την πραγματική οικονομία σε κατάσταση ασφυξίας.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Τσίπρας μάλλον θα έπρεπε να προβληματίζεται και όχι να επαίρεται παρατηρώντας τον όγκο της εξόδου του Πάσχα. (Η οποία παρεπιπτόντως ήταν και μικρότερη από πέρσι κατά 8%). Και σ’αυτό το σημείο όμως ισχύει η ίδια, σταθερά αγαπημένη λογική αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία!

H κ. Σοφία Ζαχαράκη είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος  τύπου της Νέας Δημοκρατίας